/Beograđanin za 55 dana na Aljasci zaradio GODIŠNJU PLATU u Srbiji: Radio sam 16 sati, jeo i spavao, i tako u krug

Beograđanin za 55 dana na Aljasci zaradio GODIŠNJU PLATU u Srbiji: Radio sam 16 sati, jeo i spavao, i tako u krug

Oni koji žele da odu moraju da imaju neki posao i porodicu u Srbiji, kako bi se znalo da će se vratiti

 

Sezonski poslovi na Aljasci postali su poslednjih meseci pravi hit za Srbe, koji tamo odlaze da rade po mesec i po ili dva. Najčešće za to vreme rade onoliko koliko u Srbiji za 12 meseci i vraćaju se iscrpljeni, ali zadovoljni.

Jedan od gastarbajtera na Aljasci, Beograđanin Miroslav Nikolić (35) prošlog juna se upustio u avanturu radnog putovanja preko programa H2B. Bio je angažovan u fabrici za preradu lososa.

– Život mi se svodio na posao i spavanje, ali uspeo sam da zaradim svoju godišnju platu u Srbiji za samo 55 dana. Tamo sam obrađivao i pakovao losose po 16 sati dnevno, u tri smene – rekao je za Blic Miroslav.

Kako kaže, život na Aljasci je skup, međutim, novac koji je zaradio trošio je samo na najosnovnije.

– Firma u kojoj sam radio platila mi je smeštaj, tri obroka dnevno, te praktično nisam imao na šta da potrošim pare. Aljaska je skuplja od ostatka Amerike 20-30 odsto. Na primer, paklica cigareta košta 10 dolara, a toliko je bila moja satnica – objašnjava on.

Zbog obima posla nije imao nijedan slobodan dan.

– Ustanem, jedem, radim, jedem, spavam i tako u krug, na to se svodio moj život tamo. Ali, ja sam došao sa namerom da što više zaradim, te sam po povratku u Srbiju doneo čisto 6.500 dolara, što je nešto više od moje godišnje plate u Srbiji – navodi Miroslav i dodaje da će se već narednog juna ponovo na Aljasku.

Oni koji žele da odu moraju da imaju neki posao i porodicu u Srbiji, kako bi se znalo da će se vratiti, a pre svega, treba da odlično znaju engleski.

 

(Izvor: Telegraf.rsFoto: AP/Tanjug)