PROCES KUVANJA PRAVE TURSKE KAFE: Jedna caka je ključna da bi dobili pun ukus, a retko ko je primenjuje

Sponsored ads:

Turska kafa smatra se omiljenim napitkom. Proces pripreme veoma utiče na njen ukus i na užitak, te je veoma važno ispoštovati ceo postupak.

Napitak koji je nezaobilazni deo kako jutarnje tako i dnevne rutine većine ljudi, jeste kafa. Postoji bezbroj vrsta kao što su espreso, makijato, kapućino, nes…

Ipak, najaktuelnija, a moglo bi se reći i omiljena jeste turska ili domaća kafa. Postoje razni načini za pripremu turke kafe, od kojih u velikoj meri zavisi i njen ukus.

Kada je reč o originalnoj recepturi pripreme ove kafe, postoji poseban proces koji treba ispoštovati da bi se dobio pravi užitak tokom ispijanja. Prema tom receptu kafa se priprema u džezvama karakterističnog oblika čiji je donji deo širi od gornjeg.

kafa
foto: Shutterstock

Originalna džezva izrađena je od bakra, dok joj je unutrašnjost kalaisana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa/Sponsored ads:

Sastojci za dve šoljice kafe:

10 g (dve pune kašičice) sitno mlevene kafe

2 dl vode

šećer (po želji)

kafa, Turska Kafa
foto: Shutterstock

Priprema:

Džezvu sa vodom staviti na vatru da provri, zatim je skloniti sa vatre i dodati šećer (ukoliko pijete sa šećerom). Nakon toga sipati dve pune kašičice kafe pa promešati i vratiti na vatru da ponovo provri. Kada se pena podigne do vrha džezve skinuti je sa vatre na kratko, pa još jednom vratiti. Sipati nekoliko kapi hladne vode, skinuti sa vatre i ostaviti oko 30 sekundi da se slegne.

Serviranje kafe obavlja se po principu da se u svaku šoljicu pre sipanja stavi po jedna kašikica pene koja se uzima sa vrha džezve, a zatim se ravnomerno u svaku dolije ostatak kafe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa/Sponsored ads:

Izvor: stil.kurir.rs


Sponsored ads: