Da bude brz kao munja: 6 trikova koji će osloboditi memoriju vašeg telefona

Tekst se nastavlja ispod oglasa/ Sponsored ads:

Memorija telefona se vrlo brzo puni, najčešće zbog gomile aplikacija, fotografija, muzike i drugih fajlova. Ukoliko vam se često pojavljuje obaveštenje o nedostatku memorije, savetujemo vam da poslušate trikove u nastavku, kako bi vam telefon ponovo “prodisao”.

1. Fotografije i video-snimke prebacite na kompjuter

Ako već neko vreme koristite isti telefon, onda su velike šanse da ste snimili veliki broj fotografija i video-zapisa koji mogu da zauzmu poprilično mnogo prostora, pa bi najbolje rešenje bilo da ih prebacite na računar i potom obrišete sa smartfona.

2. Koristite MicroSD karticu

Korišćenje MicroSD kartice kao dodatne memorije za čuvanje nije trajno rešenje, ali će svakako pomoći kod problema manjeg kapaciteta interne memorije. Kada povežete MicroSD karticu sa telefonom, sve fotografije i video-zapisi mogu se direktno čuvati na kartici.

3. Izbrišite aplikacije koje ne koristite

Jedan od najlakših načina kojima ćete osloboditi nekoliko megabajta prostora je da ukloniteaplikacije i igre koje vam više ne trebaju ili ih jednostavno ne koristite.

4. Očistite keš memoriju

Foto: Pixabay.com

 *Foto: Pixabay.com

Ako je vaš telefon nekada radio kao “lud”, a sada se poprilično usporio, učitavanje internet stranica čini se kao večnost, prebacivanje između aplikacija ili na radnu površinu kao čekanje javnog prevoza, verovatno je vreme za čišćenje keš memorije ili, u gorem slučaju, šetnje do servisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa/Sponsored ads:

Keš memorija (engl. cache memory) brza je priručna memorija za privremeni smeštaj instrukcija ipodataka potrebnih procesoru koja rešava nesklad između brzine procesora i radne memorije. Ta ista memorija ponekad može da pravi probleme. Za ubrzanje i ukupno poboljšanje rada uređaja trebalo bi je povremeno očistiti.

5. Koristite “cloud” servise

Foto: Tanjug/AP

 *Foto: Tanjug/AP

Ako su fotografije i muzika najveći konzumenti memorije telefona, onda ih jednostavno “podignite na cloud”. Google Photos je besplatna aplikacija koja radi na svim operativnim sistemima i nudi beskonačan prostor za fotografije i video-zapise do 16 MPx i 1080p.

6. Povremeno resetujte telefon

Ne postoji savet ni trik koji će prostor na telefonu osloboditi kao vraćanje na fabrička podešavanja. Resetovanje telefona jedini je način da ga vratite u besprekorno stanje u kom je bio kada ste ga prvi put kupili. Ipak, ne zaboravite da se resetovanjem telefona brišu apsolutno svi podaci koje imate na njemu.

 

(Izvor: telegraf.rs / Preuzeto sa: kutaknet.com)