Navalite na “pegave” banane! Evo zbog čega su zdravije

Sponsored ads:

Nema ko ne voli banane! Ova čudotvorna voćka omiljena je svima, bez obzira na godine ili bilo koji drugi kriterijum, a najviše je vole sportisti. Banana svoju popularnost ne duguje samo ukusu već i nizu blagodeti po zdravlje.

 

Prosečna banana ima oko 110 kalorija, bogata je kalijumom, manganom, vitaminima B6 i C, kao i vlaknima. Ne sadrži holesterol i masnoće, a izmiksanu je možete koristiti kao zamenu za nezdravi puter.

 

Dokazano je, pored svega ovoga, da je mudrije pojesti bananu na mesto bilo kog slatkog energetskog napitka. Naime, banana bolje utiče na nivo dopamina od energetskih napitaka, ali ga i zadržava na visokom nivou i sat vremena nakon konzumacije ovog voća. Inače, dopamin je neurotransmiter koji direktno utiče na naše raspoloženje.

 

I to nije sve! Prema japanskoj studiji objavljenoj 2013. godine, banane koje na kori imaju

Tekst se nastavlja ispod oglasa/Sponsored ads:

crne/smeđe fleke proizvode supstancu TNF- faktor nekroze tumora, koja uništava ćelije tumora. Dakle, što je kora tamnija i prekrivenija tamnim pegama, to su snažnije antikancerogene vrednosti banane.

 

A posle burne noći i koje čašice više, banana će vam biti odličan saveznik u rešavanju mamurluka! Za to je zaslužan kalijum iz banane, a lekari preporučuju da jednu bananu pojedete pre spavanja, a drugu nakon buđenja. Mamurluk će biti znatno umanjen na ovaj način.

 

Lekari i nutricionisti preporučuju svakodnevnu konzumaciju po jedne banane za zdravlje i poboljšanje imuniteta, a to će sigurno dobro doći u borbi sa prehladama i virusima koji nam slede.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa/Sponsored ads:

Izvor: zena.blic.rs


Sponsored ads: