OVO SU NAJGORE RODITELJSKE GREŠKE: Psiholog otkrio čime bespovratno uništavamo svoju decu!

Sponsored ads:

I roditelji su samo ljudi, greše, ali neke greške mogu imati dalekosežne posledice, pa bi bilo veoma mudro da ih izbegnete!

Udovoljavanje, preterano pohvaljivanje ali i preterana strogost samo su neke od dvadeset najčešćih grešaka roditelja po mišljenju psihologa Majka Lirija.

Koje su najčešće greške roditelja koje mogu dugoročno nauditi dečijem mentalnom i fizičkom zdravlju? “Bio sam svedok tolikih dobronamernih postupaka koji su ostavili ozbiljne posledice”, piše psiholog Majk Liri, nabrojivši neke od najčešćih grešaka koje, prema njegovom iskustvu, zaista mogu naškoditi deci:

1. Davanje previše izbora

Mnogi roditelji misle da deci treba nuditi što više izbora, a to zapravo može biti suviše opterećujuće za njih.

2. Pohvaljivanje za sve

Sve više je dece koja su zavisna od pohvala i nisu spremna ništa da urade ako ne dobiju nešto zauzvrat.

3.Nastojanje da se dete usreći

Nije naš posao da ih činimo srećnim, već da ih naučimo da sami sebe učine srećnim.

4. Udovoljavanje

Kupovina stvari deluje kao put do sreće, ali zapravo ići tim putem znaći ići putem koji vodi u zavisnosti i opsesije.

5. Pretrpavanje obavezama

Greška je misliti da će pretrpavanje aktivnostima, posebno sportskim, dete sačuvati od pravljenja gluposti. Zapravo, to čak može izazvati stres i nasilno ponašanje.

6. Izdizanje pameti na pijedastal

Roditelji su u iskušenju da precenjuju važnost činjenice da im je dete pametno. Ili će to mališane načiniti nadmenim i sklonim omalovažavanju drugih, ili im stvoriti osećaj da obmanjuju okolinu i da su primorani da glume.

7. Verovanje da će ih religija spasiti i usaditi im moralne vrednosti

Ako primete dvoličnost kod svojih verujućih roditelja i duhovnika, ceo njihov sistem vrednosti biće poljuljan.

8. Skrivanje činjenica o važnim temama poput seksa

Mnogi roditelji izbegavaju teške teme, poput seksa. Međutim, sretao sam trinaestogodišnjakinje koje su zatrudnele samo u inat roditeljima.

9. Preterivanje sa kritikovanjem

Skloni smo da verujemo da velika strogost i zahtevnost vode uspehu naše dece. Umesto toga, vode perfekcionizmu i preterano strogom odnosu prema sebi. Kada takva deca pogreše, omalovažavaju sebe, i čak u nekim slučajevima postaju toliko samokritična da su spremna da sebi i naude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa/Sponsored ads:

10. Ruganje, sramoćenje, pretnje

Nikad ne ucenjujte decu i ne uslovljavajte svoju ljubav prema njima. Jedno vreme će se truditi da ispune vaše želje da bi zadobili tu ljubav, a onda će i oni prestati da mare za vas.

11. Teranje deteta da radi nešto za šta još nije zrelo

Imao sam pacijente koji su sa četiri godine već morali da brinu o mlađoj braći i sestrama. Pošto su bili primorani da podižu decu još kao deca, kasnije nisu hteli da to ponove i nisu želeli svoju decu.

12. Ne ograničavanje vremena pred ekranom

Ovo se odnosi i na televiziju, video, igrice, telefon, poruke – dotle se stiglo da znam za roditelje koji sa svojom decom komuniciraju isključivo preko četa.

13. Nedopuštanje da se deca dosađuju

Neki roditelji misle da decu treba zabavljati sve vreme te da je njihov posao da spašavaju svoja čeda od dosade. I tako klinci ne nauče da se protiv nje bore svojom maštom.

14. Sprečavanje da se deca suoče sa posledicama svojih postupaka

Roditelji iz najbolje namere obezbeđuju deci sve, a onda se čude kad ono ne ceni ništa. Moramo im dopustiti da nauče da su neuspesi i greške samo još jedan način za sticanje mudrosti i iskustva.

15. Čuvanje od opasne igre

U šumskim vrtićima deca se manje razboljevaju i bolje se prilagođavaju. U odnosu na decu u klasičnim vrtićima, među mališanima je i više sloge.

17. Nečitanje pred spavanje

Tada su deca mirna, tiha i u raspoloženju za maštanje. Tako se pripremaju i za školu, gde treba umeti slušati i koristiti se kreativnošću.

18. Prerano ukidanje cucle (laže)

Cucla jeste simbol nesigurnosti, ali nesigurnost neće nestati ako detetu cucla bude oduzeta. Imam i odrasle pacijente koji krišom sisaju palac.

19. Neodgovornost u hranjenju dece

Kada dete stalno zapitkujete da li je sito, ono će previše jesti. Počeće da teži osećaju punog stomaka, a stomak će se zbog prepunjenosti sve više rastezati i rasti.

20. Udaranje dece starije od pet godina

Roditelji misle da će im to činiti dobro, ali fizička kazna nikad nije tako delotvorna koliko ljubav. Često, batine izazivaju bes, nasilnost, pretvaranje, strah i slepu poslušnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa/Sponsored ads:

Izvor: stil.kurir.rs


Sponsored ads: