EVO KAKO PRAVILNO DA MOLITE ZA OPROŠTAJ GREHOVA: Duhovni učitelj daje pravi savet

U našoj tradiciji, stvarno pokajanje znači da prestanete da radite pogrešnu stvar i da počnete da radite pravu stvar.

Mnogi ljudi započinju post da bi okajali neke svoje grehe. Poznatog duhovnog učitelja vaišnavske tradicije Veda, Radhanat Svamija, su upitali koji je njegov pogled na ispoved i pokajanjeOdgovor nam je dotakao srca…

U različitim verskim školama, pokajanje se praktikuje na različite načine: možemo sami sebe da mučimo zbog nečega što smo učinili, možemo da molimo za oprost za ono što smo učinili. U našoj tradiciji vaišnavizma, stvarno pokajanje znači da prestanete da radite pogrešnu stvar i da počnete da radite pravu stvar. Zašto? Jer ako samo molimo za oprost, ali nastavljamo da radimo iste stvari, nema puno koristi u tome. Ako stvarno shvatamo da ono što radimo nije dobro, potrebno je menjati naše srce, menjati način na koji živimo i tražiti ljude koji mogu da nam pomognu da promenimo naše vrednosti i da pravimo prave izbore.

Devojka, Crkva, Običaji
foto: ELVIS BARUKCIC / AFP / Profimedia

Postoji analogija da u svakom srcu postoje dva psa: dobar pas i loš pas. Dobar pas laje i poziva nas na život saosećanja, opraštanja, odanosti, iskrenosti i ljubavi. Loša pas nas poziva na život pun zavisti, oholosti, pohlepe, sebičnih pohotnih strasti i ljutnje. Dakle, ova dva psa su u našim srcima. U srcima svakoga. Jeste li to doživeli? To je priroda uma: katkad osećate glas dobrote, a ponekad želite da se osvetite i ljuti ste, nezadovoljni, nervozni i depresivni. Ta dva psa se bore u svima nama. Koji će da pobedi? Pobediće onaj kog izaberemo da hranimo i da mu dajemo snagu, dok će ovaj drugi, kog smo odlučili da ne hranimo, da oslabi.

A šta znači to hranjenje? To su izbori koje donosimo u svakom trenutku naših života. U svakoj situaciji, hoćemo li slediti lošeg psa tako što ćemo da varamo, da budemo nepošteni i pohlepni, ili ćemo da sledimo dobrog psa tako što ćemo da budemo iskreni i da živimo s integritetom? Da li ćemo da se intoksikujemo ili da ostanemo trezni? To su loši psi i dobri psi; oni su uvek u u nama. A u zavisnosti od toga kog psa smo hranili u prošlosti, taj sada najglasnije laje.

Izvor: stil.kurir.rs

Scroll to Top