Više od dodatka na pici: Osam neverovatnih zdravstvenih blagodeti origana

Origano je mnogo više od aromatične biljke koja obogaćuje vaše specijalitete. On se takođe koristi i kao prirodni lek za mnoge zdravstvene probleme.

Origano je osnovni začin u mediteranskim kuhinjama. Njegova karakteristična aroma se odlično slaže uz jela s paradajzom, mesom i jajima.

Čaj od origana se pravi tako što iseckanu svežu biljku prokuvate u vodi. Na svaku šolju origana idu četiri šolje vode. Prokuvanu vodu procedite, pustite da se čaj prohladi i uživajte u zdravom napitku.

Evo najvažnijih zdravstvenih blagodeti origana.

Blago sredstvo za dezinfekciju rana

Ulje origana se može koristiti u lečenju rana zbog izraženog antibakterijskog dejstva. Takođe, u tu svrhu može se koristiti i čaj od origana.

Umiruje opekotine

Na isti način origano deluje i kod manjih opekotina. Jednostavno na bolno mesto nanesite ohlađen čaj od origana.

Smanjuje povišenu telesnu temperaturu

Esencijalno ulje origana se vekovima koristi kao lek protiv povišene temperature i za lečenje groznice. Jednostavno stavite par kapi ulja u čašu tople vode i pipijte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa/Sponsored ads:

Poboljšava varenje

Šolja čaja od origana je odličan lek protiv loše probave. Može se koristiti u slučajevima preteranih gasova, nadutosti i zatvora.

Pomaže protiv zubobolje

Boli vas zub? Sve što je potrebno je da na zub stavite kap esencijalnog ulja od origana i osetićete olakšanje. Takođe, možete isprati usnu duplju domaćom vodicom za ispiranje usta koju možete napraviti tako što ćete u čašu vode staviti par kapi ulja od origana.

Oslobađa od stresa

Ako vam je potrebno da se opustite nakon napornog dana, popijte šolju čaja od origana. Ova čudesna biljka ima moć da opusti mišiće. Topli napitak od origana će vam takođe pomoći ukoliko patite od anksioznosti.

Pomaže da zaspite

Ukoliko vas muči nesanica, čaj od origana pre spavanja je odlično rešenje. S obzirom da ova biljka opušta, lakše ćete zaspati i imati miran san.

Eliminiše akne

Napunite manji lavor mlakom vodom, dodajte par kapi ulja origana i umijte se tim rastvorom – rešićete problem bubuljica i akni.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa/Sponsored ads:

(Izvor: bktvnews.com)


Sponsored ads: