/KAVA (KOFEIN) I MOŽDANI UDAR: Jeste li znali da šalica kave dnevno smanjuje dotok krvi u mozak za čak 40%?!

KAVA (KOFEIN) I MOŽDANI UDAR: Jeste li znali da šalica kave dnevno smanjuje dotok krvi u mozak za čak 40%?!

Loading...

Što je moždani udar?

“Moždani udar označava naglo nastali neurološki poremećaj uzrokovan poremećajem moždane cirkulacije. Poremećaj cirkulacije dovodi do nedovoljne opskrbe određenih dijelova mozga kisikom i hranjivim tvarima.”

Moždani udar je prvi uzrok smrtnosti u Hrvatskoj, treći uzrok smrtnosti u zemljama zapadne Europe, prvi uzrok invaliditeta u svijetu i kod nas.
Najčešći uzrok oštećenja krvnih žila u mozgu koja dovode do moždanog udara je ateroskleroza. Ateroskleroza je bolest koja dovodi do stvaranja naslaga masnoća (prekomjerno konzumiraje mesa i šećera), ugrušaka, kalcija i drugih tvari u stjenci krvne žile što uzrokuje sužavanje, začepljenje i/ili slabljenje stjenke krvne žile. Što se najčešće manifestira kao visoki krvni tlak.

Ako su vam zbog nezdrave prehrane krvne žile sužene za 40%, i vi svaki dan pijete šalicu ili dvije kave koja smanjuje dotok krvi u mozak za još 40%, sami izračunajte kolike su vam šanse da dobijete moždani udar i zaključite sami zašto je moždani udar jedan od prvih uzročnika smrti u svijetu.

Ponovimo još jednom: Moždani udar (moždana kap, apopleksija mozga) je rapidni gubitak moždane funkcije/funkcija zbog poremećaja dotoku krvi u mozak. Šalica kave dnevno smanjuje dotok krvi u mozak za nevjerojatnih 40%!

 

Pogledajte VIDEO:

Loading...

https://www.facebook.com/Svjesnost/videos/1524331750917814/?hc_ref=NEWSFEED

TAGS: