TOP Trikovi za učenje stranih jezika (Engleski, Francuski, Njemački)

Tekst se nastavlja ispod oglasa/ Sponsored ads:

“Otkrivanje metode za učenje stranog jezika je, bez ikakve sumnje, jedna od najboljih stvari koja mi se ikada desila. Učiti jezike je razveseljavajuće iskustvo. Nisam to činio tako što sam prosto sjedio kod kuće i blijedo gledao u glagolske tablice. Činio sam to tako što sam izlazio napolje i živio”, kaže Luka Lamparijelo, Italijan koji je naučio 11 stranih jezika.

 

Luka Lamparijelo je Italijan i fenomen sam po sebi. Taj čovek je u posljednjih 25 godina naučio jedanaest stranih jezika, vjerovali ili ne, i sve ih govori tečno.

Često kači video-klipove na svoj Youtube  kanal , a komentari su dokaz  da su njegovi trikovi, pouke i metodi vrlo efektivni.

Nedavno je objavio tekst u kojem je izložio pouke koje je izvukao iz učenja svih jedanaest jezika, iz svakog po jednu, ali se u pisanju nije koncentrisao na to da onima koji žele da idu njegovim putem da iluziju postojanja “čarobnog štapića” već da predoči postojanje jedanaest ozbiljnih, suštinskih lekcija koje je naučio a koje su ključne za ovladavanje stranim jezikom.

Nije stvar u pitanju “kako” već “zašto”.

Prenosimo vam njegov tekst . Jako je korisno.

ENGLESKI

Pouka: Jezicima ne možeš podučavati druge, jezici mogu samo biti naučeni. Imati nekoga ili nešto što će ti pomoći u tom procesu je dobra stvar, ali pronađi vodiča, a ne instruktora.

Objašnjenje: Engleski je već bio svjetski jezik kada sam 1991. napunio deset godina. Učenje engleskog je bilo obavezno. Prvobitno sam se mnogo mučio. Nije mi se sviđao nastavnik, gramatička objašnjenja su me zbunjivala, a materijal je bio monoton. Mislio sam da ga nikada neću naučiti. Onda su moji roditelji odlučili da zaposle privatnog učitelja. Ja sam imao trinaest a ona je bila predivna. Nije mi prosto davala instrukcije, već mi je pomogla da otkrijem jezik – izvela me je na pravi put koji je vodio ka njegovom učenju i, što je najvažnije, ka tome da ga zavolim.

Počeo sam da čitam mnoštvo knjiga na engleskom. Tetka mi je kupila kolekciju “Hardijevih dječaka” za rođendan i poslije toga nije bilo povratka. Kombinacija čitanja knjiga, gledanja filmova i pričanja sa učiteljom jednom sedmično u periodu od dvije godine se isplatila. Kada sam napunio petnaest engleski sam govorio tečno, i imao izražen američki akcenat.

FRANCUSKI

Pouka: Jezik je kapija ka cijelom svijetu koji je vrijedan istraživanja. Zato spusti gard i zaljubi se! U jezik, u zemlju, u osobu, ili čak i u hranu. Nema bolje motivacije od toga!

Tekst se nastavlja ispod oglasa/Sponsored ads:

Objašnjenje: Počeo sam da učim francuski otprilike u isto vrijeme kad i engleski, i naletio sam na mnoštvo sličnih problema. Sve se to promjenilo kada sam napunio četrnaest godina, i otkrio da mogu da gledam francusku televiziju. Počeo sam da je gledam dva sata dnevno nakon večere. Kada sam napunio petnaest već sam tečno govorio francuskim jezikom. Nekoliko sati televizije postiglo je više nego prethodne tri godine u školi.

  1. sam se preselio u Pariz. Tri godine koje sam tamo proveo dale su mi neprocenjiv uvid u francusku kulturu, historiju, tradiciju, humor, kulturne reference koje prave, a počeo sam i da poštujem francusku ponositost zbog svoje kuhinje i svog jezika.

NJEMAČKI

Pouka: Ako pronađete metod koji vam se sviđa i koji vam radi posao, svaki jezik možete da počnete da učite bez ikakve pomoći sa strane. Ne postoji nekakav najbolji metod za učenje jezika. Pronađite onaj koji je efektivan za vas. I iznad svega, eksperimentišite!

Objašnjenje: Njemački jezik je bio prvi koji sam počeo da učim potpuno samostalno. Ne sjećam zbog čega sam tačno krenuo na to putovanje, ali se sjećam da nisam imao pojma kako da učim njemački. Nekoliko mjeseci sam proveo koristeći prašnjavu gramatiku iz  biblioteke. Gotska slova koja su se spuštala niz strane su me tjerala da neprestano ponavljam prazne gramatičke vježbe. Brzo sam izgubio volju.

Ali, onda sam na TV vidio najavu za obrazovnu emisiju o četiri jezika i odlučio sam da joj dam šansu. Pronašao sam sopstveni metod: specijalnu tehniku kojom mogu da upijem osnovne obrasce svakog jezika na prost, prirodan i zabavan način.

Došao mi je potpuno sam od sebe, i nakon godinu i po dana sam se našao u situaciji da me Njemci pitaju: “Wie kannst du so gut Deutsch?!” (“Kako tako dobro govoriš njemački?!”). Ova reakcija je bila dovoljna da mi zapali strast ka usavršavanju tog jezika. Od tog trenutka sam počeo da ga čitam nezasito. Njemački je postao integralni dio mog života.

(Njegov metod je slijedeći. Prvo, četiri komponente su potrebne za učenje jezika, a to su: slušanje, ponavljanje, zapisivanje i prevođenje sa svog na jezik koji učite, nikako ne obrnuto, pošto je obrnuto beskorisno. Drugo, učite postepeno, jer se brzo naučeno lako zaboravlja; dakle, učite regularno i neprestano, ali pomalo, treće, razvijajte lingvističko jezgro u prvih 8-12 mjeseci, a tek poslije toga razmišljajte o kvantitetu vokabulara. Četvrto, spremajte i trenirajte svoj mozak za primanje sadržaja; upijajte zvukove i suštinu jezika, jer je učenje lakše ako razumijete ono što učite.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa/Sponsored ads:

telegraf.rs