RAZLOZI ZBOG KOJIH VAM IZLAZE BUBULJICE

Da li postoji nešto gore od pojave bubuljica na vašem licu? Ukoliko je ova pojava konstantna i naravno dodatno iritantna za vas, zapitajte se koje su to vaše navike koje dovode do većeg broja akni na vašem licu.

 

Akne predstavljaju jako neprijatno stanje kože, pogotovo za tinejdžere, koje se pojavljuje usled različitih faktora. Bubuljice ili akne predstavljaju upalno oboljenje kože. Tinejdžeri dobijaju akne zbog hormonalnih promena koje dolaze u pubertetu. Ako su vaši roditelji imali akne kao tinejdžeri, veća je verovatnoća da ćete ih i vi imati. Takođe, dešava se i kod starijih osoba koje izađu iz puberteta da imaju problem sa bubuljicama.

 

Lojne žlezde proizvode sebum, koje je zapravo ulje koje podmazuje vašu kosu i kožu. Većinu vremena,  lojne žlezde proizvode pravu i dovoljnu količinu sebuma. Kako telo počinje sazrevati i razvijati se, ipak, hormoni stimulišu lojne žlezde kako bi se dobilo više sebuma.

 

Pore postaju začepljene, ako postoji previše sebuma i previše mrtvih ćelija kože. Bakterije se mogu zaraziti unutar pora i umnožavati se. To uzrokuje oticanje i crvenilo – početak stvaranja akni.

 

Ako se pora zatvori, ostaće bubuljica sa belom glavom na vrhu, kao gnoj. Ako je pora otvorena, gornja površina može potamniti i pojaviće se mitiser.

 

Dakle, kako se rešiti bubuljica?

 

Uz gore navedene faktore i genetiku, koja igra ulogu u tome kako vaše telo reaguje na različite hormone u vašem telu i može uzrokovati akne, postoje određeni obrasci na kojima se možete ponavljati na dnevnoj bazi, a koji mogu uzrokovati izbijanje ili može čak pogoršati vaše već dugotrajno stanje. Evo nekih od najčešćih okidača za pojavu akni.

 

KOZMETIKA

 

Koristite proizvode koji sadrže sastojke koji začepljuju pore – Mineralno ulje je teška hidratantna stvar koja se nalazi u nekim losionima, ali je takođe poznato da začepljuje vaše pore. Silikoni u nekim proizvodima za negu kože i kozmetika takođe su drugi sastojak na popisu koji bi trebalo izbegavati, jer može začepiti vaše pore.

 

Pre kupovine vaših proizvoda možete proveriti  jesu li svi proizvodi za negu kože koji koristite označeni “noncomedogenic”( komedogen), što znači da je vaša šminka ili drugi proizvodi za negu kože posebno formulisana kako ne bi začepili pore.

 

Savet: Postoji mogućnost i da prilikom korišćenja proizvoda “noncomedogenic”, ako ih koristite kontinuirano i dalje imate bubuljice ili vam se stanje dodatno pogorša, tada je potrebno obavezno obratiti se dermatologu, da biste proverili da li ste alergični na drugi sastojak u proizvodu koji uzrokuje vaš problem.

 

Prekomerno korišćenje određenih sastojaka – Prekomerno korišćenje salicilne kiseline, benzoil-peroksida ili sumpora u određenim proizvodima ili tretmanima lica, može isušiti vašu kožu, uzrokujući na taj način da proizvodi još više ulja. Ti sastojci zapravo mogu učiniti vašim aknama još gori izgled, budući da aktivni sastojci mogu uticati na gornji sloj vaše kože, ako se prečesto koriste, čineći da bubuljica izgleda još crvenija i na taj način teže je sakriti bubuljice.

 

Savet: Kod proizvoda i krema protiv bubuljica, ukoliko niste sigurni koji sastojci se preporučuju za vaš tip kože, najbolje da se posavetujete sa dermatologom.

 

Vaši proizvodi za kosu utiču na vašu kožu – Sulfati (sredstva za čišćenje), teška sredstva za vlaženje i silikoni koje sadrži vaš šampon i balzami za kosu mogu uticati na začepljenje pora i dovesti do upale nakon koje se pojavljuju bubuljice.

 

Jedan dobar savet kako prati kosu: prilikom pranja i nanošenja balzama na kosu , nagnite glavu na stranu da biste ostatke proizvoda zadržali tako da ne dodiruju  lice, grudi i leđa dok ga ispirete. I obavezno, na kraju oprati svoje lice kako biste bili sigurni da nije neki sastojak došao u dodir sa licem  koji bi vam kasnije mogao naškoditi.

 

Koristite pogrešan deterdžent. Neke hemikalije u deterdžentu za pranje veša mogu biti suviše oštri za vašu kožu, pogotovo ukoliko je nežna i osetljiva, a nakon što obučete svoju odeću ili ležite na jastuku,ili brišete lice peškirom vaša koža može reagovati na ostatke koji su ostali na tkanini, što dovodi do upala na licu, leđima, grudima, itd.

 

Savet: Pokušajte da izaberete deterdžent koji je bez mirisa i bez boja ili nežni deterdžent za pranje veša.

 

LOŠE NAVIKE

 

Pušite – Svaki put kad zapalite cigaretu, smanjujete količinu kiseonika na vašem licu. Pušenje, ne samo da daje predispoziciju za nastanak raka i utiče na proizvodnju kolagena,  koji dovodi do pojave bora i povećane veličine pora, vec i karcinogeni u dimu takođe iritiraju vašu kožu i isušuju, i na taj način podstiču vašu kožu da proizvodi više ulja i eventualno stvaranje više bubuljica.

 

Savet je svakako da prestanete sa ovom lošom navikom. Za neke je zaista jednostavno, a kao rezultat vi ćete živeti duže, smanjićete mogućnost pojave raznih bolesti  i imaćete čistu kožu.

 

Perete kožu previše. Agresivno pranje i prečesto čišćenje lica, dovodi do dodatnog isušivanja kože lica. Takođe, dodatno iritira kožu i dovodi do pojave još većeg broja bubuljica.

 

Mnogi ljudi sa aknama misle da, ukoliko više čiste kožu ili pripremaju grubi piling ili čiste lice četkicom, da će tada koža biti glatka, ali u stvarnosti problem će se samo neizbežno pogoršati. Šta se događa kada to učinite? Pročišćavate i iritirate aktivnu aknu i bakterije se na taj način šire po vašoj koži, pogoršavajući stanje.

 

Savet: Dovoljno je da nežno isperete i hidrirate lice nežnim, ali delotvornim  tonikom ili kremom koja sadrži sastojke za čišćenje pora, poput alfa hidroksi kiselina i glikolnih i mlečnih kiselina. Pranje kože lica je dovoljno dva puta dnevno, ujutru i uveče. Na taj način vašu kožu čistite na pravilan način i minimalno.

 

Pijete alkohol – prečesto konzumiranje alkohola, dovodi do toga da vaše telo postane suvo, tj.dehidrirano. Tako se smanjuje vlažnost kože lica i tela. Kad je telo dehidrirano, kod mnogih osoba se javljaju bubuljice i druge upale na licu.

 

Savet: Ukoliko je ova navika deo vas, probajte da unos alkohola svedete na minimum. Ne više od jedne čaše na dan.

 

Nemojte glumiti sebi dermatologa – Možda vam se čini kao dobra ideja da ćete bolje iIi brže očistiti lice od bubljica, ukoliko sami krenete sa “sređivanjem” – loša ideja. Ono što se može desiti nikako nije na bolje,  čak može biti i gore, kada pokušavate cediti bubuljice, reskirate gurajući bakterije dublje ili ih širite ispod kože, umnožavajući bubuljice.

 

Ne samo ceđenje bubjica, već i nespretno i konstantno dodirivanje lica prljavim rukama. Na taj način, takođe bakterije možete preneti na vašu kožu. Osim toga, nepravilno tretiranje i ceđenje bubuljica, može ostaviti ni malo prijatan trag na vašem licu, a to je ožiljak, koji ostaje zauvek.

 

Savet: Pokušajte da izbegavate ovu lošu naviku, jer najmanje što želite na vašem licu posle upornih bubuljica, jesu vidljivi ožiljci na licu.

 

Veliki ste ljubitelj sunca – Verovatno ste već svesni da ležanje na suncu i odlazak na sunčanje uzrokuju rak kože, ali ako vas to još uvek ne zaustavlja od plaže bez zaštitne kreme ili odgovarajuće zaštitne opreme, znajte da  sunce ne isusuje vaše akne, već ih čini gorim. Ono što se stvarno događa dok se vi sunčate, je da sunce uzrokuje da se koža isušuje i podstice na taj nacin veću proizvodnju ulja. Veća proizvodnja ulja, dalje dovodi do pojave bubuljica.

 

Savet: Ukoliko ste navikli da provodite dugo vremena na suncu, pogotovo dok boravite na moru ,za početak, pokušajte da smanjite vreme provedeno na suncu. Ako se nalazite na suncu, pazite da kreme za sunčanje budu na bazi cinka (to je prirodni zaštitnik sunca i njegova formulacija obično sadrži manje hemikalija).

 

STRES

 

Konstantno ste pod stresom. Stres izaziva akne i akne dovode do više stresa pa je to vrlo začarani ciklus. U osnovi, kada ste pod pritiskom, vaša koža proizvodi hormone stresa, uključujući kortizol, koji mogu podstaći vaše lojne žlezde da proizvode testosteron koji zatim povećava proizvodnju ulja i začepljuje pore.

 

Savet: Pokušajte redovno da vežbate, meditirajte, odvojite vreme od vašeg zauzetog rasporeda da se usredsredite na sebe – sve će vam to pomoći da otpustite stres, tako da vaše telo ne nastavlja oslobađanje hormona koji će samo štetiti vašoj koži. Bilo koji vid fizičke aktivnost za vaše telo je prava zahvalnica. Trčanje, plivanje, aerobik ili bicikl, bilo koja vrsta fizičke aktivnosti dolazi u obzir.

 

ISHRANA

 

Kod loše ishrane, a misli se pre svega na određene proizvode, neki prehrambeni sastojci mogu uticati na pojavu akni ili bubuljica. Poznato je da vitamini A, D i E igraju ulogu u održavanju zdrave kože, pa je moguće da adekvatan unos i količina ovih vitamina može sprečiti pojavu akni. Konzumiranje mleka je povezano sa pojavom akni, i to može biti zbog hormona u mleku.

 

Nemojte izbaciti sve masti iz prehrane. Zdrave masti od orašastih plodova, semenki i maslinovog ulja mogu pomoći u kontroli upale.

 

I ako se akne odnose na proizvodnju sebuma, izbegavanje svih masnoća u prehrani nije poželjno. Zdrave polinezasićene i mononezasićene masti potrebne su za ključne telesne funkcije. Vrlo niske masti mogu uzrokovati sušenje kože i podstaći telo na povećanje proizvodnje sebuma.

 

Dobar unos masti od orašastih plodova, semenki i maslinovog ulja može pomoći u očuvanju upale, podržavajući telo u održavanju zdravog nivoa šećera u krvi i održavanju dobrog nivoa vlažnosti kože kako bi se osigurao dobar imunološki odgovor da se spreči bakterijska infekcija.

 

Savet:Da biste bili sigurni da određena hrana koju konzumirate ima uticaj na pojavu akni na vašem licu ili telu, savetuje se da uradite test. Hrana za koju smatrate da utiče na pojavu akni, nemojte koristiti tri meseca. To je dovoljan vremenski period da bi se video rezultat. Ukoliko su vidljivi rezultati, onda vam je jasno koju hranu bi trebalo izbaciti iz jelovnika.

Pokušajte više jesti voća I povrća, kao što su kupus, kelj, brokoli.

 

HORMONI

 

Policistični jajnici – žene sa sindromom PCOS imaju veće šanse da se bubuljice jave na licu. U ovom slučaju i to baš na određenom mestu, na bradi, ispod brade i po vratu najviše. Žene koje imaju PCOS imaju višak muških hormona i zbog toga dolazi do povećanog lučenja sebuma.

 

Savet: U ovom slučaju je potrebno da se obratite vašem ginekologu, kako bi vam odredio terapiju.

 

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu sajta “www.oazaznanja.com” , ukoliko ga želite preuzeti kontaktirajte admin tim putem naše Facebook stranice.