DA LI SME DA SE POSTI SAMO 7 DANA VASKRŠNJEG POSTA I DA LI JE ČOVEK KOJI NE POSTI GREŠAN: Otac Gojko Perović otkrio sve

Pred nama je veliki Vaskršnji post koji počinje 18. marta i trajaće sve do Vaskrsa koji ove godine pada 5. maja

Vaskršnji post počinje 18. marta i trajaće sve do Vaskrsa koji ove godine pada 5. maja. Ovaj post se smatra najrigoroznijim, a pravila posta dobro su poznata vernicima.

Većina vernika će početak posta obavezno postiti, što znači da će prvih 7 dana sigurno postiti i izaći na pričešće. Ali da li je to dozvoljeno?

O tome je govorila veroučiteljka Andrea Kereš:

“Pričešće je cilj svake Liturgije i centralni deo naše zajednice sa Bogom”, tvrdi Andrea.

“Hrišćani koji žive liturgijskim životom i poste sve postove se svakako pričešćuju na svakoj Liturgiji, i tokom posta, i van posta. A kada dodje post – fokus je na duhovnom treningu, a ne da ispostimo samo 7 dana da “zaradimo” Pričešće. Sve i da postimo 40 dana na vodi i hlebu, Pričešće je nemoguće zaraditi. Uvek prilazimo nedostojni, ali nas Bog udostojava i poziva nas da priđemo. Što ne znači da treba da prilazimo bilo kako!

Prilazimo sa strahom Božijim, verom i ljubavlju. I u postu se trudimo koliko trenutno možemo. Postimo dan po dan, po svojim mogućnostima. A onda kako vreme odmiče, što se više treniramo u odricanju, i taj naš trud će biti sve veći. Ali ni tada nas naš trud neće udostojiti Pričešća, jer se ne pričešćujemo svojom zaslugom, već Božijom”, objašnjava Andrea.

A da li je grešna osoba ona koja ne posti?

Ovako to objašnjava otac Gojko Perović:

“Mi stalno živimo u grehu. Tolika je naša vezanost za hranu, odmor, relaksaciju, da mi pravimo idole od toga… Iz toga proizilazi i bludni život. A naša nasušna potreba, da bi nam duh disao, naša nasušna potreba je post. Čovek koji ne posti on ne pomaže sebi. Nije precizno reći da greši. Recimo on ne pomaže sebi da se oslobodi od greha. Post je jedan način da se oslobodimo od greha. Kada se čovek trudi oko posta, njegova duša i telo se oslobađaju od greha.

Čovek sam po sebi nije svet. Trebaš stalno da se trudiš. Ako si sinoć bio rapoložen, to ne znači da te ujutru neće sačekati neki problem. Zato svaki dan treba da se trudimo, opet i opet da se opet oslobađamo od greha.

Zato je post tu dobar jer nas oslobađa od greha. Daje nam pravac kojim treba da se krećemo.

Gospod će po nas doći iznenada, a čovek koji se nije oslobodio greha, koji nije radio na tome da se svaki dan oslobađa od greha, neće imati kad to da uradi.

Zato je post dobar jer vaspitava našu dušu da bude slobodna od strasti i hrabar u Gospodu.”

Izvor: stil.kurir.rs

Scroll to Top