/Šta aloja vera radi vašem organizmu: Zašto su ovu biljku nazvali “biljka besmrtnosti”

Šta aloja vera radi vašem organizmu: Zašto su ovu biljku nazvali “biljka besmrtnosti”

Aloa se najbolje unosi putem soka ili u vidu gela, a najbolje je da je pomiješate sa nekim pićem jer ima pomalo gorak ukus.

 

Egipćani su je nazivali “biljka besmrtnosti” a Indijanci “rajski štapić”. Aloa vera ima brojne zdravstvene pogodnosti od kojih za neke možda već znate.

Oblozi od aloe vere su odlični za liječenje opekotina i posjekotina, ali da li ste znali da ova biljla nije ograničena samo na spoljnu primjenu?

Aloa vera sadrži preko 200 biološki aktivnih komponenti među kojima su polisaharidi, enzimi, vitamini, aminokiseline i minerali koji unaprjeđuju apsorpciju nutrijenata.

Aloa vera posjeduje i antimikrobna i antifungalna svojstva. Ona pomaže u jačanju imunog sistema i čisti organizam od toksina.

Među mineralima koji se nalaze u aloi su kalcijum, magnezijum, cink, hrom, selen, natrijum, gvožđe, kalijum, bakar i mangan. Ovi minerali u kombinaciji poboljšavaju metaboličke puteve.

Aloa sadrži i važne enzime poput amilaze i lipaze, koji pomažu prilikom razgradnje šećera i masti. Naročito je značajna bradikinaza koja ublažava zapaljenja.

Aloa vera je i jedna od rijetkih biljaka koje sadrže vitamin B12 koji je neophodan za proizvodnju crvenih krvnih ćelija. To je dobra vijest za vegetarijance jer mnogi od njih nemaju dovoljno ovog vitamina. Aloa takođe sadrži vitamine A, C, E, folnu kiselinu, B1, B2, B3 i B6.

Aloa vera sadrži 20 od 22 esencijalne aminokiseline, ali i salicilnu kiselinu koja se bori protov bakterija i zapaljenja.

Pored toga što odlično čisti organizam od toksina, ova biljka može da pomogne i kod lošeg varenja, čireva i gorušice.

Jedna studija je pokazala i da je aloa veoma efikasna protiv naslaga na zubima i da može da pomogne kod afti u ustima.

Aloa se najbolje unosi putem soka ili u vidu gela, a najbolje je da je pomiješate sa nekim pićem jer ima pomalo gorak ukus.

Sok od aloe možete kupiti u prodavnicama zdrave hrane.

 

(Izvor: webtribune.rs)