/Živjeti bolje, smislenije i lakše sa što manje stvari: Novi trend osvaja svijet

Živjeti bolje, smislenije i lakše sa što manje stvari: Novi trend osvaja svijet

Kada se Robert osjetio, po prvi put, zaista bogatim…? Pročitajte…

I sami ste primjetili da postajete sve više zasićeni stvarima, informacijama, porukama, besmislenim tekstovima i razgovorima, puno toga vam odvlači pažnju s onog što je stvarno važno.

Vođeni ovakvom (pogrešnom) postavkom stvari, Joshua Fields Millburn i Ryan Nicodemus pokrenula su website TheMinimalists čija je tema – kako živjeti smislen i sretan život sa manje stvari. Osim što njihove tekstove preuzimaju svjetski poznati mediji kao što su ABC, CBS, BBC, Forbes, The Atlantic, New York Times, izdali su četiri knjige, uključujući bestseler memoare „Everything That Remains” („Sve što je važno”).

Ryan Nicodemus je u govoru za „TED” istakao da je prije nekoliko godina imao sve – od sjajnog posla, do uspješne karijere i menadžeriranja nekoliko stotina zaposlenih. Minjao je automobile svakih nekoliko godina, živio je u odličnom stanu s čak dvije dnevne sobe. Ukratko, živio je američki san a svi oko njega govorili su mu da je uspješan. Ali, to je bila samo „vanjska” strana. U suštini je bio stalno u kreditima, život mu je bio pun stresa, anksioznosti i nezadovoljstva.

Kako sam kaže, htio je biti sretan, ali ga je kupovina i gomilanje stvari samo udaljavala od toga. Iako je izgledao uspešan, iznutra nije bio zadovoljan. Bio je razveden, i „zaglavljen” negdje na putu na kojem je htio da prokljuvi što želi. „Pio sam mnogo i konzumirao droge. Radio sam sve više, ali sam osjećao da stagniram. Nisam obraćao pažnju na svoje zdravlje i na odnose s ljudima. Mom životu nedostajala je smisao, svrha i strast.”

Otprilike u to vrijeme, njegov kolega Joshua bio je očajan zbog gubitka majke i razvoda braka. S obzirom da se Ryan tada suočavao s velikim dugom i depresijom, počeli su da ispituju svaki aspekt svojih života. Onda su otkrili životni stil poznat kao minimalizam – i sve se je počelo mijenjati.

Nakon što je uklonio sve stvari koje mu nisu potrebne, i ostavio samo one bez kojih nije mogao (kao što je četkica za zube ili posteljina za krevet), Ryan se prvi put osjetio bogatim. Sve ostale stvari za njega predstavljale su višak (namještaj, aparati) i on ih je poklonio.

Riješili su podijeliti svoju priču i kreirali TheMinimalists. Prvog mjeseca imali su samo 52 posetitelja. Ali, već sljedećeg mjeseca posjećenost je počela da raste. Kao i njihova popularnost.

Njihova poenta je da ako materijalne stvari stavimo ispred gubimo pogled na naše prioritete i smisao života. Kada sklonimo sve suvišne stvari, sve stvari koje nam nisu neophodne, što ostaje? Ostaju stvari koje zaista znače: zdravlje, međuljudski odnosi, sazrijevanje i doprinos.

Već sljedeće godine izlazi dokumentarac za koji se očekuje da će prodrmati svijet i one koji su skloni gomilanju materijalnih stvari, da bi došli do sreće. Svatko od nas se može zapitati – što mi je stvarno važno? Što me čini sretnim? Sigurno da to nisu stvari koje se mogu kupiti. Kažu da su najbolje stvari besplatne, a to su i najvažnije stvari. To su one koje stvari koje ostaju, i nitko ne može da vam ukrade ili oduzme – koje se grade a nikad se ne mogu kupiti.

Izvor: lovesensa.rs / Preuzeto sa: alternativainformacije.com