Sjetite li se svako jutro napraviti “Pozdrav Suncu”?


 
mini

Tibetanska zdjela

Sviranje zdjele obično izaziva trenutan učinak centriranja i sinkronizacije obje polutke mozga.

Dimenzija: širina 9 cm x visina 5 cm. Težina: 204 gr. Materijal: bakar. Uključena drvena palica i jastuk.  

Kupite ovdje


Sunce je izvor života i stoga ga štujemo ne samo zato što nam daje svjetlost i toplinu – već i zato što ono znači život. Pozdrav Suncu je dinamičan slijed asana odnosno jogičkih položaja koji služe zagrijavanju tijela i smirivanju uma. Pozdrava Suncu ima više vrsta, a u tradiciji Ashtange, rade se dvije verzije.

Surya (sanskrt:”Sunce”)

Namaskar (“Namaste” je indijski izraz koji se koristi kao pozdrav ili se izražava kao gesta (Anjali mudra) sklapanjem dlanova ispred srca u položaj molitve).

Namaste predstavlja uvjerenje da u svima nama postoji Božanska iskra smještena u području srčane čakre. Sama gesta je spoznaja o duši jednoga koja se ogleda u duši drugoga”) dinamičan je slijed asana koji služi zagrijavanju tijela i smirivanju uma. Pozdrava Suncu ima više vrsta, a u tradiciji Ashtange, rade se dvije verzije.

Svaki Pozdrav Suncu započinjemo i završavamo u položaju “samasthiti“, s rukama sklopljenim ispred srca, a svaki je Pozdrav Suncu savršen krug, ciklus koji se ponavlja. U raznim oblicima vježbe Pozdava Suncu dodaju se određeneasane, a i takav je Pozdrav Suncu zaokružen i potpun krug.

Surya Namaskar budi sve energetske kanale u tijelu, otklanja napetosti, smiruje um, poboljšava cirkulaciju i zagrijava tijelo, pročišćava ga i podmazuje zglobove, a kralježnicu čini gipkom, mišiće snažnima. Pozdrav Suncu budi čitavo tijelo i djeluje na sve mišiće pa je nekoliko ciklusa Pozdrava Suncu svakog jutra lijek za sve bolesti, kaže tradicija, a mi kažemo “Pozdrav Suncu ujutro čini vas sretnima i zadovoljnima, a vaše tijelo gipkim i čvrstim”.

loading...

Surya Namaskar

 1. Položaj molitve – Stanite u uspravnom stavu, spojenih nogu, ruke spojite ispred sebe kao za molitvu prilikom izvođenja ovog položaja izdahnite.
 2. Duboko udahnite i ispružite ruke visoko iznad sebe, formirajući luk prema otraga. Pogled usmjerite prema palčevima.
 3. Izdahnite i spustite ruke ispred sebe skroz do poda, tako da su vam dlanovi na podu uz stopala, a glava vam dotiče koljena. Ukoliko ne možete rukama dotaknuti pod bez savijanja koljena, možete ih lagano savinuti.
 4. Iz tog stava duboko udahnite, spustite se i ispružite desnu nogu otraga, dok su vam dlanovi položeni u razini ramena na podu. Usmjerite pogled čim više prema gore.
 5. Duboko izdišući podignite se u luk bez pomicanja ruku. Nožni prsti i pete vam moraju biti na tlu.
 6. Spustite cijelo tijelo na tlo, dok su vam dlanovi i dalje u širini ramena savinutih laktova. Pod neka vam dotiče samo 8 dijelova tijela: stopala, koljena, šake, prsa i čelo. U ovom se položaju zadržite samo sekundu, pa prijeđite u idući položaj.
 7. Iz te ležeće pozicije udišući polagano dozvolite kralježnici da vam digne glavu, a zatim i cijeli torzo, odgurujući se lagano rukama od tla u položaj “kobre”. Neka vam laktovi budu uz tijelo, a kukovi neka ostanu na podu.
 8. Izdišući, ponovno se vratite u ležeći položaj iz kojeg ćete podići stražnjicu od tla formirajući naopako slovo V.
 9. Udahnite i vratite se u 4. položaj, samo ovaj puta sa desnom nogom među rukama, a lijevom ispruženom otraga.
 10. Dignite se uz izdisaj i dalje držeći dlanove na podu (položaj 3).
 11. Duboko udahnite dok dižete ruke prema gore i istežete ih preko glave formirajući luk. Kukove gurajte prema naprijed, a glavu otraga.
 12. Izdahnite i vratite se u početni položaj molitve.

Preuzeto sa: atma.hr

loading...

Još zanimljivih tekstova:


loading...

Bukvalno nakon prve upotrebe, vaši zubi će biti blistavo bijeli..

Žuti zubi su prošlost. Koristeći ovo imaćete blistavo bijele zube

Najefikasniji način izbjeljivanja zubi. Nakon ovog imaćete prelep osmeh..

Sponzorisano sa stranog weba:

Loading...