Neplodnost – gorući problem današnjice!

Iako se demografska politika bavi i upozorava na nedostatan broj rađanja djece te natalitetni prirast kao jedan od čimbenika brzoga starenja društva, što negativno utječe i na demografsku i gospodarsku sliku pojedine države, u svemu tome još više zabrinjava činjenica da je neplodnost danas jedan od gorućih problema s kojim se susreće sve veći broj mladih obitelji.

 

Smanjenje plodnosti

 

Osim što je neplodnost sve češća kod mladih parova koji žele prinovu, s njome se susreću i oni koji su se za pothvat širenja obitelji, ipak, nešto duže premišljali. Jedna od osnovnih činjenica kod govora o neplodnosti jest dob. Muškarci iznad 45, a žene iznad 40 imaju umanjene šanse za plodnost. Kod oba partnera zdravstvena i stručna istraživanja su pokazala da u dobi od 41 godinu čak 6 puta teže postižu trudnoću nego li mlađi parovi.  Uz to, žena u dobi nakon 40. godine zbog smanjenog broja jajnih stanica i njihove teže mogućnosti za opstanak izložena je 40% većem riziku od spontanog pobačaja te gubitka bebe, odnosno ploda. Osim ovoga, postoje još neki od zajedničkih, opće poznatih čimbenika koji smanjuju plodnost kod oba partnera za 50%: pušenje, prekomjerno konzumiranje alkohola, podvrgavanje uzimanju droga, prekomjerna tjelesna težina, ali čak i prekomjerno konzumiranje kave i čaja. Također, jedan od vrlo opasnih čimbenika, donedavno tabu tema, jesu i spolne bolesti kao uzročnik neplodnosti i u muškaraca i u žena.

 

Spolne bolesti

 

Nekako je uvriježeno mišljenje da je kondom najsigurnija zaštita od spolno-prenosivih bolesti, no na žalost, mora se ponoviti da i osobe koje rabe kondom mogu se spolno zaraziti. Čest je slučaj da se kondom uzima tek  u tijeku spolnoga odnosa i to kao zaštita od neželjenih trudnoća, a ne zaštitno sredstvo u borbi protiv spolnih bolesti. Osim toga, ne prenose se sve spolne bolesti isključivo spolnim odnosom te je važno napomenuti kako obolijevanje od istih može ostaviti trajne posljedice na spolno-reprodukcijski sustav pojedinca. Zbog toga je od iznimne važnosti na vrijeme se podvrgnuti testiranju na spolne bolesti te terapijom koju propiše liječnik spriječiti njezino daljnje napredovanje, širenje, ali i opasnost od neplodnosti koja može naslijediti kao njezina posljedica.