STARI SRPSKI OBIČAJI: Evo kako se pravilno proslavlja Badnji dan i Božić!

Sponsored ads:

Najradosniji praznici su nam bukvalno pred vratima. Evo šta treba da znate o tradiciji i običajima kako biste ispoštovali ove divne dane ljubavi i sloge

Reč koja simbolizuje Božić i Badnji dan i koja treba da vas vodi je – ljubav! Dodajte malo sloge i mnogo razumevanja i dobili ste najradosniji hrišćanski praznik. Pa ima li lepšeg i radosnijeg pozdrava od Hristos se rodi!

Ovo su stari srpski običaji:

Badnji dan

Dan uoči Božića, 6. januar se zove Badnji dan. Naziv je dobio po tome što se tog dana seče badnjak. Sa ovim danom već počinje Božićno slavlje. Rano ujutro se kreće u šumu po badnjak (u gradovima se uglavnom kupuje), loži se vatra i peče pečenica. Žene u kući mese kolače i torte i pripremaju trpezu za Božić.

Badnjak je obično mlado hrastovo ili cerovo drvo koje se na Badnji dan seče i donosi pred kuću, pored ulaznih vrata, gde stoji do uveče.

Badnje veče

Badnje veče praktično spaja Badnji dan i Božić. Zato se u našem narodu za osobe koje su prijateljski bliske kaže da su “kao Božić i Badnji dan”. Uveče, kada padne mrak, domaćin sa sinovima unosi u kuću pečenicu, badnjak i slamu. Večera je posna, najčešće se sprema prebranac, sveža ili sušena riba, kao i druga posna jela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa/Sponsored ads:

Danas se svi ovi običaji prilagođavaju gradskoj sredini gde nema ni vatre, ni ognjišta, ni šume… Umesto velikog drveta se uzima hrastova grančica i mala količina slame. Sve to se uoči Božića stavlja ispod slavske ikone. Potom se zapale sveća i kandilo, što simbolizuje vatru i ognjište, a kuća se okadi tamjanom.

Božić

Božić je najradosniji pravoslavni praznik. Prvi dan je uvek 7. januara i praznuje se tri dana. Ljudi se pozdravljaju: “Hristos se rodi!”, a otpozdravljaju: “Vaistinu se rodi!”

Na Božić, rano ujutro, u kuću dolazi specijalni gost (to se obično dogovori sa domaćinom). On se zove položajnik ili polažajnik. Smatra se da će ta osoba cele naredne godine donositi sreću u kuću.

Česnica

Rano ujutro na Božić domaćica mesi testo od kojeg peče pogaču česnicu. U nju se stavlja metalni novčić (zlatni, srebrni, ili običan). Kada je pečena, iznosi se na sto na koji je postavljen Božićni ručak. Česnica se okreće kao slavski kolač, preliva vinom, i potom lomi na onoliko delova koliko ima ukućana. Po narodnom verovanju, onaj ko dobije deo u kome je novčić – biće srećan cele godine.

Običaji su tu da nas povežu sa tradicijom, da nas približe jedni drugima. Stvorite svoje običaje, one koje ćete prenositi s kolena na koleno, da vas pamte naraštaji koji dolaze. Ali nikad ne zaboravite, za Božić je najvažnije da u vašoj kući ima ljubavi i sloge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa/Sponsored ads:

Izvor: stil.kurir.rs


Sponsored ads: