NAUČNICI SMATRAJU DA TO NE MOŽE DA SE DESI PRIRODNIM PUTEM: Iznad manastira na planini Tavor svake godine se pojavi OVO!

I dalje se istražuje…

Na vrhu planine Tavor u Izraelu nalazi se pravoslavni masnastir Preobraženje Gospodnje, jer se smatra da se na tom mestu Isus Hrist preobrazio pred apostolima. Baš na tu svetinju se svake godine spušta misteriozni oblak, a meteorolozi nemaju objašnjenje za to.

Radna grupa Saborne bogoslovske komisije istražuje ovu neobičnu pojavu, a u seo proces su uključeni ruski i izraelski meterolizi. Ono što je zaključak naučnika je da takva magla nikako ne može da se formira na izrazito suvom vazduhu i temperaturi.

– “Blagosloveni oblak” spušta samo na području pravoslavnog manastira. Tokom praznične službe nad vernicima se rasprši upadljiva sfera, “a zatim se oblak pojavi nad krstom crkve Preobraženja, koji potom raste u dimenzijama i spušta se na vernike prekrivajući ih i izlivajući na njih životvornu vlagu – kaže Mirov, član istraživačke grupe.

Sa druge strane, Pavel Florenski, ruski akademik sa Ruske akademije prirodnih nauka i šef radne grupe o čudotvornim znacima , zajedno sa njegovim timom, istražili su pojavu Svetog Ognja u crkvi Groba Gospodnjeg u Jerusalimu na Veliku subotu uoči Vaskrsa. U tome im je veoma pomogla savremena visokoprecizna oprema.

– Pojava Ognja praćena je snažnim piezoelektričnim fenomenom u crkvi, slično onom koji se javlja tokom oluje sa grmljavinom, ali bez oluje. Dakle, to znači da se ovaj događaj može smatrati čudotvornim – rekao je Florenski.

Preobraženje Gospodnje
foto: Wikipedia / Teofan Grk

Kada je sagrađen manastir Preobraženje Gospoda?

Tekst se nastavlja ispod oglasa/Sponsored ads:

Carica Jelena Ravnoapostolna sagradila je hram u čast na planini Tavor u IV veku. Na kraju 11. veka krstaši su, pošto su pokorili nekadašnju jevrejsku provinciju Palestinu, pretvorili ovaj hram u rimokatolički.

Ova svetinja je bila uništena u 12. veku, kada su Saraceni osvojili Palestinu. Pobedom . Dugo je ova sveta planina bila nenaseljena, i samo su na dan Preobraženja pravoslavci i katolici obavljali crkvene službe na ruševinama hramova.

Patrijarh Kiril II Jerusalimski počeo je 1849. godine da se zalaže za dobijanje dozvole od turske vlade, kako bi se opet izgradio hram na Tavoru. Odluka je sprovedena tek 1860. godine. Manastir je izgrađen na ruševinama drevne grčke crkve.

Iznad vrata hrama nalazi se natpis na grčkom jeziku:

“Na drevnim ruševinama na planini Tavor sagrađen je sveti hram posvećen Preobraženju Gospoda i Spasa našega. Hram je izgrađen pod okriljem patrijarha Kirila II Jerusalimskog, a o trošku bratstva svetog Groba Gospodnjeg“.

Planina Tavor nalazi se u istočnom delu Izraelske doline, u Donjoj Galileji, 9 km jugoistočno od Nazareta, a njena visina iznosi 588 metara.

Takođe, U moskovskoj crkvi Svih žalosnih i u crkvi u selu Novospaskij (Dedenevo, moskovska provincija) čuva se davno doneto kamenje s Tavora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa/Sponsored ads:

Izvor: Ivana Bogićević / stil.kurir.rs


Sponsored ads: