SVETSKI KUVARI OBJAVILI SU LISTU 10 NAJBOLJIH SRPSKIH JELA: Prvo i 2. mesto očekivano, dok bi 3. mnoge moglo da RAZBESNI

Svetski kulinarski magazin objavio je listu 10 najboljih srpskih jela, među kojima su ona bez kojih nijedna svečana trpeza ne nmože da prođe.

Nakon što je gasto magazin Taste Atlas objavio listu s 10 najgorih srpskih jela, odnosno velikih tradicionalnih specijaliteta, mnogi su ostali iznenađeni. Ovog puta, isti magazin objavio je i listu 10 najbolje ocenjenih srpskih jela, a izbor će vas oduševiti.

10. Leskovački roštilj

Leskovački roštilj
Leskovački roštiljfoto: Shutterstock

Prema magazinu Taste Atlas, leskovački roštilj predstavlja najviši oblik umestnosti u Srbiji, dok se veruje da je tehnika u Srbiju stigla sa Kavkaza, preko Turske, Grčke i Makedonije pre više stotina godina. Objasnili su da se mešavina sastoji od goveđeg mesa, koje se prvo isecka, a zatim melje i začinjava po želji. Meso bi trebalo da odstoji 48 sati pre pripreme.

9. Pasulj

Pasulj
Pasuljfoto: Shutterstock

Pasulj se sa velikim razlogom našao na ovoj listi, a prema njihovom pisanju, nije karakterističan samo za Srbiju, nego i ceo region. Proces spremanja uključuje krčkanje sa kobasicom i slaninom, te sa povrćem poput luka i šargarepe, kao i začinima (mlevena paprika, lovorov listi beli luk).

8. Bela čorba

Bela čorba
Bela čorba foto: Shutterstock

Magazin navodi da je ovo čorba koja se najčešće servira kao prvo jelo na trpezi. U čorbu se stavlja belo meso, krompir, brašno, šargarepa, jaja, luk, peršun i začini, dok se može i dodati malo pavlake prilikom serviranja.

7. Lepinja

Lepinja / Pogača
Lepinja / Pogačafoto: Printscreen Youtube / Efsane Tarifler

“Pogača se uglavom koristi kao prilog uz ćevape – i to je kult na celom Balkanu. U poređenju sa somunom, lepinja je nešto žilavija i nije tako aromatična”, pišu na ovom portalu.

6. Pljeskavica

Pljeskavica
Pljeskavicafoto: Profimedia

Pored leskovačkog roštilja, na listi se našla i pljeskavica, koja je predstavljena kao srpski hamburger napravljen od mlevenog junećeg, svinjskog ili telećog mesa, ili od kombinacije istih, uz dodatak odabranih začina – bibera, soli, sitno seckanog luka, mlevene paprike…

5. Krofne

Krofne
Krofnefoto: bakina kuhinja

4. Sarma

Sarma
Sarmafoto: Shutterstock

Sarma je nezaobilazni deo gotovo svake, svečane srpske trpeze, pa tako i ovog spiska. Sarma vuče korene iz Otomanskog carstva, dok se tradicionalno konzumira i na Balkanu, zemljama srednje Evrope i Bliskom istoku. Ona je tipičan specijalitet na sprskim trpezama tokom različitih praznika i posebnih prilika.

3. Burek sa sirom (Sirnica)

Burek sa sirom
Burek sa siromfoto: Bakina kuhinja

“Burek je donet u Niš u 15. veku, a pripremao se kao okrugla pita”, piše ‘Taste Atlas’. Budući da se u Bosni burekom smatra isključivo ako je s mesom, oni su to i naglasili, dodajući da u Srbiji vlada opušteniji pristup i burekom se naziva svako testo koje je okruglo, pa isečeno na četvrtine ili umotano u kolutove.

2. Komplet lepinja

Komplet lepinja
Komplet lepinjafoto: Printscreen/youtube

Na drugom mestu, na listi najboilje ocenjenih jela, očekivano se našla komplet lepinja koja se sastoji od tradicionalne lepinje presečene na pola, pa premazane kajmakom i prelivenom jajetom. Nakon toga, lepinju treba zapeći, a potom preliti i pretopom, odnosno “močom”. Veruje se da je nastala negde pre Drugog svetskog rata, a vezuje se za Užice i Zlatibor.

1. Ajvar

Ajvar
Ajvarfoto: Shutterstock

I na prvom mestu, naravno, našao se ajvar. Uprkos tome što mnogi veruju da ne potiče iz Srbije, ovo jelo duboko se vezuje za srpsku tradicionalnu kuhinju.

Izvor: stil.kurir.rs