/Svi unutrašnji faktori koji uzrokuju bubujice

Svi unutrašnji faktori koji uzrokuju bubujice

Svi unutrašnji faktori koji stvaraju akne

 

Bubuljice itekako mogu da unište lepotu našeg lica. Žene svakodnevno vode borbu sa njima i  traže nove načine kako da ih uklone za sva vremena. Ostanite sa nama ukoliko želite da saznate koji su to unutrašnji razlozi zbog kojih se bubuljice stvaraju.

Postoje razne vrste bubuljica, neke su sitne, neke krupne, neke užasno bole, natopljene su gnojem, neke jednostavno prođu za dan. Lečenje svake vrste je drugačije, ali pre toga treba saznati uzrok.

Pravilna nega je nabitnija u lečenju buljica, ali ona nekada nije dovoljna. Postoje problemi koje moramo rešavati iz korena kako bi se bubuljice povukle sa lica ili tela. Osim što ne izgledaju lepo, one mogu biti veoma bolne i uporne. Ostavljaju ožiljke, rupice i nejednakosti koje se nekad ne mogu uopšte sakriti ni sa najboljom šminkom.

Kada popravimo unutrašnje faktore, stanje spolja će se poboljšati i ponovo ćemo sa ponosom moći da pokažemo svoje lice. Hajde da vidimo koji su to unutrašnji faktori koji uzrokuju bubuljice.

Hormoni su ključni kod pojava bubuljica

 

Kada hormoni „podivljaju“ to se na našem licu baš očigledno vidi. Čak i ako nemate neki oblik poremećaja hormona, poznato vam je da koža postane problematična pre menstruacije. Hormoni su glavni krivci za bubuljice, i kod pubertetlija, ali i kod odraslih.

Hormoni imaju ogroman uticaj na kožu, na njen izgled i lepotu. Oni prave čuda i zaslužni su kada nam koža izgled blistavo, zategnuto, a isto tako utiču i na da ona bude masna, puna bubuljica.

Hormoni su usko povezani sa aknama jer oni utiču na rad lojnih žlezda. U pubertetu naše telo proizvodi androgene, muške hormone koji stimulišu proizvodnju sebuma. Prekomerno lučenje sebuma dovodi do pojave akna na licu. Nivo testosterona, takođe muškog polnog hormona u periodu puberteta raste i kod muškaraca i žena. I on izaziva akne i čini da koža u tom najlepšem periodu izgleda najgore moguće. Čak 70% populacije se suočava sa ovim problemima u tinejdžerskom dobu.

Kada pubertet prođe, prolaze i akne, ali ne u svim slučajevima. 40% odraslih ima bubuljice i posle 25 godine, razlika je samo u tome što se nekim ljudima one javljuju povreme, a nekima su stalno na licu.

Kod žena, hormoni stalno variraju, pa se može desiti da svakog meseca kad treba da dobijete menstruaciju, dobijete i nove bubuljice na licu. Ove bubuljice se često javljaju na istom mestu i to mesto postaje vremenom upaljeno i vrlo osetljivo.

Osim menstruacije na koju smo navikli, tu je i drugo stanje, period trudnoće u kome hormoni variraju non stop. Više od polovine trudnica pati od akni tokom trudnoće. One ne moraju biti tu čitavih 9 meseci, mogu se lako povući same od sebe. Posledice hormonskih promena na licu i njihov uticaj na bubuljice mogu ostaviti trag na vašem licu i posle trudnoće, pa je važno reagovati na vreme.

I u kasnijem dobu, žene se susreću sa hormonskim bubuljicama. Period menopauze donosi i određene probleme sa kožom. Suva koža, gnojne bubuljice i povećana osetljivost su normalne kada nastupi ovaj period. Kako naša koža stari, ona gubi vlažnost i elastičnost, pa je potrebno više vremena da se ona zaceli i regeneriše nego u mlađim danima. Pravilna nega zrele kože je obavezna kako biste izbegli da ožiljci od hormonskih bubuljica ostanu na licu.

Savetujemo da ispitate svoje hormone ako vidite da su hormonske bubuljice uporne i neprolazne i da se obratite svom lekaru kako biste dobili lek koji će uskladiti hormone i učiniti da oni budu izbalansirani.

 

Način ishrane je veoma važan za bubuljice

 

Ishrana je usko povezana sa vašom kožom i da ne biste dobijali bubuljice zbog hrane koju jedete, nešto morate da izbacite, a nešto da dodate.  Sve što unosite u svoj organizam, odražava se na vašem telu.

Brza hrana je neprijatelj vašoj lepoj koži lica. Ona je ukusna, brzo se sprema i zasiti nas. U sebi sadrži mnogo masnoća, a to nikako nije dobro za našu kožu. Višak sebuma, ubzane upale i bubuljica je tu, vrlo brzo. Svedite brzu hranu na minimum, izbegavajte da jedete „usput“.

Šećer će takođe učiniti da se bubuljice pojavljaju na vašem licu. Tu ubrajmo sve slatkiše, gazirana pića i grickalice koje u sebi sadrže šećer. Ne morate u potpunosti da se odreknete svojih omiljenih slatkiša, ali nemojte preterivati. Napravite balans i pnekad umesto slatkiša pojedite voće. Umesto nezdrave hrane, izaberite zdravu i videćete promene.

Alkohol je sam po sebi štetan za čitav organizam. Što se tiče bubuljica, on ubrzava upale, pa će i vaše postojeće bubuljice biće još izraženije. Ako preterujete sa alkoholnim pićima, oslabićete svoj imunitet, pa će on na još teži način da se bori sa pojavom nedostataka na licu.

Ne brinite, postoji hrana koja će učiniti da naša koža izgleda lepša i da bude otpornija. Zdrava i izbalansirana ishrana je blagotvorna za sve naše organe, a koži lica će vratiti blistavost, sjaj i što najvažnije, sačuvaće je od nastanka bubuljica.

Ubacite u svoj svakodnevni meni ribu, orašaste plodove, jaja, crveno meso, luk. Pijte dovoljno vode i ubacite čajeve u svoju rutinu kako biste se oslobodili nagomilanih toksina u organizmu. Preporučujemo vam zeleni i crni čaj od napitaka, jer oni mogu da zamene čak i kafu!

Voće i povrće je obavezno kada je reč o hrani koja sprečava nastanak bubuljica, jer ćete sa njima uneti i dovoljno vitamina i minerala koji su vašoj koži potrebni. Raznovrsna i zdrava ishrana može doprineti da vam se telo očisti od masnoća.

Stres i bubuljice

 

Oh, taj stres, svuda se pominje, a ne možemo ga kontolišemo u svim situacijama. Čim smanjite stres, nestaće i bubuljice. Kada bi to bilo tako jednostavno, ne bi imalo potrebe ni da pišemo o tome, ali itekako ima.

Kada ste pod stresom, telo aktivira hormone, bakterije se lakše nagomilavaju na koži, dolazi do prekomerne proizvodnje ulja i tako nastaju bubuljice. Obično se javljaju bubuljice napunjene gnojem, upaljene sa crvenilo, mitiseri su takođe česta pojava, kao i potkožne bubuljice.

Kada god se iznervirate, vaše telo odreaguje i šalje signale za uzbunu. Sve što opterećuje vaš mozak ili telo, stvara stres. Nadbubrežna žlezda pojačano počinje da radi i povećava se androgen, muški hormon koji izaziva prekomerno lučenje sebuma.

Kad god se dešava nešto što ne možete da postignete ili vas muči, vaša koža lica će buknuti, javiće se crvenilo, a zatim i bubuljice. Kada dospete u ovakvo stanje, prvo morate lečiti stres, a tek onda bubuljice, ili u suprotnom od vašeg truda neće biti rezultata.

Fizička aktivnost će vam pomoći da se rešite nagomilanog stresa na brz način. Spakujte stvari i idite na trening ili trčanje. Izduvajte se, izbacite iz sebe sve šo vas muči. Ne dozvolite mislima da vas guše, morate ih nekako kontrolisati. Biće vam mnogo lakše kada nešto fizički uradite. Možete čak i da odete u dužu šetnju ili da plešete kod kuće. Izbor je na vama, ali osetićete se mnogo bolje kada izbacite svu negativnu energiju iz sebe.

Kvalitetan san je obavezan kada ste pod stresom, iako ljudi kažu da tada ne mogu ni da zaspe. Morate da se potrudite, radi svog zdravlja, i fizičkog i psihičkog. Ukoliko ne spavate dovoljno, organizam će biti iscrpljen, a stres naglašeniji, što će loše uticati na vaše lice i bubuljice će moći lakše da se razvijaju.

Kako biste se oslobodili stresa, treba da se okrenete pozitivnim stavovima i stvarima koje vas čine srećnim. Provodite više vremena sa ljudima koje volite, smejte se i odvojite vremena za sebe. Pišite, čitajte, opustite se. Svako od nas ima svoje male rituale koji mogu da otklone sve brige, pa ih upražnjavajte svakog dana, kako se stres ne bi nepotrebno nakupljao. Lice će vam biti zahvalno, a onda neće biti groznih bubuljica.

Bubuljice mogu biti signal da vam fale vitamini

 

Koža pamti svaki naš potez i često nas upozorava da joj nešto fali. Naš zadatak je da primetimo i da reagujemo, da joj damo ono što zaslužuje, jer je ona naš najveći štit.

Samo zdrava koža je lepa, ona je ogledalo zdravlja organizma i često njen izgled govori o nekom nedostatku u organizmu i nekad se radi upravo o nedostatku vitamina za kožu. Nisu samo bubuljice znak da nam fale određeni vitamin. Kosa opada, nokti pucaju, koža menja strukturu, od masne postaje suva ili suprotno.

Bez vitamina naša koža ne može biti zdrava, a čim nije zdrava, lako ćemo uočiti mnoge nedostatke koji će nam zadavati glavobolje. Važno je da te nedostatke rešavamo na pravilan način i da se trudimo da uvek ispoštujemo ono što nam lice kazuje.

Neophodan za održavanje i obnovu vitalnih kožnih tkiva jeste vitamin A. On je ključ zdrave, sjajne i blistave kože. Smanjuje upalne procese pa je samim tim odličan u borbi protiv bubuljica. Koža bez vitamina A postaje suva i nije više glatka i prijatna na dodir, gruba je i neće vam biti prijatno da je pokazujete bez šminke. Ukoliko imate u svom organizmu dovoljno vitamina A, on može sprečiti pojavu bora i bubuljica. Vitamin A omogućava da se održi optimalna elastičnost kože, da se povrati izgled svežeg lica koje zrači energijom.

Vitamin A možete unositi kroz hranu. Najviše vitamina A ima u ribljem ulju, u kajsijama, dinjama, breskvama, prokelju, krompiru, šargarepi, duleku, kupusu, peršunu.

Mi uvek savetujemo da vitamine uzimate kroz hranu, ali ukoliko se ipak odlučite za suplemente, onda se posavetujte sa lekarom jer unos previše vitamina može biti štetan za zdravlje i onda dolazi do kontra efekata.

Vitamin A uticaće na to koža lica bude zaštićena i da pore dišu, tako da se nečistoće i bakterije neće gomilati. Vitamin A zadužen je za stvaranje novih ćelija i deluje kao antioksidans. On  deluje protivupalno i pomaže da se ćelije na površini kože brže i bez smetnje obnavljaju.

Osim vitamina A, koži lica je potreban i vitamin B, koji će istaknuti lepotu kože, daće joj sjaj, ublažiće bore i sprečiće nastanak akni. Vitamin C popravlja strukturu kože i održava kolagen koji joj pomaže da bude elastična. Vitamin E za lice učiniće da koža bude otpornija, jača i zdravija.

Važno je znati da pored pravilne nege i higijene, neophodno je proveriti stanje organizma. Bubuljice mogu nastati zbog unutrašnjih faktora, a mogu biti i posledice nekih bolesti. Prvo utvrdite, pa lečite nastalu situaciju. Korigujte ishranu, oslobodite se tresa, unosite dovoljno vitamina i proverite hormone i vidite zašto nastaju bubuljice. Najlakše ćete ih se rešiti kada saznate glavni razlog i kada ga izlečite. Budite uporni i uvek birajte zdrave, prirodne načine lečenja bubuljica kako biste još dugo i sa ponosom uživali u svojoj lepoti lica.