6 citata Isusa Hrista iz Biblije: U njima se krije sva mudrost ovog sveta

Svi znamo da se prava mudrost nalazi u Bibliji, ali koliko znamo citate koje bi trebalo da naučimo napamet?

Mudriji od svih, Isus Hrist je izrekao neke reči koje i dan danas treba da nam služe kao svojevrsne lekcije života. Biblija ih čuva sve ove vekove, a mi vam danas prenosimo 6 najmudrijih od svih:

1. “Zaista, zaista, kažem vam: tko god čini grijeh, rob je grijeha.” (Iv 8,34)

Šta to znači? To znači da ako se odajete alkoholu, vi postajete rob istog. Ništa vam važnije nije od toga da popijete “svoju dozu” i samo vam je cilj da udovoljite grehu. U tim momentima vi više niste gospodar, nego ste rob.

Žena, Molitva, Crkva
foto: Shutterstock

2. “Ne dajte svetinje psima! Niti svoga biserja bacajte pred svinje da ga ne pogaze nogama pa se okrenu i rastrgaju vas.” (Mt 7,6)

Ne činite zlo, ali ne činite ni dobro onima koji to ne zaslužuju. Svakom po zasluzi i svakom po veri. Svinje ne znaju šta su biseri, oni će ih samo pogaziti i još će pri tome vas rastrgnuti. Tako loše osobe ne znaju za dobre namere, pa nije ni poželjno prema njima da budete dobri.

3. “Ne budite dakle zabrinuti za sutra. Sutra će se samo brinuti za se. Dosta je svakom danu zla njegova.” (Mt 6,34)

Živite u ovom momentu sada. Svaka suvišna briga vas udaljava od vere. Verujte i sve će biti dobro.

4.“Ne sudite i nećete biti suđeni. Ne osuđujte i nećete biti osuđeni. Praštajte i oprostit će vam se.” (Lk 6,37)

Ili “ko je bez greha neka baci kamen prvi”. Svaki put kada zaustite da osudite nekoga, stavite se u njegovu kožu. Oprostite i biće vam oprošteno.

Žena, Molitva, Crkva
foto: Shutterstock

5. “Ištite i dat će vam se! Tražite i naći ćete! Kucajte i otvorit će vam se! Doista, tko god ište, prima; i tko traži, nalazi; i onomu koji kuca otvorit će se.” (Mt 7,7-8)

U molitvama, molite se za prave stvari – Bog će vas čuti. A što se tiče svetovnog života – niko ne može da vam čita misli, ako nešto želite – tražite. Pitajte da li može, time ništa ne gubite.

6.“Ko se god uzvisuje, bit će ponižen, a ko se ponizuje, bit će uzvišen.” (Mt 23,12)

Gordost je greh, ne da vam da živite, da dišete da se razvijate. Budite skromni, pobožni, verni sebi i prizemni. Sa velike visine se teško i brzo pada.

Izvor: stil.kurir.rs

Scroll to Top