Veštačka inteligencija: Mogu li se roboti zaista okrenuti protiv čovečanstva?

Veštačka inteligencija napreduje velikom brzinom, sve je poželjnija na tržištu tehnologija, ali koje su njene granice i može li imati i mračnu stranu?

Veštačka inteligencija postala je normalna tehnologija pomoću koje inženjeri unapređuju kompjuterske zadatke, poput prepoznavanja govora i robotike. Ipak, sve prisutniji je strah da bi ona mogla biti iskorišćena u opasne svrhe.

Digitalni senzori sve su manje vidljivi, odevni materijali postali su deo mreže podataka. Milijarde uređaja su u opticaju, od pomagala za fitnes do senzora klime koji snimaju i stavljaju u opticaj reke podataka svake sekunde. Ali, ti podaci su uglavnom beznačajni ukoliko ne mogu biti obrađeni. A tada na scenu stupaju moćni kompjuteri i ono što se naziva “mašinskim učenjem”.

Soni Vu, predsednik kompanije “Fossil Group”, ističe: „Trebaju nam mentalni mišići da se probijemo kroz sve te podatke, moramo ih vizualizovati, organizovati i klasifikovati. Naši umovi trenutno nisu sposobni za to.“

Pixabay, Ilustracija: Veštačka inteligencija

Foto: Pixabay, Ilustracija: Veštačka inteligencija

Uvidi koje ovi moćni alati za analizu i predviđanje mogu ponuditi, čine ih sve poželjnijim. Ali, one mogu imati tamnu stranu, što je prepoznao i dobitnik Nobelove nagrade za fiziku Stiven Hoking.

loading...

„Osim dobrobiti, veštačka inteligencija nosi opasnosti poput moćnih autonomnih oružja i novih načina za represiju mnogih ljudi. Veoma će uzdrmati našu ekonomiju i u budućnosti će razviti vlastitu volju“, smatra ovaj naučnik.

Trenutno veštačka inteligencija ne predstavlja opasnost. Ali, stručnjaci kažu kako je samo pitanje vremena kada će postati, pa mere moraju biti preduzete odmah.

AP, Stiven Hoking

Foto: AP, Stiven Hoking

„Tehnologija može biti korišćena na dobar ili loš način, pa ne treba da ignorišemo tu mogućnost. Veštačka inteligencija može u velikoj meri biti korišćena za nadzor i ograničavanje privatnosti, pa je neophodno da osiguramo da se ne nađe u pogrešnim rukama“, govori Antoan Blond, izvršni direktor “Sentient Technologies”.

Izgleda kao da svaki novi start-up pokušava iskoristiti veštačku inteligenciju, tako ideje postaju vidljivije i lakše je pronaći finansijera. Ipak, na kraju svi moramo daodlučimo do koje granice ćemo tehnologiji dopustiti da zavlada našim životima.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Sponzorisano sa stranog weba:

Loading...


 

Još zanimljivih tekstova:

Veliko otkriće: Potvrđeno postojanje gravitacijskih talasa
Poboljšanje zdravlja uz solarnu energiju
1.9. stiže pomrčina Sunca – Očekujte velike promjene, posebno ako ste jedan od ovih 5 znakova!
KAKO JE NIKOLA TESLA TRENIRAO MOZAK: Saznajte koje su to 3 navike najvećeg genija svih vremena!
Tajni dosije CIA: Ljudi sa natprirodnim sposobnostima
Planeta Nibiru – Opasnost za čovečanstvo? (VIDEO+)
Kompanija u kojoj je radnik svetinja: Skratio je radno vreme na 5 sati, firma mu procvetala (VIDEO)
GENIJALNO: Izum korejskog naučnika omogućava ljudima da dišu pod vodom – VIDEO
Rešenje za gužve: Auto koji leti i izgleda odlično (VIDEO)
Pronalazak koji je pomerio graniice nauke: Mašina koja proizvodi više energije nego što je uloženo!
Evo zašto su samogrejne ekološke kuće najbolje za zimu!
Priča koja je obišla svet: Nikola (14) svako jutro ustaje u 4 i skuplja flaše da prehrani porodicu (...