Geneza verovanja u vanzemaljski život

Od praistorije do savremenog doba srećemo ideju o životu van naše planete. Evolucijom ljudske svesti i naučnim napretkom menjala se i perspektiva o postojanju vanzemaljskog života i vanzemaljskih civilizacija.

Svako doba naše istorije imalo je svoje “neidentifikovane leteće objekte”, a predstava o njima je odgovarala nivou tadašnje društvene svesti. Tako ćemo i u Homerovoj Ilijadi, Mahabharati ili drugim starim spevovima sresti nepoznate nebeske “vojske”. Autori starih spevova o njima govore živo i realistično. To nam svedoči da nisu u pitanju tek poetičke slike, već masovna verovanja toga doba. 


Srednji vek obiluje izveštajima ljudi koji su imali kontakt s anđelima, demonima i Bogom. 

I ova unutrašnja iskustva opisana su na način koji je odgovarao dostignuću toga doba, iako su, razumljvo, pojedini detalji mogli biti oblikovani i stvarnim spoljašnjim uticajima. Tako su opisi često uključivali kočije i brodove.

Savremeno doba

U današnje vreme, u eri tehnoloških dostignuća i naučnog napretka, čovek drugačije gleda i na vanzemaljski život. Umesto letećih životinja i letećih kočija, sada imamo sofisticirana leteća prevozna sredstva. Holivud je popularizovao čuvene leteće tanjire, a sada neretko slušamo o neidentifikovanim letećim objektima koji se nepravilno i brzo kreću, koji se pojavljuju i nestaju i slično. Veoma skoro pre pisanja ovog teksta, pojavio se snimak u kojem se vidi kako piloti američke vojske lete uporedo sa objektom koji ne izlgeda kao da je nastao na Zemlji. Takvi snimci su u eri interneta sve češći i zasigurno ćemo ih gledati još dugo.

Ovako predstavljeni vanzemaljci, sa moćnim letilicama o kojem mi možemo još samo da maštamo, daleko su napredniji od nas. Tada se nameće pitanje zašto istorijski izveštaji ne opisuju NLO isto onako kako ih opisujem mi danas, već isključivo u domenu tadašnjih tehnoloških dostignuća čoveka.


Opravdanost verovanja u život u svemiru

Danas  je opšteprihvaćeno verovanje u vanzemaljske civilizacije. Od otkrića o veličini našeg svemira i postojanja miliona drugih planeta, deluje racionalno verovati da postoji život u svemiru, van naše planete.


U okviru NASA, formirana je i specijalna grupa za traženje vanzemaljskog života, pod nazivom SETI. Međutim, uprkos velikim naporima i ogromnim sredstvima koja se izdvajaju, nema ni najmanjeg nagoveštaja o postojanju vanzemaljskog života. Urpkos konstantnom “podgrevanju” medija i oživljavanju ove teme, objektivnih pronalazaka još uvek nema.


Za sada se čini da nemamo odgovor na pitanje da li postoji vanzemaljski život i čini se da će tako ostati neko vreme. Možda će se uprkos masovnom verovanju našeg doba da on zasigurno postoji, dokazati baš suprotno.


Autor: Marko, promisao.com

Scroll to Top