/Vaš MOZAK ima opciju za BRISANJE i EVO KAKO da je koristite

Vaš MOZAK ima opciju za BRISANJE i EVO KAKO da je koristite

Loading...

Ovo je fascinantan način na koji naš mozak stvara prostor za izgradnju novih i jačih veza kako bismo mogli saznati više.

Postoji stara izreka u neuronauci : ” neuroni koji zajedno stvaraju iskru povezuju se više nego inače”.To znači da što više koristimo neuronski krug u svom mozgu, to taj sklop postaje jači.

No kako se ispostavilo, sposobnost učenja je viša od same izgradnje neuronske veze.Još je važnija naša sposobnost da razgrađujemo stare neuronske veze.To se zove ”sinaptičko obrezivanje”.

Evo kako to radi :

Zamislite da je vaš mozak vrt, samo što umjesto uzgoja cvijeća, voća i povrća, u njemu rastu sinaptičke veze između neurona. To su veze preko kojih neurotransmiteri kao što su dopamin, seratonin i drugi putuju.

‘Glija stanice’ su vrtlari vašeg mozda i oni ubrzavaju signale između određenih neurona. No, druge glija stanice se koriste za uklanjanje korova, ubijanje štetočina i micanje suhog lišća. Mikroglija stanice vrše to obrezivanje, oni obrezuju vaše sinaptičke veze. Pitanje je samo – kako one znaju što treba podrezati?

Naučnici tek počinju otkrivati tu tajnu, no oni  što znaju jeste da sinaptičke veze koje se koriste manje imaju u sebi protein C1q. Kada mikroglija stanice otkriju taj protein, povežu se na njega i unište ga ili obrežu sinapsu.Na ovaj način vaš mozak omogućava fizički prostor za vas kako bi mogli izgraditi nove i čvršće veze, tako da možete učiti i saznati više.

Evo zašto je bitan san :

Jeste li ikad osjećali da je vaš mozak pun informacija? Ponekad kad ste u nekom novom poslu ili duboko u nekom projektu. Ne spavate dovoljno, iako stalno primate nove informacije. Pa, na neki način, vaš mozak je zapravo pun.

Kada upijete mnogo novih informacija ili naučite nešto novo, vaš mozak stvara veze, ali one su neučinkovite jer su stvorene u tom trenu. Vaš mozak treba stvoriti puno tih veza i uravnotežiti ih u učinkovite veze. To čini kada spavamo.

Mozak se čisti kada spavate – smanjuje aktivnost moždanih stanica i do 60 posto kako bi stvorio mjesta za vaše glija ‘vrtlare’ koje moraju ukloniti otpad i odrezati sinapse.

Jeste li se ikad probudili iz nakon dobrog noćnog sna i bili u mogućnosti misliti jasno i brzo? To je zato što se ‘obrezivanje’ dogodilo tijekom noći i ostavilo mnogo prostora da se sintetiziraju nove informacije.

Iz istog razloga je i kratko spavanje korisno za vaše kognitivne sposobnosti. Nakon 10 ili 20 minuta spavanja i davanja prilike svojim glija vrtlarima da raspreme neiskorištene veze, puno se lakše diše.

Imajte na umu ono što imate na umu

Ustvari, vi sami imate kontrolu nad time što vaš mozak izbriše dok spavate. To su sinaptičke veze koje ne koristite i one bivaju obilježene proteinom zbog kojeg odlaze na reciklažu. One koje se koriste se zalijevaju. Dakle, morate biti svjesni o onome o čemu mislite.

Ako ćete potrošiti previše vremena za čitanje teorija o kraju ‘Igre prijestolja’ i vrlo malo na vaš posao, pogodite koje će sinapse biti označene za reciklažu?

Kako bi iskoristili prirodni vrt u svom mozgu, jednostavno razmišljajte o stvarima koje su važne za vas. Vaši vrtlari će ojačati te veze i porezati one do kojih vam je stalno manje. Tako mu pomažete.

Loading...

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu sajta “www.oazaznanja.com” , ukoliko ga želite preuzeti kontaktirajte admin tim putem naše Facebook stranice.