/STRAH OD ŽIVOTA – ŽIVETI ILI STREPETI, IZBOR IPAK POSTOJI

STRAH OD ŽIVOTA – ŽIVETI ILI STREPETI, IZBOR IPAK POSTOJI

Anksioznost ili strah – gde je granica?

Koliko puta ste bili u prilici da osetite strah i nelagodnost u situaciji kada se nađete na otvorenoj ulici usred jake grmljavine ili kada kao učesnik u saobraćaju budete očevidac saobraćajne nezgode? U obe okolnosti na psihofizičkom planu javljaju se identične reakcije – mi osećamo strah i aktivira se reakcija bori se ili beži. U situaciji realne opasnosti ovakva spremnost našeg organizma može nam sačuvati život i to je ono što je omogućilo dobrim delom opstanak ljudskog roda u prošlosti. Međutim, naslućivanje opasnosti i stalna briga i utisak da će se nešto ružno desiti uz intenzivno osećanje ugroženosti i neprijatnosti upućuje na prisustvo anksioznosti, koja smanjuje sveukupne potencijale za ljubav, stvaranje, rad, kao i spremnost da se živi punim plućima, da se stiču iskustva, oplemenjuje duh, ukratko – da se voli i radi.

12910721_1131012106930918_145598936_n
Foto: pixabay.com

Anksioznost može imati različite manifestacije, a najčešće se javlja u obliku generalizovane anksioznosti (neprekidna briga), kroz psihosomatske tegobe ili kroz napade panike, opsesivno-kompulzivne radnje i misli, fobije i sl. Svi vidovi ispoljavanja anksioznosti praćeni su, bez izuzetka, vrlo neprijatnim telesnim senzacijama (tahikardija, znojenje dlanova, vrtoglavica, stomačne tegobe, osećaj gušenja i teško dolaženje do daha i sl.), koje dodatno potkrepljuju strah kod osobe. Anksioznost je poput živog peska – što više čovek strepi i pokušava da je izbegne, ona biva intenzivnija, iscrpljujuća i umanjuje kvalitet svakodnevnog života. Dakle, granica između anksioznosti i realnog straha je tanka, a razlika je u tome koliko je doživljaj straha u skladu sa aktuelnom situacijom i prisutnim stepenom opasnosti u istoj.

 

Kako nastaje anksioznost?

Anksioznost se najčešće opisuje kao alarm koji ukazuje da osoba više nema snage da kontroliše i trpi osećanja koja je do tada potiskivala. Najčešće su to tuga, strah, ljutnja, bespomoćnost, koje su produkt neprijatnih ili traumatskih iskustava tokom kojih se osoba osetila ugroženom i preplavljenom strahom od narušavanja personalne i emocionalne granice. Tada doživljen strah, osećaj bespomoćnosti i ugroženosti ostaje upamćen i kasnije se poput alarma aktivira u svim okolnostima koje po nečemu podsećaju na preživljena traumatska iskustva. Usled toga i može doći do generalizacije i vezivanja osećaja strepnje za sve situacije koje su neprijatne za osobu. To povlači za sobom i kasnije izbegavanje svih neprijatnosti, jer vremenom osoba biva iscrpljena i slabi njena sposobnost da kontroliše sopstvenu strepnju. Takvo stanje vrlo lako može da preraste u izbegavanje uobičajenih životnih situacija, te dolazi do drastičnog opadanja kvaliteta svakodnevnog života anksiozne osobe.

12900115_1131012153597580_299680665_n
Foto: pixabay.com

Kako se izboriti sa strepnjom?

Poznata je motivaciona misao „budi promena koju želiš da vidiš“. Važno je naglasiti da anksioznost nije bolest, već poremećaj i da je moguće takvo stanje promeniti i ispraviti. Sve dotle dok se trudimo da ograničavamo svoje misli, kretanje i svakodnevne aktivnosti, kako bi izbegli osećaj strepnje i bespomoćnosti praćen neprijatnim fizičkim doživljavanjima, mi smo u kandžama anksioznosti. Takvim ponašanjem mi je „hranimo“ i dozvoljavamo joj da nas kontroliše. Takav život je veoma težak i naporan i crpi psihičku energiju pojedinca.

 

 

Dakle, prepustite se životu, suočite se sa svakodnevicom bez straha, odustanite od analize svojih misli, kontrole anksioznosti i neprijatnih osećanja. Jednom kada se suočite sa strepnjom i kada je makar jednom porazite time što ćete priznati da postoji, Vi ste već definisali problem i na dobrom putu ste da ga rešite. To je naporno i iscrpljujuće isto toliko koliko i život sa anksioznošću, ali je pobeda nakon te borbe slađa. Vama će se vratiti osećaj da živite punim plućima, da ste vredni, produktivni, da volite, da ste srećni ili tužni. Ukoliko Vam je neophodna podrška i pomoć stručnjaka, ne oklevajte i potražite je čim pre, jer je cena koju plaćate odustajanjem od borbe previsoka – time odustajete od kvalitetnog i istinskog življenja.  

 

Naš autor: Dragan Antić Uređivanje portala i upotpunjavanje njihovog sadržaja, pri tome pažljivo biranje reči. – Velikirecnik.com

OazaZnanja.com – Sva prava zadržana. Svako kopiranje ili prenošenje teksta na druge portale strogo zabranjeno bez potpisa našeg autora i portala Oazaznjanja.com, te linka koji vodi ka tekstu na portalu.