/Koliki utjecaj ima odlazak na godišnji odmor na tijelo i psihu čovjeka

Koliki utjecaj ima odlazak na godišnji odmor na tijelo i psihu čovjeka

U današnje vrijeme kada doživljavamo mnogo više stresa vezano uz posao nego prije, suočavanjem kratkih rokova, donošenjem ključnih odluka koje mogu utjecati na vaš život i uspjeh, upravljanje kućanstvom, odgajanjem djece, odlazak na godišnji odmor gdje nećete razmišljati o ničemu drugom osim da uživate, je od velike važnosti za tijelo i psihu čovjeka.

 

Naš stres nije samo stres od “prevelikog obujma posla” već i od nedovoljno posla ili nezaposlenost što nas dovodi do stresa izazvanog zbog manjka financijskih sredstava. Sve punoljetne osobe vode svoje živote koje su ispunjeni nekim oblikom stresa, bile one na poslovnom planu ili ljubavnom/obiteljskom, ali si ne žele istinski priznati tu činjenicu. Krončini stres uzima svoj danak nad našim tijelom da se prirodno odupire od raznih infekcija, održavanja vitalnih funkcija, pa čak i mogućnost da izbjegnemo razne ozljede brzim refleksima. Kada ste pod stresom i umorni, više je vjerojatno da ćete postati bolesni, vaše arterije neće funkcionirati normalno i zbog umora smanjuju se refleksi stoga doživljavamo nesreće u mnogo većem postotku nego što bi inače. Patite ćete od nesanice, nećete moći probavljati hranu, pa se čak i genetski materijal u stanicama vašeg tijela može početi mijenjati zbog vašeg lošeg stanja. Psihički, ne samo da ćete postati razdražljivi, depresivni i anksiozni, već će vam loš fokus, memorija i pamćenje omogućiti da donesete lošije odluke. Također ćete se manje zabavljati, više se izolirati, biti usamljeni i depresivni.

 

Odlazak na godišnji odmor uvelike će utjecati na poboljšanje vašeg tjelesnog i psihičkog stanja.

Međunarodna skupina znanstvenika pod vodstvom Purdue University Xinran Lehto zaključila je da obiteljski odmor pozitivno utječena zbližavanje, komunikaciju i solidarnost. Zajednička obiteljska sjećanja i vrijeme provedeno zajedno izolirani od običnih svakodnevnih aktivnosti (škola, posao, i tako dalje) pomoći će u promicanju tih pozitivnih odnosa. Ako ste u mogućnosti, i spremni za ovaj pothvat donosimo vam neke načine kako biste bili sigurni da iskoristite svaku teško zarađenu kunu na svojoj avanturi i riješite se dodatnog stresa.

 

Planirajte unaprijed

Personal Perspective of a Person Planning for Work

Ovaj savjet ste čuli već mnogo puta, ali vrijedan je ponavljanja jer planiranjem unaprijed onemogućavate šanse za iznenadne probleme koje vam mogu prouzrokovati dodatan stres. Unaprijed provjerite da li je mjesto koje želite posjetiti idealno za vas, da li ima ono što vas zanima i opušta, idealnu plažu, parkove, muzej, gdje ćete jesti, i kako ćete provoditi svoje vrijeme odmaranja.

 

Upoznajte se s pravilima i propisima

 4451-sveska-olovka-580x326

Raspitajte se o sigurnosnim pravilima i propisima u zemlji/gradu koji posjećujete. Ako putujete avionom, provjerite pravila prije ukrcavanja, što smijete ponijeti sa sobom, što morate odložiti u putnu torbu. U kojim restoranima je zabranjen ulazak u kupaćem kostimu i u kojim duhovnim ustanovama se morate izuti ili pokriti ramena i glavu.

Ne osjećajte se krivim jer idete na odmor

 

U doba financijske ne sigurnosti i krize, mnogi koji si mogu priuštiti odmor (posebice skijanje ili zimovanje) osjećaju krivnju zato što im susjed, kolega s posla ili najbolji prijatelj ne mogu to priuštiti. Smisao odmora je da se riješite krivnje što je više moguće. Danas postoje mnogi zimski rezorti koji omogućavaju jeftine zimske odmore i skijanja kao što su recimo ovi u Bosni, stoga ako dobro planirate i ako želite provesti godišnji odmor s nekim do koga vam je stalo, odaberite destinaciju koja odgovara financijskoj situaciji vašeg prijatelja, a ako ste ipak odlučili poći sami, ne osjećajte se krivim jer se želite odmoriti.

 

Praktični savjeti

Teamwork and partnership concept

Pakirajte se i za nepredviđene situacije, kao što su virozne upale, opekline od sunčanja, gubljenje stvari kao što su naočale, rezervni medvjedić za vaše dijete ili bilo što drugo što će vam pružiti dovoljnu udobnost da se opustite. Ne nosite previše novaca, kopirajte svoju putovnicu ako idete izvan zemlje, provjerite sve ladice u hotelskoj sobi prije nego krenete, ostavite dovoljan dodatan prostor u kovčegu za suvenire jer nikad nećete prežaliti što vam je bilo žao potrošiti 1 ili 2 eura za drangulije koje su vam se u tom trenutku učinile glupe, a u retrospektivi bi izgledale odlično na vašem regalu ili zidnoj polici. Više praktičnih savjeta možete pronaći na službenoj stranici croatia.hr ovdje.

Nakon što ste pročitali sve savjete zapamtite da su odmori samo jedan put do ispunjenog života bez stresa.

Autor: Maja Horvat / OazaZnanja