DESILO SE ČUDO: RUSKE PODMORNICE IZVELE NEŠTO ŠTO NIKO NIKADA NIJE (VIDEO)

RATNA flota Rusije izvela je nešto što niko nikada nije. Nešto što će veoma zabrinuti sve u Pentagonu.

Njene tri podmornice na atomski pogon isplivale su istovremeno ispod leda Severnog ledenog okeana debljine metar i po!

Glavnokomandujući ruske RF, admiral Nikolaj Jevmenov, obavestio je o ovom uspehu vrhovnog komandanta Oružanih snaga Vladimira Putina.

Naglasio je da su te tri podmornice – probivši led iznad sebe – izronile „prema jedinstvenom konceptu i planu u zakazano vreme u području radijusa 300 metara“.

Naveo je da je potom jedna od njih – a sve tri mogu da nose nuklearne projektile – izvela gađanje torpedom.

Ovo istovremeno izranjanje pokazalo je Amerikancima da su ruske podmornice u stanju da usred zime ispod površine zamrznutih okeana neprimetno dođu do, na primer, Aljaske ili Grenlanda, pa da – razbivši led – nakratko izrone, atakuju zadate ciljeve na teritoriji SAD i opet nestanu pod ledom severnog pacifika ili Atlantika.

Sve je bilo deo ruske Arktičke ekspedicije Umka-21, a Putin je ocenio da je ceo tok ekspedicije potvrdio „visoke borbene sposobnosti domaćeg naoružanja i njegovu pouzdanost i u ekstremnim uslovima“.

U Umku-21 bilo je uključeno više od 600 vojnika i oko 200 tipova oružja, vojne i posebne opreme.

U zoni ekspedicije prosečna temperatura je u ovo doba godine minus 25-30 stepeni Celzijusa, a vetar, u naletima, dostiže i 32 metra u sekundi.

Za razliku od SAD, koje su svoju udarnu pesnicu pravile od nosača aviona, Rusija se okrenula podmornicama i raketama. Zato će ih dodatno zabrinuti i povećavanje udarne moći faktički svih ruskih podmornica.

Atomske podmornice projekata 971 „Štuka“ (građene su od 1976. do 1992.) i 949A „Antej“ (od 1985. do 1996.), zahvaljujući modernizaciji, dobiće univerzalne lansere za rakete „Kalibar“, „Oniks“ i „Cirkon“.

„Cirkonima“ će biti opremljene i najmodernije podmornice projekta 885 „Jasenj“ kojih treba da bude izgrađeno ukupno deset.

Podmornice svih tipova već dobijaju ili će u dogledno vreme dobiti univerzalne lansere za sve pomenute tipove raketa.

Krstareće rakete dugog dometa „Kalibar“ dizajnirane su za udare po kopnenim ciljevima. Nadzvučne protivbrodske rakete „Oniks“ otporne su na elektronsko ometanje. Za hipersonični „Cirkon“, čije testiranje je u završnoj fazi, navodi se da je neuhvatljiv i za najsavremenije sisteme PVO/PRO.

Sa univerzalnim lanserima, Rusija će poslati „u penziju“ svoje rakete „Granit“, a Amerikanci još pokušavaju da proizvedu raketu koja bi mu konkurisala. A „Oniks“ i „Cirkon“ su znatno ubojitiji, dalekometniji i opasniji.

Kad modernizaciju privede kraju, Rusija će imati kapacitet za najmanje 500 istovremenih plotuna sa ratnih brodova i podmornica. A sve rakete će startovati iz pominjanih „univerzalnih lansera“…

Izvor: srpskidnevnik.com