Sjetite li se svako jutro napraviti “Pozdrav Suncu”?

Sunce je izvor života i stoga ga štujemo ne samo zato što nam daje svjetlost i toplinu – već i zato što ono znači život. Pozdrav Suncu je dinamičan slijed asana odnosno jogičkih položaja koji služe zagrijavanju tijela i smirivanju uma. Pozdrava Suncu ima više vrsta, a u tradiciji Ashtange, rade se dvije verzije.

Surya (sanskrt:”Sunce”)

Namaskar (“Namaste” je indijski izraz koji se koristi kao pozdrav ili se izražava kao gesta (Anjali mudra) sklapanjem dlanova ispred srca u položaj molitve).

Namaste predstavlja uvjerenje da u svima nama postoji Božanska iskra smještena u području srčane čakre. Sama gesta je spoznaja o duši jednoga koja se ogleda u duši drugoga”) dinamičan je slijed asana koji služi zagrijavanju tijela i smirivanju uma. Pozdrava Suncu ima više vrsta, a u tradiciji Ashtange, rade se dvije verzije.

Svaki Pozdrav Suncu započinjemo i završavamo u položaju “samasthiti“, s rukama sklopljenim ispred srca, a svaki je Pozdrav Suncu savršen krug, ciklus koji se ponavlja. U raznim oblicima vježbe Pozdava Suncu dodaju se određeneasane, a i takav je Pozdrav Suncu zaokružen i potpun krug.

Surya Namaskar budi sve energetske kanale u tijelu, otklanja napetosti, smiruje um, poboljšava cirkulaciju i zagrijava tijelo, pročišćava ga i podmazuje zglobove, a kralježnicu čini gipkom, mišiće snažnima. Pozdrav Suncu budi čitavo tijelo i djeluje na sve mišiće pa je nekoliko ciklusa Pozdrava Suncu svakog jutra lijek za sve bolesti, kaže tradicija, a mi kažemo “Pozdrav Suncu ujutro čini vas sretnima i zadovoljnima, a vaše tijelo gipkim i čvrstim”.

loading...

Surya Namaskar

 1. Položaj molitve – Stanite u uspravnom stavu, spojenih nogu, ruke spojite ispred sebe kao za molitvu prilikom izvođenja ovog položaja izdahnite.
 2. Duboko udahnite i ispružite ruke visoko iznad sebe, formirajući luk prema otraga. Pogled usmjerite prema palčevima.
 3. Izdahnite i spustite ruke ispred sebe skroz do poda, tako da su vam dlanovi na podu uz stopala, a glava vam dotiče koljena. Ukoliko ne možete rukama dotaknuti pod bez savijanja koljena, možete ih lagano savinuti.
 4. Iz tog stava duboko udahnite, spustite se i ispružite desnu nogu otraga, dok su vam dlanovi položeni u razini ramena na podu. Usmjerite pogled čim više prema gore.
 5. Duboko izdišući podignite se u luk bez pomicanja ruku. Nožni prsti i pete vam moraju biti na tlu.
 6. Spustite cijelo tijelo na tlo, dok su vam dlanovi i dalje u širini ramena savinutih laktova. Pod neka vam dotiče samo 8 dijelova tijela: stopala, koljena, šake, prsa i čelo. U ovom se položaju zadržite samo sekundu, pa prijeđite u idući položaj.
 7. Iz te ležeće pozicije udišući polagano dozvolite kralježnici da vam digne glavu, a zatim i cijeli torzo, odgurujući se lagano rukama od tla u položaj “kobre”. Neka vam laktovi budu uz tijelo, a kukovi neka ostanu na podu.
 8. Izdišući, ponovno se vratite u ležeći položaj iz kojeg ćete podići stražnjicu od tla formirajući naopako slovo V.
 9. Udahnite i vratite se u 4. položaj, samo ovaj puta sa desnom nogom među rukama, a lijevom ispruženom otraga.
 10. Dignite se uz izdisaj i dalje držeći dlanove na podu (položaj 3).
 11. Duboko udahnite dok dižete ruke prema gore i istežete ih preko glave formirajući luk. Kukove gurajte prema naprijed, a glavu otraga.
 12. Izdahnite i vratite se u početni položaj molitve.

Preuzeto sa: atma.hr

loading...

Još zanimljivih tekstova:


loading...

Sponzorisano sa stranog weba:

Loading...