Dokazano: Riječi doslovno transformiraju mozak – Samo 1 riječ je dovoljna!


 
mini

Tibetanska zdjela

Sviranje zdjele obično izaziva trenutan učinak centriranja i sinkronizacije obje polutke mozga.

Dimenzija: širina 9 cm x visina 5 cm. Težina: 204 gr. Materijal: bakar. Uključena drvena palica i jastuk.  

Kupite ovdje


Riječi koje odlučite koristiti doslovno mogu promijeniti vaš mozak.

 

 

Dr. Andrew Newberg, neuroznanstvenik na „Thomas Jefferson University“ i Mark Robert Waldman, komunikacijski stručnjak, surađivali su na knjizi „Riječi mogu promijeniti vaš mozak”. U njoj pišu: “jedna riječ ima moć da utječe na ekspresiju gena koji reguliraju fizički i emocionalni stres.”

Kada koristimo pozitivne riječi, kao što su “ljubav” i “mir”, možemo mijenjati način funkcioniranja našeg mozga, povećavajući kognitivno rasuđivanje i osnažujući područja u našim frontalnim režnjevima. Kada koristimo pozitivne riječi češće nego negativne, možemo pokrenuti motivacijske centre u mozgu.

Na suprotnom kraju spektra, kada koristimo negativne riječi, mi sprječavamo proizvodnju određenih  neuro-kemikalija koje su zadužene za upravljanje stresom. Svima nama je usađeno da brinemo; to je način na koji nas naš iskonski mozak štiti od opasnih situacija radi opstanka.

 

Dakle, kada dopustimo negativnim riječima i pojmovima  da zavladaju našim mislima, mi povećavamo aktivnost u centru za strah (amigdale) i uzrokujemo proizvodnju hormona stresa koji preplavljuju naš sustav.

Ti hormoni i neurotransmiteri ometaju logiku i procese rasuđivanja u mozgu i sprječavaju  normalne funkcije. Newberg i Waldman pišu: “Riječi ljutnje šalju alarm kroz mozak, a djelomično i obustavljaju rad centara za logiku i rasuđivanje koji se nalaze u čeonim režnjevima.”

Izvadak iz njihove knjige nam govori kako pomoću ‘pravih’ riječi doslovno možemo promijeniti našu stvarnost:

“Zadržavanjem pozitivnih i optimističnih riječi u svom umu, stimuliramo aktivnost frontalnog režnja. Ovo područje uključuje specifične jezične centre koji se izravno  povezuju s motornim  korteksom koji kontrolira voljne pokrete pojedinih dijelova tijela. I kao što je naše istraživanje pokazalo, što se duže koncentrirate na pozitivne riječi, više ćete početi utjecati na druga područja u mozgu.

loading...

Funkcije u parijetalnom režnju počinju se mijenjati, što mijenja percepciju samog sebe i ljudi s kojima ste u interakciji. Kada o sebi imate pozitivnu sliku, u drugim ljudima ćete, također, više vidjeti dobro, dok negativna slika o sebi potiče sumnje. S vremenom se mijenja i struktura vašeg talamusa kao odgovor na svjesne riječi, misli i osjećaje, a vjerujemo da te promjene utječu na način na koji percipirate stvarnost. “

Istraživanje koje je izvršila „Pozitivna psihologija„ dalje razrađuje učinke pozitivnih riječi. Skupina odraslih u dobi od 35 do 54 godine su dobili zadatak da navečer zapišu tri dobre stvari koje su im se dogodile taj dan, uključujući i objašnjenje zašto.

 

Sljedeća tri mjeseca pokazala su da njihov stupanj sreće i dalje raste, a njihovi depresivni osjećaji i dalje opadaju. Fokusirajući se na pozitivne ideje i emocije, možemo poboljšati našu cjelokupnu dobrobit i povećati funkcionalnostnašeg mozga.

Koje riječi bi vi izabrali za fokusiranje svoje energije? Ako vam se učini da vam život nije „med i mlijeko“, pokušajte zapisivati koliko često u danu koristite negativne riječi. Možda ćete biti iznenađeni kada otkrijete koliko jednostavno rješenje za bolji život može biti – promijenite svoje riječi i promijenit ćete svoj život.

Izvor: thespiritscience / Preuzeto sa: atma

loading...

Još zanimljivih tekstova:


loading...

Bukvalno nakon prve upotrebe, vaši zubi će biti blistavo bijeli..

Žuti zubi su prošlost. Koristeći ovo imaćete blistavo bijele zube

Najefikasniji način izbjeljivanja zubi. Nakon ovog imaćete prelep osmeh..

Sponzorisano sa stranog weba:

Loading...