Razlozi zbog kojih čitanje deci treba da bude vaša nova svakodnevna aktivnost

Sponsored ads:

Čitanje je aktivnost koja je neophodna za svakodnevni život, komunikaciju i snalaženje u svetu, i zbog toga je učimo od malih nogu.

Ali, čitanje osim svakodnevnog snalaženja predstavlja i fantastične prilike za otkrivanje novih svetova i izlaska iz poznate svakodnevnice! Postoje brojni benefiti čitanja, zbog kojih treba da ga upražnjavate svakodnevno. Ove prednosti, jako je važno naučiti i vaše dete, te mu pružiti najkvalitetnije odrastanje moguće.

U nastavku teksta, možete saznati upravo koji su to benefiti čitanja, te zbog čega čitanje vašoj deci treba da bude nova svakodnevna aktivnost u kojoj ćete zajedno uživati!

#1 Čitanje može povećati inteligenciju vašeg deteta

Inteligencija se razvija do sedamnaeste godine, te je jako bitno da vašem detetu obezbedite svu moguću podršku u razvoju. Naročito u ključnim periodima, čitanje će vam najviše pomoći u toj nameri! Živimo u digitalnom dobu, u kome smo svi, pa i deca, izloženi elektronskim uređajima svakodnevno.

Fantastično rešenje da vašem detetu od najmlađih dana stvorite pozitivne asocijacije uz elektronske uređaje je upravo čitanje priča vašoj deci sa njih. Dečije knjige online možete čitati sa tableta, ili kompjutera te pri sledećoj pomisli na neki od ovih gedžeta vaš mališan neće zamisliti igrice – već omiljenu bajku!

Stručnjaci za kognitivni razvoj iz Velike Britanije, vršili su istraživanja u periodu od deset godina, uz pomoć istovetnih blizanačkih parova. Jednom od dvoje blizanaca, tokom deset godina pomagalo se da razvija čitalačke navike, dok drugom ne.

Nakon perioda adolescencije, blizanac sa čitalačkim navikama ostvarivao je bolje rezultate na testovima inteligencije, za razliku od svog rođaka.

Verbalno-lingvistička inteligencija usko povezana sa čitanjem

Ne samo povećanje opšteg koeficijenta inteligencije, već će čitanje značajno doprineti i razvoju takozvane verbalno-lingvističke inteligencije. Razvoj ove specifične inteligencije pomoći će vašem detetu da bolje artikuliše, argumentuje i govori, a potencijalno i poboljša memoriju i učiniti usvajanje novog jezika značajno olakšanim!

Najbolji metod za razvijanje čitalačke navike vašeg deteta, jeste upravo da mu svakodnevno i sami čitate. Trudite se da mu od najmlađih dana čitate, makar pred spavanje, a dete će usvojiti naviku čitanja, ugledavši se na vas!

Tekst se nastavlja ispod oglasa/Sponsored ads:

Pokušajte da svoje slobodno vreme posvetite knjizi umesto televiziji, birajući dela domaće književnosti, ruske klasike ili neko drugo štivo koje vam prija. Svakodnevnim čitanjem, stvarate detetu okruženje koje podstiče ovu naviku kao pozitivnu, te obezbeđujete vašem mališanu najpravilniji mogući podstrek za pravilan rast i razvoj.

#2 Čitanje doprinosi lepšem i lakšem snu!

Ne samo razvoju inteligencije, već čitanje doprinosi i razvoju mašte i empatije. Čitanjem priče za laku noć, vaš mališan poistovetiće se sa svojim likovima, a uz vaše male sugestije, može da ih i bolje razume, te saoseća sa njima! Nakon toga, može utonuti u san, inspirisan da svoje misli nastavi u svetu snova!

Čudesni svet bajki, ponudiće divne opise i stvoriti najlepše slike u javi i van nje, unutar misli vašeg mališana. Svakodnevno čitanje pred spavanje, ne samo da će vašeg mališana uspavati brzo i omogućiti mu najlepše snove, već će pomoći i vama!

Opterećeni poslom i obavezama, odrasli često imaju problem sa nesanicom i snovima, a ova aktivnost uticaće pozitivno i na vaš san, budući da ćete njom skrenuti fokus sa problema na nešto pozitivno kao što je bajka sa srećnim krajem, koje je ponekad lepo podsetiti se i u zrelijem dobu!

#3 Ova aktivnost učvrstiće vaš odnos sa detetom

Svakodnevno čitanje vašem detetu, pružiće priliku da svakog dana provedete kvalitetno vreme sa svojim detetom, ne samo znajući da činite kvalitetnu stvar za njega, već i za vaš odnos!

Čitanje predstavlja divnu priliku da upoznate svog mališana, i saznate njegove trenutne poglede na svet. Možda vam se čini da je analiza likova prekompleksno očekivanje od vašeg deteta, ali iznenadićete se dečijom moći zapažanja!

Pitajte vaše dete šta misli o protagonisti priče, i šta misli, zbog čega glavni zlikovac u priči radi sve što radi! Na ovaj način, imaćete priliku da mu objasnite i vašu poziciju te zajedno dođete do najverovatnijeg objašnjenja!

Na ovaj način, zajedno sa vašim mališanom stvaraćete nove teorije i analize o ljubavi, ljudima i prijateljstvu, te učvrsiti vaš odnos, ljubav i poštovanje na još jednom nivou!

Nadamo se da vas je naš tekst inspirisao da već danas uzmete knjigu ili tablet u ruke i krenete u avanturu svakodnevnog čitanja sa svojim detetom!

Tekst se nastavlja ispod oglasa/Sponsored ads:

Usput, nadamo se i da smo uspeli da vam pokažemo na koliko mnogo nivoa je čitanje korisno i dobro za vas i vaše dete, a nemamo sumnje da ćete vremenom otkriti još mnogo benefita koju ova aktivnost nosi!


Sponsored ads: