DR RANKO RAJOVIĆ SKREĆE PAŽNJU: “Ove 3 ključne stvari treba da zna svaki roditelj”

Važni saveti za bolji razvoj vašeg deteta stižu nam od dr Ranka Rajovića, vrhunskog stručnjaka

Dr Ranko Rajović, specijalista interne medicine, magistar neurofiziologije i autor NTC programa objašnjava koje su to 3 ključne stvari koje svaki roditelj treba da zna.

Današnji roditelji rado slušaju savete koje im daje priznati i poznati doktor Ranko Rajović, on ističe da je pod broj 1 veoma važno da se ograniči detetovo vreme provedeno ispred ekrana. Doktor kaže što manje ekrana, to bolje i što više kretanja i aktivnosti bolje je za razvoj deteta.

dete, ekran
foto: Profimedia

Samim tim pod broj 2 je spretnost i okretnost. On ističe da čak 70 posto dece uzrasta od 4 godine ne umeju da skoče u nazad, a to vidi kao veliki problem koji može dovesti do nekih kognitivnih poteškoća kasnije u školi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa/Sponsored ads:

Deca, Krevet, Skakanje
foto: Shutterstock

Profesor i doktor Rajović objašnjava koliko je važno skakanje za dečiji mozak. Naprimer kada skaču po krevetu tog momenta mozak aktivira sve svoje regije da održi ravnotežu, pazi da ne padne i na taj način se mozak razvija, dakle kretanje je vrlo važno za njegov razvoj.

Pod broj 3 je možda i najvažnije, naime doktor kaže da je pitao majke sa 1 detetom koliko dugo njeno dete voli da skače po krevetu, dobio je odgovor 5, 10 minuta, a majke sa više dece su istakle kako njihova deca skaču po ceo dan. Prema tome njegov 3. savet je da roditelji svom detetu podare braću ili sestre. Oni paze jedne druge, čuvaju jedni druge, igraju se međusobno i na taj način se razvijaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa/Sponsored ads:

Izvor: stil.kurir.rs


Sponsored ads: