OVO MORATE PROČITATI: Zen priču o RAJU i PAKLU

Rano jednog jutra, mali redovnik po imenu Jamyang sjedio je i meditirao kada je ugledao nešto na dalekom horizontu.Bio je to pustinjak koji je krenuo prema samostanu.

Monah je zurio u oči pokušavajući se usredotočiti na rastuću figuru.Dok se lik približavao izgledao je kao nekakav ratnik, vjerovatno samuraj – imao je dva duga mača i oklop koji je bio krut.

Ovo je vrlo dug put za samuraja da potujue.Redovnik je posmatrao približavanje tajanstvene figure.Iz onoga što je mogao vidjeti, činilo se da je ronin – bitanga bez gospodara.Bio je vrlo velik, okrutan čovjek s dugim korakom i mučninom na licu koja je bila vidljiva čak i s ove udaljenosti.Redovnik je mirno čekao.

Nakon nekog vremena ratnik je konačno stigao, zaustavljajući se samo nekoliko stopa ispred monaha podižući prašinu.”Redovniče”, reče on glasom koji je navikao da mu se odmah pokoravaju “uči me o raju i paklu, reci mi sve što znaš”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa/Sponsored ads:

Redovnik digne pogled k orijaškom ratniku i reče prezirno: “Da učim tebe o raju i paklu? Tebe se ne može naučiti ničemu. Gledaj kako si prljav. Smrdiš. Mač ti je zarđao. Sramota si za sve samuraje. Gubi mi se s očiju. Ne mogu te više podnijeti.”

Samuraj je pocrvenio, počeo se tresti, nijem od gnjeva. Izvukao je mač i već gotovo zamahnuo na redovnika.

“Eto, to je pakao”, rekao je redovnik tihim glasom.

Samuraja je odjednom prepliva spoznaja. Bio je razoružan suosjećanjem i predanošću tog sićušnog čovjeka koji je bio spreman dati svoj život kako bi ga naučio šta je pakao. On polako spusti mač, ispuni se zahvalnošću i iznenadnim mirom.

“A to je raj”, rekao je blago redovnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa/Sponsored ads:

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu sajta “www.oazaznanja.com” , ukoliko ga želite preuzeti kontaktirajte admin tim putem naše Facebook stranice.


Sponsored ads: