Zbog čega je svinjska mast zdrava?

Svinjska mast je godinama nepravedno bila zanemarivana, a ugled su joj umanjile tvrdnje kako njen sastav narušava ljudsko zdravlje.

Ali, posljednja istraživanja idu u prilog masti. Štaviše, smatra se da je čak i zdrava za tijelo.

Naravno, kao i sa svim ostalim, s mašću ne treba pretjerivati, ali svakako zaslužuje da bude dijelom svakog domaćinstva baš kao u vremenima naših baka.

Ovo su prednosti masti

– Po svom sastavu svinjska mast je 40% zasićena masnoća dok je, na primjer, kokosovo ulje 85% zasićena mast. Većinu monozasićenih masti u svinjskoj masti čini oleinska kiselina, zdrava masna kiselina koja koristi radu srca i koja je povezana sa nižim nivoom lošeg holesterola.

– U svinjskoj masti ima dvostruko više oleinske kiseline nego u maslacu.

– Svinjska mast ima visoku tačku ključanja. Tačnije, svoju strukturu ne mijenja prilikom zagrevanja iznad 250 stepeni Celzijusa. Stoga, namirnice pržene u svinjskoj masti apsorbuju manje štetnih radikalakoji se u slučaju drugih rastvorljivih namirnica, poput putera, povećavaju prženjem.

loading...

Naravno, konzumacija pržene hrane u većim količinama se ne preporučuje, ali kada to i činite posegnite za dobrom starom masti.

 
– Masnoće iz masti imaju sve prednosti te je dokazano kako su tijelu potrebne za obavljanje svakodnevnih funkcija, ali u manjoj količini nego što se kroz prošlost koristila.

– Mast sadrži kalorije, ali istraživanja potvrđuju kako je riječ o zasitnoj namirnici koja stvara duži osjećaj sitosti.
Prednost je što se masnoće iz masti pretvaraju u energiju te pomažu apsorpciji vitamina. Svinjska mast sadrži holesterol koji se u tijelu, pod uticajem UV zraka pretvara u vitamin D značajan za apsorpciju kalcijuma.

Izvor: dnevno.rs / Preuzeto sa: alternativaljekovitogbilja

loading...

Još zanimljivih tekstova:


loading...

Bukvalno nakon prve upotrebe, vaši zubi će biti blistavo bijeli..

Žuti zubi su prošlost. Koristeći ovo imaćete blistavo bijele zube

Najefikasniji način izbjeljivanja zubi. Nakon ovog imaćete prelep osmeh..

Sponzorisano sa stranog weba:

Loading...