Neuronaučnici upozoravaju : Ako ne spavate DOVOLJNO, vaš mozak će se bukvalno početi JESTI

Da li mislite da spavamo samo jer trebamo napuniti našu energiju? Ako mislite tako, griješite.Glavni razlog zašto trebamo san je da mozak, u suštini, mijenja stanja tokom sna da bi očistio negativne nervne aktivnosti koje su ostale tokom dana.

Istraživači su otkrili da nedostatak sna uzrokuje gubitak značajne količine neurona sa sinaptičkim vezama – i ova šteta se ne može nadoknaditi sa naknadom sna.Drugim riječima, kada preskočite san vaše moždane ćelije umiru i ne mogu se oporaviti.

Michele Bellesi, neurolog sa Univerziteta u Italiji , zajedno sa svojim timom istraživao je reakciju mozga sisara na slab kvalitet sna i otkrili su da ima čudna sličnost između onih miševa koji su naspavani i oni koji nisu spavali.

Kao i svaka želija u našem tijelu, neuroni u mozgu se konstantno dopunjuju i osvježavaju dvjema različitim glija stanicama ( podržavajuće ćelije koje su poznate kao lijepak nervnog sistema)

Mikroglialne stanice,u jednu ruku, su tu da očiste istrošene želije tokom fagocitoze .Posao astrocita , u drugu ruku, je da ponovo oblikuju i osvježe neophodne veze u mozgu .

Poznato je da se ovaj proces odvija kada spavamo s ciljem da se očisti neurološki otpad tokom dana, i ovaj isti proces se odvija kada preskočimo san takođe,Međutim, ovo je loša stvar iz razloga što tokom neispavanih noći mozak ima tendenciju da umjesto da čisti on počne da se povređuje.

Laički rečeno, razmislite o mozgu kao smeću koje se baca kada spavate naspram nasilnog ulaženja u vašu kuću nakon mnogo neispavanih noći i baca vaš TV, frižider i sav vaš namještaj.

Da bi se dokazala ova teorija, istraživači su proučavali mozak miševa.Podijelili su ih u 4 grupe : jedna grupa miševa je bila dobro naspavana sa 6-8 sati sna; drugu grupu su periodično budili iz sna; treća grupa je bila lišena sna držana budnom 8 sati, i posljednja grupa je bila hronički lišena sna držana budnom 5 dana.

Kada su uporedili rezultate aktivnosti astrocita , otkrili su u 5.7% u sinapsama odmornih mozgova, suprotno od 7.3% onih koji su spontano buđeni.

Međutim, u onim miševima koji su bili lišeni sna , istraživači su primijetili nešto neobično.Naime, bila je povećana aktivnost astrocita koje dovode do jedenja nekih dijelova sinapse ili procesa zvanog astrocitna fagocitoza.

Drugim riječima, njihovi mozgovi su se bukvalno pojeli.

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu sajta “www.oazaznanja.com” , ukoliko ga želite preuzeti kontaktirajte admin tim putem naše Facebook stranice.