/10 proverenih načina da na prvi pogled prepoznate kvalitetnu odeću

10 proverenih načina da na prvi pogled prepoznate kvalitetnu odeću

Kada kupujemo novu haljinu, majicu ili bilo koji drugi odevni predmet ili aksesoar, svi želimo da kupimo kvalitetan proizvod. Međutim, u stvarnosti, odeća se već nakon jednog pranja skupi ili pohaba. Da bismo vam pomogli da odmah uočite da li je odevni predmet lošeg kvaliteta, mi smo spremili deset saveta koji će vam pomoći da prestanete da bacate novac.

1. Proverite kvalitet pamuka stiskajući ga

Zgrabite materijal i stisnite ga čvrsto u pesnici na nekoliko sekundi. Ako materijal izgleda kao zgužvan papir nakon ovoga, to znači da je tretiran specijalnim sredstvom da bi zadržao svoj oblik. Ovakva odeća će izgledati poput tepiha nakon prvog pranja.

2. Razvucite tkaninu da biste videli šavove

Kvalitetni odevni predmeti imju gust bod i debele šavove. Razvucite tkaninu i pogledajte šavove. Ako vidite praznine u šavu, ta odeća ne vredi ni jednu paru.

3. Izbegavajte otvorene rajsferšluse

Kupujte odeću i aksesoare sa metalnim rajsferšlusom: oni su pouzdaniji i dugotrajniji. Plastični otvoreni rajsferšlusi često se kvare i znak su lošeg kvaliteta.

4. Budite sigurni da su porubi dovoljno širok

Pantalone i suknje bi trebalo da imaju porub širok oko 4 cm. Bluze i majice mogu da prođu i sa porubom širokim oko 2 cm. Ako je porub tanak ili ga nema, proizvod je lošeg kvaliteta.

5. Rastegnite materijal

Kvalitetni proizvodi uvek zadržavaju svoj oblik. Uzmite elastični deo suknje ili haljine, rastegnite ga, a zatim pustite. Ako tkanina izgubi svoj oblik, lošeg je kvaliteta.

6. Budite sigurni da je rajsferšlus odgovarajuće dužine

Rajsferšlusi na haljinama, suknjama i drugoj odeći moraju biti odgovarajuće dužine i da odgovaraju u boji.

7. Obratite pažnju na etiketu

Prirodni materijali, poput pamuka, svile i vune, jači su i izdržljiviji od sintetike. Međutim, odeća napravljena od 100% pamuka, može brzo da se skupi nakon pranja. Zato je dobra ideja da birate odeću sa dodatkom (5-30%) veštačkih materijala (viskoze, poliestera, najlona itd.). Ovakva odeća se neće skupiti ili rastegnuti i trajaće vam mnogo duže.

8. Proverite da li se šavovi i niti taknine podudaraju

Ako se dezen ili boja šava ne podudara sa materijalom, to je znak da je odevni predmet pravljen u žurbi i da je akcenat bio na količini, a ne na kvalitetu.

9. Proverite dugmad i rupice za dugmad

Kada proizvođači prave odeću lošeg kvaliteta, oni ne obraćaju pažnju na detalje. Zato bi trebalo da proverite dugmad i rupice za dugmad pre nego što nešto kupite. Pogledajte da li su dugmad dobro pričvršćena i da li vire konci iz rupica. Rupice moraju biti ravnomerno izrezane i da se uredno preklapaju sa dugmićima.

10. Pogledajte boju na preklopima i naborima

Ako je boja na ručkama, kaiševima i kopčama izbledela ili ostavlja tragove na preklopima, radi se o proizvodu lošeg kvaliteta. Isto važi i kada je jedan deo predmeta svetlije ili tamnije boje od ostatka. Ovakva boja će postepeno izbledeti nakon nekoliko pranja.