Stomatolozi objažnjavaju kako ovih 7 navika uništavaju naše zube i desni ! ( i kako ih spriječiti )

Briga o zubima i desnima je važna za sveukupno zdravlje.

Postoji izravna veza između onoga što se događa u ustima i onoga što se događa u vašem tijelu. Doista, održavanje dobrog oralnog zdravlja može spriječiti medicinske poremećaje poput dijabetesa, srčanog udara i moždanog udara.

Na kraju, loša njega usta  počinje se pokazivati. To može značiti gubitak zuba; bolesti desni, ili ozbiljno medicinsko stanje kao što je kardiovaskularna bolest.

Nažalost, previše nas je steklo neke loše navike. Naravno, većina nas jednostavno ne poznaje štetu koju uzrokuju takvo ponašanje .

  1. OTVARANJE STVARI ZUBIMA

Da, zubi nisu namijenjeni za upotrebu umjesto noža, škara ili otvarača boce! Većina nas je kriva u nekom trenutku ili drugom da otvaramo nešto s našim zubima. Kada to učinimo povećavamo vjerojatnost lomljenja ili struganja jednog ili više zuba.

  1. KORIŠTENJE DUVANA

Ovdje nije veliko iznenađenja. Planine istraživanja povezuju uporabu duhana s povećanim rizikom od bolesti desni i oralnih karcinoma. Uz potencijalno stjecanje raka (kao da to nije dovoljno dobar razlog!), I pušenje može trajno uništiti zube.

  1. GRICKANJE NOKTIJU

Prvo, razmislite o tome sa  koliko stvari su naši prsti u kontaktu tokom dana. Tijekom 24-satnog razdoblja akumulirat ćemo milijune bakterija na naše ruke i pod našim noktima. Dakle, ne samo da su naše šanse za dobivanje bolesti veće, možemo vrlo dobro  oštetiti zub.

  1. PIRSING NA OBRAZIMA, USNAMA I JEZIKU

Dok se među mladima smatra trendovima, piercingi smješteni bilo gdje oko usta su rizični. Prema kanadskom stomatološkom savezu (CDA), ti piercingi mogu dovesti do “kronične ozljede susjednih zuba i sluznice (unutar obraza, usnica), uključujući frakturu zuba i recesiju desni, što može dovesti do gubitka zuba”.

  1. POTROŠAJA PREVIŠE KISELE HRANE

Prehrambeno previše hrane sa sadržajem kiselosti (limun, limes, naranče itd.) Može jako oštetiti caklinu (tvrdi vanjski sloj) vaših zubi. Oštećenje gleđi dramatično povećava rizik od šupljina i oralnih bolesti.

  1. STISKANJE VILICE ILI ZUBA

Ljudi koji stisnu čeljust i zube obično to čine zbog nervozne navike ili stresa. Iako široko rasprostranjeni, stomatološki stručnjaci tvrde da se stiskanje čeljusti i brušenje zuba povećavaju rizik od nepravilne čeljusti i pogoršanja zuba. Nadalje, obična navika može uzrokovati izbočenje – ili pogoršanje – glavobolje i bol u čeljusti.

  1. VISOKA POTROŠNJA ŠEĆERA

U pravilu, što više šećera jedete, veća je prisutnost oralnih bakterija. Kao da to nije dovoljno loše, potrošnja šećera također korelira s višim razinama bakterija i toksina u i oko drugih dijelova tijela.

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu sajta “www.oazaznanja.com” , ukoliko ga želite preuzeti kontaktirajte admin tim putem naše Facebook stranice