Cvetanje Tise: Fenomen u junu, koji se viđa samo u Srbiji i Kini, ostavlja bez daha (FOTO) (VIDEO)


 
mini

Tibetanska zdjela

Sviranje zdjele obično izaziva trenutan učinak centriranja i sinkronizacije obje polutke mozga.

Dimenzija: širina 9 cm x visina 5 cm. Težina: 204 gr. Materijal: bakar. Uključena drvena palica i jastuk.  

Kupite ovdje


Cvetanje Tise – čarobni ples insekata koji se završava smrću

Jednom godišnje procveta Tisa. Dan cvetanja nikada se ne zna, jer ne cveta uvek u isto vreme.

Tiski cvet je vodeni insekt koji se nekada nalazio i u drugim rekama Evrope, ali danas ga ima samo u Tisi. I to manje u Mađarskoj, a mnogo više kod nas. Štaviše, Tiski cvet jedinstven je fenomen prirode koji osim u Srbiji na Tisi, postoji još jedino u Kini na reci Jangcekjang.

Manifestacija “Kad tisa cveta” održana je proteklog vikenda u Novom Bečeju. Neverovatna atmosfera jedinstvenog prirodnog fenomena cvetanja Tise, koju prati romantični ritual puštanja plutajućih zapaljenih svećica želja u reku, uz odličan vatreni performans na obali i vodi postao je prepoznatljiv događaj koji svake godine ima sve više učesnika.

cvetanje tise

Tiski cvet je insekt koji život provodi u mulju na dnu reke i samo na jedan dan u godini, nakon tri godine provedene u mulju, pojavljuju se iznad reke i leteći u rojevima produžava svoju vrstu.

loading...

Cvetanje Tise je zapravo svadbeni ples ovih tananih insekata u kom se mužjak i ženka spajaju, a nakon oplodnje i polaganja jaja umire prvo mužjak, a onda i ženka. Više miliona oplođenih jajašaca započinje novi trogodišnji razvojni ciklus u glinovitom koritu Tise.

Sve to traje samo nekoliko sati. Nije ni čudo što ovaj prirodni fenomen opčinjava sve stručnjake i stanovnike čitavog sveta.

cvetanje tise

Tiski cvet je krilati insekt bele boje sa tri končasta nastavka na repu. Leptir vodenog cveta živi kratko vreme — po nekoliko sati, a larva u rečnom mulju i po nekoliko godina.

U našim vodama živi više vrsta insekata iz porodice vodenih cvetova, ali svadbeni let nijednog od njih nije tako atraktivan kao kod Tisinog cveta.

(Izvoropanak.rs) / Preuzeto sa: kutaknet.comFoto: opanak.rs)

loading...

Još zanimljivih tekstova:


loading...

Bukvalno nakon prve upotrebe, vaši zubi će biti blistavo bijeli..

Žuti zubi su prošlost. Koristeći ovo imaćete blistavo bijele zube

Najefikasniji način izbjeljivanja zubi. Nakon ovog imaćete prelep osmeh..

Sponzorisano sa stranog weba:

Loading...