OVAKO SE SPREMA KOLJIVO: 3 vrhunske cake za najukusnije SLAVSKO ŽITO

NIje dovoljno samo skuvati pšenicu, dodati orahe i pomešati. Evo u čemu je caka

Žito spada među obavezne stvari koje se moraju naći na svakoj slavskoj trpezi. Kuva se neizostavno i obavezno, bilo kojeg sveca da slavite, nosi se u crkvu i osveštava, donosi kući kao simbol novog života i svu ukućani i gosti prvo se služe njime.

Nekako se kod nas ustalilo da se slavsko žito sprema sa orasima i šećerom, ali da bi bilo baš, baš ukusno, donosimo vam nekoliko caka koje treba da ispoštujete u prirpemi, plus tajni sastojak koji će ga učiniti savršenim!

Sastojci: 500 g pšenice belije, 400 g kristal šećera, 400 g mlevenih oraha, 2 kesice vanilin šećera, pola muskatnog oraščića.

Ko ne voli aromu muskatnog oraščića može slobodno da ga izostavi iz recepta, mada se on vrlo malo i stavlja. Bitno je da se upotrebljava pšenica belija i da imate što bolje orahe, dobro očišćene i bez ljuspica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa/Sponsored ads:

orasi, orah
foto: Shutterstock

Priprema: Pola kilograma pšenice prebrati od kamenčića i kukolja, sipati u ekspres lonac i preliti vodom, pa ostaviti da prenoći. Sutradan potopljeno žito isprati u nekoliko voda, da izađe prljavština i dobro skuvati u ekspres loncu.

Kada je pšenica skuvana, pustiti je da se ohladi i dok je još mlaka, procediti je ali je ne ispirati! To je jedna od tajni – pšenični skrob treba da ostane sa žitom. Kada ste procedili žito, još dok je toplo, samleti ga u blenderu, multipraktiku ili na mašini za mlevenje mesa. Ne treba da se suviše sitno melje, bolje je da pšenica bude krupnije mlevena, da ima volumen. To je druga tajna najboljeg recepta za slavsko žito.

Još uvek mlaku i samlevenu pšenicu pomešati sa šećerom i orasima, dodati kesice vanilin šećera i po želji pola muškatnog oraščića koji se fino samelje.

Mešanje pšenice, oraha i šećera se vrši rukama. Domaćica rukama i prstima izmeša i izgnječi smesu. To je treća tajna zašto je ovo najbolji recept za slavsko žito! Na kraju se slavsko žito odozgo pospe orasima. Može se ukrasiti tako što ćemo napraviti reljef u vidu krsta od celih oraha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa/Sponsored ads:

Izvor: stil.kurir.rs


Sponsored ads: