7 stvari koje Isus daje, a bolje su od onoga što najviše želimo

Isus nam daje stvari koje su bolje od onoga što najviše želimo. On jedini može ispuniti naše najdublje unutarnje praznine i potrebe našeg bića.

Svatko od nas ima prazninu u duši. Čežnju i žudnju srca. Žeđ za osjećajem upotpunjenja, za time da budemo cjeloviti. Jeste li se ikada pitali postoji li razlog zbog kojeg osjetimo tu prazninu? Možda je ta praznina, taj komad našeg života koji nedostaje, sa svrhom.

Razmislite o tome. Da ne postoji takva praznina, ne bismo trebali Boga. Mogli bismo zadovoljiti naše potrebe našom vlastitom snagom i mudrošću, što znači da nikada ne bismo trebali ovisiti o Bogu i Njegovoj dobroti. 

Nema ničega pogrešnog u tome kada želimo živjeti život punim plućima. Isus je došao kako bi nam dao ”život i to život u izobilju”. (Ivan 10, 10) No većina nas misli da ćemo se osjećati potpuno i cjelovito nakon što dobijemo to što želimo.

Obično živimo naše živote s ”kada bih barem” načinom razmišljanja. Razmišljamo, samo kada bismo mogli dobiti ono što želimo najviše, tada bismo se osjećali cjelovito, zadovoljno.

Problem sa življenjem života koji se sastoji od ”kada bih barem”.  

Problem sa življenjem uz razmišljanje ”kada bih barem dobio/la ono”, jest taj što na taj način naše istinske potrebe nikada ne budu zadovoljene. Ako i budemo zadovoljni nakon što nešto dobijemo, to zadovoljstvo traje određeno razdoblje. To je privremeno. Nakon nekog vremena, naše duše i srca nastavljaju čeznuti za ispunjavanjem one dubinske potrebe.

Nakon što dobijem onaj posao iz snova u karijeri iz snova za koju sam teško radila, i dalje ću čeznuti za više. Nakon što me zaprosi savršeni muž i dalje će mi nešto nedostajati. Nakon što smršavim i napokon stanem u one traperice, opet neću osjećati radost za koju sam vjerovala da ću ju osjećati unutra.

”Kada bih barem” nas ostavlja nezadovoljne. Ta čežnja za još više ostaje. Razlog za to jest taj što tu čežnju može ispuniti samo jedan: Isus. Stvoreni smo s čežnjom i prazninom, čežnjom koja nas vodi prema Njemu. Samo On može ispuniti tu prazninu onime što samo On može ponuditi. U nastavku slijedi sedam uvjerenja o tome da je samo Isus bolji od svega što želimo.

1. Isus nam daje mir koji nadilazi naše razumijevanje

U poslanici Filipljanima 4, 6-7 piše: „Ne budite zabrinuti ni za što, nego u svemu – molitvom i prošnjom, sa zahvaljivanjem – očitujte svoje molbe Bogu. I mir Božji koji je iznad svakog razuma čuvat će srca vaša i vaše misli u Kristu Isusu“.

Često razmišljamo na način ”kada bih barem dobio ovo ili ono”, misleći da će nam to donijeti mir i ispunjenje. No većinu vremena, zbog čekanja na te stvari postajemo tjeskobni. Biblija nas uči da sve stvari trebamo predavati Isusu u molitvi i da u isto vrijeme trebamo zahvaliti Isusu na onome što imamo. Nakon toga preplavit će nas mir, koji će biti iznad našeg poimanja. On će nas čuvati.

mir koji isus daje

2. Isus nam daje sigurnost u ovom nesigurnom svijetu

Svijet u kojem živimo prepun je vijesti zbog kojih se osjećamo nesigurno. Istina je da u svijetu u kojem sada živimo ništa nije sigurno. Poslovi mogu biti izgubljeni, ekonomski sustavi se mogu srušiti, supružnici mogu biti razočarani, domovi iz snova mogu biti izgubljeni, koronavirus može uzrokovati izolaciju, prijatelji nas mogu iznevjeriti, smrt može doći po naše voljene.

Na čemu izgrađujemo temelj? Na tim stvarima iz svijeta za kojima čeznemo? Ako to činimo, naši umovi mogu biti tjeskobni, jer živimo u svijetu koji je nesiguran, gdje se stvari događaju izvan naše kontrole.

No, Bog nam daje sigurnost u ovom nesigurnom svijetu. Bog je stabilna stijena na nestabilnom terenu. Stabilan Bog u labilnom svijetu. Psalam 18, 31-33 podsjeća nas na sigurnost koju dobivamo kroz Boga: „Savršeni su putovi Gospodnji, i riječ je Božja ognjem kušana. On, samo on, štit je svima koji se k njemu utječu. Jer tko je Bog osim Jahve? Tko li je hridina osim Boga našega? Taj Bog me snagom opasuje, otvara mi put besprijekoran“.

3. Bog daje ljubav koja nikada ne razočarava

Jesu li vas ikada razočarali oni koje volite? Čak i najbolji roditelj, najbolji prijatelj ili onaj savršeni suprug će vas kad-tad razočarati. Još jedna izvrsna stvar u vezi Isusa jest ta da je Njegova ljubav toliko prekrasna, da nas nikada neće razočarati. Jer ”Njegova ljubav nikada ne iznevjeri”. (Psalam 136) Pavao nas uči da je Isusova ljubav ta koja neće iznevjeriti i da je ne možemo izmjeriti: „Da biste mogli razumjeti sa svima svetima, koja je širina i dužina, i visina i dubina; I poznati ljubav Kristovu, koja nadilazi svaku spoznaju, da se ispunite svom puninom Božjom“. (Efežanima 3, 18-19)

4. Isus daje zadovoljstvo koje traje zauvijek

Svatko od nas u ovome životu žudi za time da bude zadovoljan. Zbog toga, tu žeđ želimo utažiti prolaznim stvarima ovoga svijeta. No sjetimo se da su stvari ovoga svijeta privremene i da ne mogu zadovoljiti naše unutrašnje potrebe. Naša srca su stvorena da neprestano žeđaju, ali da žeđaju za Bogom. Zbog toga se ne trebamo zadovoljavati s prolaznim stvarima, koje nikada neće moći uistinu zadovoljiti čežnju naših srca. Samo Isus može dati istinsko, pravo zadovoljstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa/Sponsored ads:

Jedan od najljepših primjera toga nalazi se u Bibliji, kada je u Ivanovom evanđelju, 4. poglavlje, Isus kod zdenca susreo Samarijanku. Ona je bila pet puta u braku, tražila je od ljudi da zadovolje njezine potrebe, koje niti jedan čovjek ne može zadovoljiti. U Ivanu 4, 13-14 čitamo: „Odgovori joj Isus: “Tko god pije ove vode, opet će ožednjeti. A tko bude pio vode koju ću mu ja dati, ne, neće ožednjeti nikada: voda koju ću mu ja dati postat će u njemu izvorom vode koja teče u život vječni“. Isus joj je želio reći da joj samo On može dati ”žive vode”, koju joj nitko drugi ne može dati.

5. Isus daje snagu ondje gdje smo najslabiji

Velik broj stvari koje želimo obaviti u ovome životu ne možemo, jer ih ne možemo obaviti u našoj snazi. Ako ste poput mene, onda ste bezbroj puta pokušali učiniti nešto ili promijeniti nešto u vezi sebe ili vaše situacije, ali bezuspješno. Nismo stvoreni kako bismo živjeli ovaj život zahvaljujući našim snagama.

U 2. Korinćanima 12, 9 piše: „Dosta ti je moja milost jer snaga se u slabosti usavršuje.” Najradije ću se dakle još više hvaliti svojim slabostima da se nastani u meni snaga Kristova“. Prijatelji, želimo toliko toga učiniti u ovome životu, možda je nešto od onoga što želimo učiniti i ono što nam je Bog stavio u srca, no nećemo uspjeti to učiniti u vrtjet ćemo se ukrug, ako budemo pokušavali sve obaviti na temelju naših snaga. Isus se savršeno očituje u našim slabostima; Njegova je snaga bolja od naše najveće snage. (1. Korinćanima 1, 25) 

Što Isus daje onima koji Ga vjerom prihvate?
Foto: Pixabay

6. Isus nam daje pouzdanje kakvo se nigdje drugdje ne može pronaći

Nismo dobili kartu s ucrtanim koracima u vezi onoga gdje trebamo ići. Nismo dobili uputstva o tome na koji fakultet trebamo ići, kakvu karijeru ćemo imati ili za kakvog supružnika ćemo se vjenčati. Znamo da želimo i žudimo za stvarima u ovome životu, no ponekad nismo sigurni u vezi toga gdje ići i kakve korake poduzeti.

Isus nam daje pouzdanje kakvo ne možemo naći nigdje drugdje. Znamo da su Njegovi putevi dobri i da ima svrhu za nas. U Jeremiji 29, 11 piše: „Jer ja znam svoje naume koje s vama namjeravam – riječ je Jahvina – naume mira, a ne nesreće: da vam dadnem budućnost i nadu“. Možemo pokušati pouzdanje staviti u sebe same, u druge ljude, u obećanja drugih ili pouzdanje možemo staviti u Isusa. „Jer misli vaše nisu moje misli i puti moji nisu vaši puti,” riječ je Jahvina. “Visoko je iznad zemlje nebo, tako su puti moji iznad vaših putova, i misli moje iznad vaših misli“. (Izaija 55, 8-9)

Hvala Bogu, ne moramo sve sami shvatiti u ovome životu, a naše pouzdanje možemo pronaći u Isusu. Naše pouzdanje i naša nada u našu budućnost prebiva u Isusu.

7. Isus nam daje identitet koji je trajan i postojan

Što je vaš identitet? Je li vaš identitet vaša karijera, ono što radite? Možda ste većinu vremena proveli kao supruga ili majka, No što ako se taj segment vašeg identiteta oduzme od vas? Što ako nikada ne postanete supruga ili majka, jer Bog ima drugačije planove za vas? Naša vrijednost i identitet ne počivaju u onome što radimo, niti ih pronalazimo u drugoj osobi.

Naša vrijednost ne zasniva se na onome što drugi govore o nama. Naš istinski identitet nalazi se u onome što Bog ima za reći tko smo mi. Ne u onome što svijet misli da zna. Pazite na ovo: Bog je odabrao vas! (1. Petrova 2, 9)

Vi pripadate Njegovom kraljevstvu, bez obzira na ono što svijet misli. Bog vas je stvorio; stvoreni ste na jedinstven način. U stvari, Bog nam kaže da smo ”prekrasno i čudesno stvoreni”. (Psalam 139, 14) Mi smo Božja remek-djela (Efežanima 2, 10), one koje je Bog ”satkao u utrobama naših majki”. (Psalam 139, 13) 

Isusovo mišljenje i pogled na nas daleko nadjačava sve ono što svijet misli da zna o nama. 

Isus je najbolji! 

Sada mogu ovo reći s potpunim pouzdanjem, da je Isus daleko bolji od bilo čega ostaloga što mi ovaj život može ponuditi. Znam to jer, čak i kada sam dobila sve što sam željela, opet sam čeznula za nečime, kao da je nešto uvijek nedostajalo. Isus je daleko bolji od bilo čega što bih ikada mogla smisliti i željeti za sebe. Mislimo da znamo što je najbolje za naše živote, no iskreno vam kažem, Njegovi putevi, Njegovi planovi su toliko bolji. 

To sam naučila kroz pokušaje i pogreške, kroz potrage i kroz ono što me je privremeno ispunjavalo, no poput Samarijanke, naučila sam da ništa što nam ovaj svijet može ponuditi ne može utažiti žeđ; nju može utažiti samo naš Spasitelj. Poznavanje Isusa i boravak u Njegovoj blizini bolje je od bilo kojeg ”kada bih barem”.

Sve ono što tražimo izvan Isusa nikada nas neće zadovoljiti. Ohrabrujem vas da započnete danas tražiti Isusa. Odaberite Njega, jer On je daleko bolji i užitak u Njemu je vječan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa/Sponsored ads:

Autorica: Alisha Headley; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Ibelieve.com / Novi zivot


Sponsored ads: