Ništa u životu nije skupo kao glupost: Kako prepoznati glupog čovjeka prema Frojdu

Život poslije Sigmund Freuda je dobio potpuno novu dimenziju, a na ljudsku prirodu se gledalo drugačijim očima. Njegov rad je imao uticaj na buduće naučnike, filozofe i psihologe.

Prema Sigmundu Freudu, osoba govori o onome što joj nedostaje. Onaj kome nedostaje intime govori o intimi, gladna osoba govori o hrani, osoba koja nema novca govori o novcu. Čovjek nesvjesno pokazuje kroz svoju priču oko čega mu se vrti život.

Sigmund Freud poznat je kao utemeljitelj psihoanalize koja je imala značajan uticaj na psihologiju, medicinu, sociologiju, antropologiju, književnost i umjetnost 20. stoljeća. Freudovi pogledi na ljudsku prirodu bili su inovativni za njegovo vrijeme.

Njegov rad je bio toliko moćan da su mnogi budući profesori gradili svoje znanje na osnovu njegovih otkrića. On je takođe razvio metodu u kojoj možete prepoznati budalu i glupog čovjeka, i to je uradio kroz jednu rečenicu koja glasi ovako:

Tekst se nastavlja ispod oglasa/Sponsored ads:

“Prvi znak ljudske gluposti je potpuno odsustvo stida”. Inteligentan čovjek sa izgrađenim moralnim načelima će uvijek osjećati stid i sram u određenim situacijama, dok će budali biti ravno do mora. Takvom će biti zabavno kada ispadne budala ili kada napravi loše djelo.

Freud je takođe govorio da ništa u životu nije tako skupo kao glupost. Ona nas često košta više nego što mislimo. Na primjer, pametan čovjek neće otići prokockati sav novac, takođe neće posustati pred porocima koji će ga takođe koštati mnogo novca. Glupost kada se ne kontroliše donosi veliku štetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa/Sponsored ads:

Izvor: pult24.info


Sponsored ads: