Tri savjeta za selidbu u drugi grad bez stresa

Sponsored ads:

Preseljenje je korak u životu koji nikad nije lako prebroditi. Bilo da se radi o odluci koju ste dugo planirali ili iznenadnoj drastičnoj promjeni planova – selidba je proces koji zahtijeva mnogo strpljenja i vještog podnošenja stresa.

Pretpostavljamo da se pronašli dom ili novi posao iz snova ili jednostavno tragate za novim početkom, ali vas je životni put naveo da to bude u drugom, vama nepoznatom gradu.

Dok sam proces preseljenja možete dobro da isplanirate sami ili da poverite selidbu profesionalcima, zadatak da upoznate novo okruženje, a onda se njemu i prilagodite – ostaje samo na vama.

U daljem tekstu pronađite tri savjeta koji će vam sigurno pomoći da vam proces selidbe protekne što lakše i prijatnije.

Kako da se pripremite za preseljenje u drugi grad?

Iako će mnogi pomisliti da je ovaj korak podrazumijevan, moramo od njega početi ovo “putovanje”. Kao i svaka druga životna promjena – selidba zahtijeva dobru i promišljenu pripremu.

Zavisno od vaših navika i potreba, najprije istražite novo okruženje i uporedite ga sa dotadašnjim – pronađite obližnje prodavnice, parkove, fitnes studio ili bilo koji drugi prostor ili objekat koji vam je bio od koristi u komšiluku u kom ste do tada živjeli.

Kada budete imali spremnu zamenu za vaše omiljene aktivnosti, bićete u mogućnosti da u velikoj mjeri zadržite do tad poznatu dnevnu rutinu. Kako je selidba sama po sebi velika promjena – što više zadržanog “poznatog” će vam unijeti osjećaj sigurnosti.

Kako da najlakše pronađete nove prijatelje u novom gradu?

Nedostatak poznanstava u novom gradu je jedan od najvećih izvora nezadovoljstva zbog osjećaja usamljenosti. Ideja o tome da vas čeka da potpuno sami pronađete nove prijatelje može djelovati zastrašujuće, ali kao i do sada – uspjećete u tome bez potrebe za forsiranjem istog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa/Sponsored ads:

Uložite vrijeme da obiđete kraj u kojem se nalazi vaš novi dom. Potrudite se da što više šetate ili se vozite linijama gradskog prevoza. To će biti odličan način da spontano istražite okoliš novog doma.

Takođe, kada god imate slobodnog vremena, uputite se u kraj komšiluka koji do tada niste upoznali i u koji najvjerovatnije ne biste spontano zalutali. Možda baš u njemu pronađete nešto novo što će vas oduševiti.

Naoružajte se pozitivnim raspoloženjem i istražite okolne kafiće ili započnite novi grupni hobi. Verujte da će upoznavanje novih različitih ljudi biti jedan od najzanimljivijih aspekata preseljenja.

Budite strpljivi. Pronalazak novih prijatelja neće svakome pasti lako. Biće trenutaka u kojima ćete se osjećati izgubljeno, ali ako uklonite najčešće blokade stidljivosti i straha od odbacivanja –  sve će vremenom doći na svoje mjesto.

Zašto je važno da izađete iz zone komfora kada se preselite u novi grad?

Život po ustaljenom šablonu sa sobom nerijetko donosi monotoniju i potrebu za većim naporom kako biste se osjećali motivisanima da obavljate svoje obaveze, pa čak i provodite slobodno vreme na aktivan način.

Zato je dobro da prepoznate još jedan pozitivan aspekt vaše selidbe i napravite vama odgovarajući balas između zadržavanja poznate rutine i uvođenja novih navika izlaskom iz zone komfora.

Izlazak iz zone komfora će vam priuštiti da spoznate nove aktivnosti ili stvari koje vas čine srećnima, olakšati vam da povećate svoju produktivnost i proširiti vidike zbog čega ćete se, osnaženi, lakše nositi sa promjenom preseljenja.

Nerijetko ćete naletjeti na savjete kako da najlakše napravite što više planova i to do listi kojih ćete se držati tokom procesa adaptiranja na novo okruženje – od toga koje znamenitosti u novom gradu treba da obiđete, pa do spiska za kupovinu novih kućnih potrebština

Uokvireni stresom, lako možete zaboraviti jednu veoma važnu stvar – da pronađete i osjetite zabavu i uzbuđenje u svemu što vam se dešava. “Premiještanje” života u novi grad je za mnoge rijetka prilika koju će imati samo jednom ili svega par puta u životu, a pruža mogućnost da potpuno osvježite svoje navike.

Prelazak u novi životni prostor sa sobom nosi i novi enterijer. Uređenje doma je veoma važno za raspoloženje koje sam prostor unosi. Kako se radi o novom prostoru, samo raspoređivanje vaših stvari u njemu će ostvariti novi ambijent.

Bez obzira da li se selite prvi ili sto prvi put, da li se selite sami ili sa partnerom, prijateljem ili porodicom – selidba u nepoznato, usled mnogobrojnih neizvjesnoti koje nosi sa sobom, može biti veoma stresna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa/Sponsored ads:

Zato se nadamo da će vam naši savjeti pomoći da period koji vam slijedi proživite što opuštenije i da strah lako zamijenite pozitivnim uzbuđenjem i iščekivanjem novih prilika. Buditi svjesni da je pred vama velika promjena i dajte sebi vremena da “obradite” sve misli i emocije koje vam se pojavljuju. Verujte da baš u vašem novom poglavlju leži šansa da ostvarite vaš život iz snova.


Sponsored ads: