/Čekala ga je užasna smrt, ali Miodrag je rizikovao život i spasao lane iz ledenog Zvorničkog jezera

Čekala ga je užasna smrt, ali Miodrag je rizikovao život i spasao lane iz ledenog Zvorničkog jezera

Kako se lane našlo u hladnim vodama Zvorničkog jezera ne zna se tačno, ali se zna da će zahvaljujući Miodragu Ćiriću, poznatom malozvorničkom sportskom ribolovcu, nastaviti da trčkara po okolnim šumama.

On je jutros (13.6) pošao ka Malom Zvorniku kada je u mestu Budišić u vodi, među stenama, ugledao lane. Odmah je zaustavio automobil i krenuo da vidi do čemu se radi.

lane-kurir2

– Bilo je zaglavljeno među stenama i nikako nije moglo da se izvuče. Jutra su na jezeru sveža pa je bilo promrzlo. Spustio sam se niz strminu do vode i pažljivo ga izvukao. Onako mokro, drhtalo je od zime i straha pa sam ga odmah stavio u kola i ćebetom ga osušio i ugrejao. Mislim da je staro možda dva meseca, a najverovatnije je od nečega bežalo, upalo u vodu i onda sa druge strane iz Republike Srpske preplivalo dovde. Moguće je i da bi se ono samo nekako izvuklo, ali je isto tako moglo da se udavi, ili da ga nađu psi lutalice tako da je za njega ovako bilo najsigurnije– priča Ćirić.

Posle uspešnog spasavanja pozvao je prijatelje iz Lovačkog udruženja ‘’Crni vrh’’ iz Malog Zvornika koji su preuzeli lane. Ćirić kaže da će se oni postarati da ono ojača, a kada procene da je vreme onda će ga pustiti na slobodu. Do sada je iz dubina jezera Ćirić bezbroj puta izvlačio kapitalne primerke ribe, a sada je po prvi put izvukao i lane. Kako kaže, čim je ugledao životinju u nevolji znao je šta mu valja činiti.

– Taman posla da sam samo prošao i ostavio životinju da pati, i to još lane – kaže Ćirić.

lane-kurir3