7 PRAVILA ZA VASPITANJE DETETA: Samo ovako ćemo od njih napraviti LJUDE na koje se možemo OSLONITI U STAROSTI

Sedam pravila za vaspitanje deteta koje će izrasti u pravog čoveka na koje ćemo moći da se oslonimo u starosti

Pravim vaspitanjem deteta, ne činimo samo uslugu njemu, već i sebi. Uz pravi pristup, dete vam neće samo poslužiti čašu vode u starosti, već će učiniti nešto više od toga.

Metodologija vaspiranja vremenom se menjala, međutim, čini se da je jedna stvar ipak ostala ista – dranje, zastrašivanje, telesno kažnjavanje i mnoge druge slične stvari. Međutim, to može biti kontraproduktivno i ostaviti niz nepovratnih posledica u psihi deteta.

Ali kako se kontrolisati kada se dete ponaša bezobrazno, svađa se i grubo je?

Mama i dete
Mama i detefoto: Shutterstock

1. Ne vičite na svoje dete

“Najbolji način da učinite dete dobrim je da ga učinite srecćnim”, rekao je Antoan de Sent Egziperi. Dete kojeg roditelji stalno grde, ne oseća se voljenim. Bacate na njega negativnost, koju će on na kraju projektovati na vas. Ili će, naprotiv, zbog psovki postati “poslušan tihi čovek”, koji će se pretvoriti u tinejdžera slabe volje. Stoga, ako ne želite takav razvoj događaja, naučite da razgovarate mirno. Kao rezultat toga, primetićete kako se ponašanje deteta menja.

Ako vam je teško da se obuzdate, shvatite zašto se nervirate i vrištite. Možda je to loš uspeh u školi ili odbijanje da jede kašu? Zato se sledeći put psihički pripremite za takvu situaciju i isplanirajte razgovor. Takođe obratite pažnju na uzroke gledajući koren problema. Dvojka u matematici – smanjite opterećenje na drugim predmetima i uradite to. Ne jede kašu – da li ste sami probali? Ako jeste, onda pripremite jelo po novom receptu. Ima toliko zanimljivih ideja – budite kreativni.

Dete
Detefoto: Shutterstock

2. Pohvalite svoje dete

Psiholozi kažu da dete treba češće hvaliti nego grditi. Nažalost, razlog za pohvalu je ponekad teško pronaći. Ali pokušajte, zamislite sliku. Dolazite sa sastanka, sin vam nije kod kuće, krevet nije namešten, obaveze nisu odrađene… Onda se pojavi i čeka da ponovo počnete da vičete na njega. Umesto toga, pohvalite ga za nešto, a onda zamolite da sedne i odradi domaći, sada će to učiniti bez histerije. Ne plašite se da pohvalite dete, ali ne udovoljavajte njegovim hirovima.

3. Ne preterujte

Ne očekujte previše od svog deteta. Možda nije jak u matematici, ali dobro crta i piše poeziju. Pronađite ono što najbolje radi, a zatim radite na razvijanju njegovih talenata. Ne treba vikati ako slabo uči, možda će izrasti u briljantnog umetnika. Opustite se i ne terajte ga na nešto za šta možda nije rođen.

4. Postanite uzor

Deca uglavnom od roditelja usvajaju model ponašanja. Kada dete ne kažnjavate, već mu sopstvenim primerom pokazujete kako da prevaziđe teškoće, odgajate svrsishodno dete. Mališani koji imaju autoritativne roditelje rastu samopouzdaniji, radoznali i otvoreniji.

Mama i dete
Mama i detefoto: Shutterstock

5. Sprijateljite se sa svojim detetom

Prijateljstvo sa detetom znači da ono mora da zna da vam se može obratiti svakog trenutka. Kao rezultat toga, iz komunikacije će dobiti pomoć i savet, a ne osudu. Kada ste u dovoljno bliskoj vezi, ni sami nećete hteti da povisite ton na njega.

6. Posvetite mu svoje vreme

Najmanje 15 minuta dnevno, obratite pažnju na dete. U ovim trenucima radite upravo ono što i samo dete želi. Pročitajte knjigu, pogledajte njegov omiljeni crtani film 15 puta ili samo popijte čaj i razgovarajte. Ako nema dovoljno pažnje, počeće da je traži u drugim ljudima i na drugim mestima. Nažalost, to može biti veoma negativan ishod.

7. Volite sebe

Često roditelji histerišu jer su umorni i nemaju dovoljno vremena. Prvo rešite svoje probleme, a onda počnite da odgajate dete. Ako je roditelj srećan, neće vikati. Neophodno je ne samo naučiti da ne vičete na dete, već i da iskorenite uzrok besa. Obrazujte se, shvatite zašto se neki događaji dešavaju u životu, a ni tada nećete imati želju i razlog da dignete glas na dete. Volite sebe, jer ako ste dobri sebi, onda ćete biti dobri i detu.

Izvor: stil kurir