Carreta carreta kornjače – Bogata flora i fauna koju možete iskusiti na Zakintosu

Zakintos ili Zante, kako ga još nazivaju, je jedno od najpopularnijih letovališta u Grčkoj. Ostrvo se nalazi u Jonskom moru i poznato je po svojim prelepim plažama, gostoprimstvu, noćnom životu i prirodnim lepotama.

Međutim, Zakintos je pored toga i ostrvo koje je u celom Sredozemnom moru glavno gnezdilište Carreta carreta kornjača, što je velika atrakcija. Na plažama se mogu naći gnezda sa jajima, a u moru i na njegovoj površini se neretko mogu opaziti ove kornjače, rasprostranjene u svim svetskim okeanima.

To nije sve, ostrvo krije tajne, skrivene uvale i misteriozne priče o svojim plažama, koje do dan danas nisu u potpunosti razjašnjene. Nastavite sa čitanjem i saznajte nešto više o Carreta carreta kornjačama, mogućnostima za ‘’druženje’’ sa njima i čujte priču o brodu koji se nasukao na obalu Zakintosa pod misterioznim okolnostima pre više od 40 godina.

Carreta carreta kornjače na Zakintosu

Carreta carreta kornjače (Dugovrate ili Glavate kornjače) su morske kornjače koje nastanjuju vode Atlantika, Pacifika, Indijskog okeana i Sredozemnog mora. Prosečno mogu narasti u dužiniu oko 1 metar, a najduži primerci dostižu neverovatnih 2,8 metara. Životni vek im je od 45 do 65 godina i u gnezdo u pesku polažu prosečno 4 jaja.

Pravi je doživljaj gledati ove tropske kornjače kako bezbrižno plivaju u moru, a najbolje od svega je što nije neophodno otići na Maldive da bismo imali priliku da ih vidimo.

Letovanje na ostrvu Zakintos 2022. godine može biti prilika ne samo za odmor, uživanje, sunčanje na plaži i noćni provod, već i za upoznavanje sa ovim čudesnim stvorenjima, kojih zaista ima mnogo u periodu od juna do avgusta. One u to vreme polažu jaja na plažama Zakintosa i obližnjem ostrvcetu Marathonisi.

Kako na Zakintosu doći do Carreta carreta kornjača?

One su zapravo svuda, ali postoji nekoliko plaža za koje se može reći da su omiljene ovim slatkim ‘’kornjačicama’’. To su plaže Gerakas i Dafni Beach, na koje je zabranjen pristup privatnim vozilima, već se do njih može stići organizovanim kombi prevozom.

Postoji i brodić koji vozi do ostrva Marathonisi, koje je takođe jedno od bitnijih gnezdilišta ovih životinja, koje pored svoje zanimljive biologije imaju i snažnu simboliku u ljudskom društvu.

Na pojedinim plažama je ulaz nakon zalaska sunca strogo zabranjen, jer kornjače tada izlaze na obalu, gnezda i legu jaja. Društvo za zaštitu morskih kornjača pokušava da prati kornjače, identifikuje i obeleži njihova gnezda, kako bi bila vidljiva. Pored toga, postoje i određena pravila popitanju kopanja po pesku, pobadanja suncobrana i slično.

Praktično, Carreta carreta kornjače imate priliku da vidite duž cele obale Zakintosa, sve do plaža na severnoj strani, koje pored toga što su utočište za brojne biljne i životinjske vrste, mogu vam ispričati priču o nasukanom brodu i njegovom misterioznom krahu.

Nasukani brod na plaži Navagio na Zakintosu

Jedna od retkih lokalnih priča, koja je postala poznata širom sveta i plažu Navagio postavila među najviše fotografisane plaže u Evropi. Do plaže se ne može doći kopnenim putem, okovana je impozantnim visokim stenama, a more je kristalno čiste tirkizne boje.

Međutim, na plaži se nalazi olupina davno nasukanog broda, pokrivena rđom, zbog koje je ovo mesto naročito atraktivno posetiocima i zaljubljenicima u Grčku.

Kruže razne priče o poreklu ovog broda

Postoji mnogo različitih teorija koje objašnjavaju kako je brod MV Panajotis završio na plaži ovog grčkog ostrva. Priča se da je služio za šverc alkohola i cigareta, a po određenim navodima i za šverc ljudi. Zapravo, većina teorija se slaže sa tim da je MV Panajotis bio švercerski brod, koji je otkriven od strane policije, sateran ‘’u ćošak’’, bio prinuđen da se približi kopnu i na kraju nasuka u ovoj uvali.

Druga varijacija ove teorije je da je brod iz Albanije i Jugoslavije prevozio robu za Italiju u svojoj poslednjoj plovidbi. U jednoj od luka u kojoj se zaustavljao ukrcana su i dva italijanska krijumčara, koji su se našli na brodu iz nepoznatih razloga. Međutim, nepogodni vremenski uslovi primorali su kapetana da prekine plovidbu i zastane u uvali Navagio. Kasnije su jaki talasi izgurali brod na obalu, a robu rasuli po moru i okolnim plažama.

Neke priče govore o hapšenju ova dva Italijana od strane kapetana, a pojedine čak o reagovanju vlasti i preuzimanu potpune kontrole nad brodom, hapšenju kapetana, deportovanju italijanskih krijumčara i zapleni robe.

Šta se zaista dogodilo sa brodom?

Kapetan broda, Kalambos Kompotekras Kotsoros je tek pre nekoliko godina odlučio da ispriča istinu o nasukanom brodu. MV Panajotis pošao je sa ostrva Kefalonije iz luke Argostoli 6.9.1980. i uputio se ka Draču. Kapetan je poreklom sa Kefalonije, pa je dobro poznavao zapadnu obalu Grčke, njena ostrva i mora.

Međutim, zbog izuzetno teških vremenskih uslova brod se nasukao na plažu Navagio (tada zvanu ‘’Plaža Svetog Đorđa’’) usled mehaničkog kvara. More ga je nosilo na jug, iako se brod uputio ka severu, pa nije bilo druge nego da se nađe način da se dođe do kopna.

Kapetan se obratio nadležnima i policiji za pomoć, ali zbog nepristupačnosti plaže, do jutra brod nije obezbeđen, a u toku noći je i oprema broda i roba sa njega bila pokradena. U narednim danima i mesecima, lopovi su pohapšeni, a kapetan oslobođen svih optužbi.

Kada se posle svega vratio na plažu kako bi eventualno uklonio olupinu sa plaže, bio je zadivljen njenim izgledom, te je odlučeno da brod ostane tu.

Danas je plaža Navagio jedna od najposećenijih i najfotografisanijih plaža na ostrvu Zakintos, pa čak i širom Evrope.

Nadamo se da vam je naša priča bila interesantna i da je u vama probudila želju da osetite čari ovog neobičnog grčkog ostrva.

Scroll to Top