Bog ima 3 dara za vas u svakoj nevolji

Bog želi da kao vjernici koristimo Njegova 3 dara: vjeru, nadu i mir. Svaki ovaj dar od Boga će nam pomoći u nevolji.

Iskreni vjernici jako dobro znaju da nisu dobili poseban imunitet od životnih teškoća, nevolja i problema. U stvari, često se susrećemo s više nevolja kako raste naša vjera u Krista. Ta iskustva mogu biti teška i, ako se ne shvate u svjetlu Božje Riječi, mogu čak poljuljati našu vjeru u Boga.

Isus je znao kakav će biti život njegovih učenika. Zato ih je pozvao da ostave živote koje su poznavali iza sebe i krenu širiti Radosnu vijest svuda po svijetu. I znao je da će to biti teška misija i da će prolaziti kroz nevolje.

Ali naš Spasitelj ni njih ni nas nije ostavio bez prekrasnih darova koji bi nas trebali držati kroz naše najmračnije dane. U Evanđelju po Ivanu 13-16 nalazimo Isusa kako u gornjoj sobi slavi Pashu sa svojim učenicima. U roku od 24 sata bit će uhićen, suđen, mučen i razapet na križu.

Bijaše pred blagdan Pashe. Isus je znao da je došao njegov čas da prijeđe s ovoga svijeta Ocu, budući da je ljubio svoje, one u svijetu, do kraja ih je ljubio. (Ivan 13, 1)

Prije nego se rastao od učenika, Isus je istaknuo tri istine svojim učenicima. One su u neku ruku darovi i za nas danas, a posebno su korisni u vrijeme nevolje.

1. Dar vjere

“Neka se ne uznemiruje srce vaše! Vjerujte u Boga i u mene vjerujte!” (Ivan 14, 1)

Ako je ikad došlo vrijeme za strah od budućnosti, učenici su bili usred njega. Njihove okolnosti su bile zabrinjavajuće, jer uskoro će ostati bez onoga koji ih je najviše ljubio. Pa kako Isus može reći: “Neka se ne uznemiruje vaše srce” u tom trenutku? Čini se da je savršeno vrijeme da im se srce uznemiri.

Da bismo razumjeli, moramo razmotriti ostatak stiha. Isus je nastavio: “Vjerujte u Boga i u mene vjerujte.” Primijetite da Isus ne tješi učenike na način na koji mi tješimo jedni druge. Kad netko u našem životu prolazi kroz nevolju, skloni smo reći: “Sve će biti u redu!” ili “I to će proći.” Želimo druge ohrabriti da će sve na kraju završiti. Želimo pomoći drugima da vide svjetlo na kraju mračnog tunela.

Ali Isus to ne čini. Zapovijeda im da imaju vjeru. Uči da kad njihova srca budu opterećena strahovima i strepnjama, moraju aktivno vjerovati u Boga i u Njega. Isusovo rješenje za teške okolnosti nisu bolje okolnosti, nego nepokolebljiva vjera u Boga koji je usred tih teških okolnosti.

Dakle, kad se naša srca uznemire, Isus nam zapovijeda da aktivno vježbamo svoju vjeru. Naša su srca sklona zaboraviti tko je Bog i koliko nas voli i brine se za nas. Zato nas Gospodin uči da se sjećamo istine koju smo učili o Bogu i da nastavimo vjerovati. Lijek za zabrinuto srce nisu bolje okolnosti, već veća vjera u Boga.

2. Dar nade od Boga kada smo u nevolji

“U domu Oca mojega ima mnogo stanova. Da nema, zar bih vam rekao: ‘Idem pripraviti vam mjesto’? Kad odem i pripravim vam mjesto, ponovno ću doći i uzeti vas k sebi da i vi budete gdje sam ja.” (Ivan 14, 2-3)

Isus želi naglasiti da naša najveća utjeha u teškim vremenima ne dolazi od poboljšanja naših okolnosti. Ponekad se tamni oblaci dugo ne povuku. Ponekad životne teškoće ne završavaju uvijek u ovom životu.

Kako bi Kristovi sljedbenici trebali podnijeti trajne nevolje? Krist upućuje učenike i nas na našu vječnu nadu. Podsjeća ove ljude na divnu istinu da za njih postoji mjesto u njegovom vječnom kraljevstvu. Kršćanska nada nije da će se ovaj svijet i naš život u njemu nužno poboljšati prije nego što on dođe, već da on priprema mjesto za nas i naša budućnost je zauvijek sigurna s njim.

Kršćani se često nadaju da će moći preživjeti dane na ovoj zemlji onako kako žele, gdje žele i s kim žele. Ali Krist ne daje takvo obećanje. Umjesto toga, upućuje nas na naše vječno nasljeđe gdje ćemo zauvijek biti s njim.

2. Dar nade od Boga kada smo u nevolji
Foto: Unsplash

Dakle, Gospodin potiče učenike da podignu pogled i vide nadu u njihovu vječnu nagradu kad god bi ih teške okolnosti obuzele i uznemirile njihova srca.

3. Dar mira 

“Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem. Dajem vam ga, ali ne kao što svijet daje. Neka se ne uznemiruje vaše srce i neka se ne straši.” (Ivan 14, 27) 

Čini se da se tema mira provlačila kroz Isusov život i službu. Suviše lako podlegnemo strahu od budućnosti koju ne poznajemo. Zato je Pavao napisao da Božji mir “nadilazi svako razumijevanje” (Filipljanima 4, 7). Vjernici imaju divnu privilegiju tražiti od Boga dar mira u nevolji. Njemu možemo doći u najtežim vremenima, kao što su to vjernici činili stoljećima, i zamoliti ga za njegov mir, uvjereni da je uvijek voljan dati ono što je obećao.

Hvala Bogu da u teškim vremenima nismo prepušteni sebi. Imamo Njega i možemo tražiti da nam poveća vjeru, podsjeti nas na našu vječnu nadu i pruži nam svježu opskrbu njegovim savršenim mirom.

Izvor: novizivot