Čitava Topola miriše na njene fokače, duh Italije na šumadijski način: Jelena od običnog hleba pravi magiju

Za ovaj italijanski specijalitet koji je možda na prvi pogled najsličniji pici najvažnije je pravilno pripremiti testo

Za Topolu često kažu da je srpska Toskana, a duh Italije u ovu šumadijsku varošicu donosi i Ana Lazarević koja već godinama unazad pravi poseban specijalitet. Pljosnati hleb sličan našoj pogači naziva se fokača, peče se na tradicionalan nači u rerni, ali se razlikuje po tome što se po vrhu ukrašava povrćem i raznim začinskim biljem.

– Moja mama od kako znam za sebe mesi hleb i razne vrste peciva, iz dugogodišnjeg iskustva otišla je korak dalje pa pravi posebne vrste hleba koje na takav način niko u našem kraju ne priprema. Učeći od nje stekla sam veštinu pripreme dobrog vazdušastog testa pa sam želela malo da eksperimentišem i da napravim nešto posebno. Ideju da stvaram male kreacije na tom testu sam dobila spremajući fokače deci. Tako sam dobijala sve veću kreativnost i maštu pa je testo dobijalo bukete, kućice, natpise. Ukrašavanje traži puno vremena, ali mene ispunjava i raduje – kaže za RINU Jelena Lazarević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa/Sponsored ads:

Za ovaj italijanski specijalitet koji je možda na prvi pogled najsličniji pici najvažnije je pravilno pripremiti testo. Sve ostalo je kreativnost i mašta kojih Jeleni nikako ne manjka.

– Testo od kojeg se izrađuje je malo specifično pa je baš po tome posebnog ukusa. Izrađuje se od brašna, mešavine začina, belog luka i maslinovog ulja. Zatim na testu od povrća pravim razne motive, sada za Novu godinu tu je bio Deda mraz, Sneško belić, kućice, ukrasi, sada su za Božić bili drugačiji simboli, u principu u duhu praznika ili želje kupca napravim dekoraciju – objašnjava Jelena.

Ova vredna i kreativna domaćica svoj hobi pretvorila je u posao, prve mušterije je pronašla upravo u Topoli a onda je počela i prodaja na pijacu četvrtkom. Oduševljeni mirisom i ukusom ovog testa sve više zadovoljnih kupaca se ponovo vraća i kupuje kod nje a prodaja je započela i putem interneta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa/Sponsored ads:

– Prvo sam pripremala manje količine i prodavala četvrtkom na pijacu, potom su počele porudžbine za dečje rođendane, proslave, razna okupljanja pa ih radim preko cele sedmice. Najviše se traže u Beogradu ali javljaju mi se kupci i iz ostalih krajeva naše prelepe Srbije – ističe Jelena i dodaje da su novogodišnje fokače najviše obradovale najmlađe kupce ne samo ukusom već i posebnim izgledom.


Sponsored ads: