OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Zašto ne treba da brinete ako prasnete u nekontrolisani smeh tokom neke neprikladne situacije

Naučnici Medicinskog fakulteta u Beču istraživali su šta znači kad neko voli crni humor i kakve to može da ima veze sa koeficijentom inteligencije. Rezultati će mnoge iznenaditi.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Cognitive Process, ako naginjete mračnijem humoru verovatno imate veći koeficijent inteligencije.

posao, srećna, mobilni telefon, radost
FOTO: PROFIMEDIA

Tokom projekta, koji je vodila Ulrike Vilindžer sa Medicinskog univerziteta u Beču, proučavano je ponašanje 156 ljudi, žena i muškaraca različitog obrazovanja, a prosečna starost učesnika bila je 33 godine. Svima je dat test inteligencije sa verbalnim i neverbalnim pitanjima, a dobijali su i pitanja u kojima se tražilo da ocene svoje raspoloženje i nivoe agresije.

Nakon testa inteligencije, od njih je zatraženo da analiziraju 12 dosta sumornih i satiričnih karikatura nemačkog karikaturiste Ulija Štajna. Učesnici su morali da ocene svoje razumevanje karikatura i kako se osećaju dok ih gledaju. Između ostalih, na jednoj se nalazio lekar koji podiže čaršav koji pokriva telo. Žena koja je stajala pored njega potvrđuje: „Naravno, to je moj muž“ i pita koji prašak za pranje koriste u mrtvačnici kad se čaršaf tako beli!

mrtvačnica, smrt
FOTO: PROFIMEDIA

Studija je otkrila da su oni koji su razumeli i prihvatili ovu mračnu šalu dobili visoke verbalne i neverbalne rezultate testa inteligencije.

Rezultati su pokazali da ljudi koji pokazuju najviše vrednosti u pogledu naklonosti i razumevanja crnog humora pokazuju i visoke vrednosti u pogledu inteligencije, da imaju viši nivo obrazovanja, ali i pokazuju najniže vrednosti u pogledu poremećaja raspoloženja i agresije.

Oni kojima se nisu dopale sumorne karikature ujedno su pokazali niže rezultate na testovima inteligencije i viši nivo agresije, kao i to da su podložniji lošem raspoloženju. Učesnici koji su pokazali prosečno razumevanje Štajnovih karikatura i stripova imali su prosečne rezultate testova, ali generalno pozitivno raspoloženje i prosečne nivoe agresije.

Ovo je dokaz da je, iako crni humor može biti povezan sa negativnim ili nasilnim tendencijama, manje verovatno da će oni koji imaju afinitet prema njemu pokazivati takvo ponašanje.

S obzirom na rezultate studije, može se pretpostaviti da u odrasloj dobi inteligencija još uvek snažno utiče na proces rešavanja problema u pogledu obrade humora.

Dakle, sledeći put kada prasnete u nekontrolisani smeh tokom neke neprikladne situacije, ne brinite: možda u vama čuči genije!

žena, šokirana, šok, mobilni telefon, prevarena, prevara, afera, tužna
FOTO: PROFIMEDIA

Izvor: Kurir.rs / Cognitive Process / B.M.