Početak Retrogradnog Saturna – “Najžešći” je baš sada jer djeluje na Škorpiona, koji ide u najdublju tamu!

Saturn trenutno ulazi u retrogradnost koja traje do 6. rujna. Retrogradnost čisti stare emocije odnosno izlaze problemi iz prošlosti poput emocija posesivnosti i ponovno može probuditi sukobe između braće i sestara, a kod nekih i probleme s nekretninama.

Naravno, pošto živimo u hedonističkom društvu, točnije zapeli smo u narcisoidnom stanju, Saturn doživljavamo loše, a ne kao onoga koji nas navodi na osvještavanje ili na proces taljenja ili rastapanja usvojenih krivih stavova, tj. najviše onih EMOCIJA koje se tiču oprosta.

Praštajte u ovom razdoblju, ali na način da to radite u sebi, ne na način da ste žrtva. Ovo je vrijeme ogledala onih emocija za koje obično pretpostavljamo da se nalaze u drugima.

Ovo je razdoblje koje će počistiti sve ono što se čistilo zadnje dvije i pol godine. Ovo je završni filigranski rad Saturna. Sada Saturn napada krive stavove, možda osjećate da to ide i kroz bolesti ili neugodne događaje, ali to je napuštanje starih ustaljenih energija.

Za ove procese smatramo da ne postoje i da nisu dio puta, ali bez njih je nemoguće napredovati dalje. Samo onaj koji poznaje ove procese zna da su neminovni. U bilo kojoj tradiciji, pronaći ćete ovaj put rastapanja u kojem stoji samo ego sa svojim tvrdim i ukorijenjenim stavovima koje čuva kao Sveti gral.

Svaki Sveti gral ima svog protivnika, a to je SATURN, koji je najžešći sada jer djeluje na znak iza, točnije, Škorpiona koji ide u najdublje dubine svega onoga što je tamno u čovjeku.

Kada se  Saturn vrati u Strijelca slijedeće godine i susretne Ketua, burze i nekretnine će ponovno pasti, a možemo očekivati ponovno neki sukob ili otvaranje rata kakav je bio u Siriji i u Ukrajni.

Na materijalnom nivou, ponovno će eskalirati stari sukobi i moguće elementarne nepogode u svijetu. Na sve nestabilnosti koje će se događati trebalo bi gledati kao na prolazni moment čišćenja, a svako čišćenje nije ugodno.

Saturn ovdje nosi dvostruku težinu kada ga promatramo u psihološkom aspektu. Osim suočavanja sa samim Saturnom, osoba mora puno dublje zaroniti u područje smrti, kao i seksualnosti što ujedno znači i ključ za besmrtnost pošto Škorpion predstavlja kuću otkrivanja onih najdubljih i najtamnijih stvari o sebi i susret s tantosom ili nagonom za smrti.

U ovom položaju, Saturn nas je suočavao s problemima neadekvatnosti u području seksualnosti i straha od smrti. Možemo reći da Saturn u Škorpionu predstavlja upravo potisnutu seksualnost koja je na Zapadu uslijed tisućljetnog učenja o negativitetu ovog aspekta, danas još uvijek ostala u vulgarnom obliku njenog neshvaćanja.

Sve ono što je u pogledu seksualnosti bilo potisnuto, lako se manifestira u ovom tranzitu kroz posesivnost i ljubomoru. Na dubljoj razini, ovaj položaj može jačati strahove od pokoravanja i emocionalnog odbacivanja i partnerove emocionalne kontrole, što znači da je strah više psihički i nema svoje temelje u fizičkom tijelu.

Dakle, ovaj tranzit iznutra donosi na vidjelo potisnutu seksualnost koja se pretvara u bijes, a ispod toga se skriva puno veći problem, a to je strah od smrti. To je najdublji strah u čovjeku koji se ovim tranzitom budi, a globalno ga možemo pratiti kroz prijetnje ratom i pokazivanju mišića velikih sila. Iza potisnute seksualnosti, obično se skriva duboka emocionalna povrijeđenost u djetinjstvu. Tranzit Saturna u Škorpionu na dubljoj razini razotkriva jaku povezanost seksualnosti i materijalnog što je danas vidljivo na svim razinama.

Shani osobu uči da svako osvještavanje moramo učiniti sami, a u ovom slučaju je potrebno vidjeti da seksualnost služi transformaciji u emocionalnu sposobnost voljenja. Saturn blokira ovu energiju jer želi upozoriti na njeno krivo korištenje i nužnost preobrazbe u ljubav.

 

Autor: Nikola Žuvela / vedski-jyotish.net / atma.hr