Jadav Molai Payeng – Čovek koji je golim rukama zasadio šumu površine 550 hektara

Tekst se nastavlja ispod oglasa/ Sponsored ads:

Pre više od 30 godina, tinejžer Jadav Molai Payeng počeo je da seje semena drveća u peščanim predelima u blizini svog rodnog mesta u Indiji. Bila je 1979. godina, Payeng je imao 16 godina, kada su poplave izbacile veliki broj zmija na suvo i sve su uginule. ” Zmije su umrle od vrućine, nisu imale nikakav zaklon, jer nije bilo drveća. Sedeo sam i plakao nad njima.”, rekao je Payeng.

”Upozorio sam ljude koji su se bavili šumama i zamolio ako mogu da zasade drveća tamo. Rekli su mi da tamo ništa ne može da raste. Umesto toga, tražili su od mene da zasadim bambus. Bilo je bolno, ali sam to uradio. Niko mi nije pomogao.”, rekao je Jadav Molai Payeng.

Jadav Molai Payeng

Tekst se nastavlja ispod oglasa/Sponsored ads:

Svako seme je posadio svojim golim rukama. Zalivao je ujutru i uveče. Uprkos bolu, sporosti i usamljenosti, nikada nije prestao da sadi.

Danas taj ”jalovi” predeo ima oko 550 hektara šuma, dom je nekoliko hiljada vrsti drveća i neverovatne raznolikosti živog sveta – ptica, jelena, majmuna, tigrova, nosoroga i slonova.

Šuma je nazvana ”Molai šuma”, po čoveku koji ju je stvorio i stara seo njoj, a on danas ima 47 godina.  Ceo svoj život je posvetio održavanju i razvoju šume. Prihvatajući život izolacije, počeo je da živi sam kao tinejdžer, provodeći dane u nameri da pomaže biljkama da rastu.

Bili smo tako iznenađeni da naiđemo na tako gustu šumu na peščanom sprugu.”, rekli su zvaničnici Indije koji su čuli za ovu priču tek 2008. godine.

Lokalni meštani su hteli da seku drveća, ali Payeng se usudio da je brani svojim životom. On tretira drveća i životinje sa jednakom brigom kao svoju decu.

Danas, Payeng još uvek živi u šumi. Živi u maloj kolibi sa ženom i troje male dece i živi od prodaje krava i njihovog mleka. Njegova šuma spada u najveće šume na svetu, koje se nalaze u blizini reka.