/Evo zašto su samogrejne ekološke kuće najbolje za zimu!

Evo zašto su samogrejne ekološke kuće najbolje za zimu!

Sneg i hladno vreme su okovali celu Srbiju, a mnogi koji se greju na gas, drva ili ugalj, znaju koliko će ih koštati ova zima. Međutim ima i ljudi koji se ne brinu o ovim stavkama , jer žive u samogrejnim kućama.

 

Naime, još davne 1979. godine, po ideji akademika Veljka Milkovića, izgrađena je prva samogrejna ekološka kuća. To je bio model od drveta na kojem su vršena dalja ispitivanja.

Pronalazaču i akademiku iz Novog Sada inspiracija je bila Petrovaradinska tvrđava , kraj koje je svakodnevno prolazio i na kojoj je uočio zemljanu zaštitu, što je i jedna od glavnih odlika današnje samogrejne ekološke kuće.

Pitate se kako ova kuća štedi novac? Vrlo jednostavno, uzima ono što joj priroda nudi. Prvenstveno sunce. To se danas zove solarna energija, pa kombinacijom zemlje i sunca, dobijate solarnu zemunicu koja može značajno da pomogne vašem kućnom budžetu.

Ovakav spoj prirodnih izvora energije i prirodnih materijala funkcioniše na krajnje jednostvan način. Sunce daje svetlost i toplotu, a zemlja je čuva.

„Ušteda energije se postiže upotrebom reflektujućih površina – sjajnih aluminijumskih folija – postavljenih iznad i ispod prozorskih okvira kuće radi povećanja solarnog dobitka tj. količine sunca koje uđe u kuću što je u ovom slučaju 2,5 puta veće nego kod običnih kuća.

Sve ostale specifičnosti ove kuće proizlaze iz osnovnog zahteva za maksimalnim iskorišćenjem i zadržavanjem besplatne sunčeve toplote, a otud i glavna pretpostavka da ovakva kuća bude ukopana i prekrivena zemljanim slojem i svojom jedinom otvorenom stranom orijentisana ka jugu radi maksimalnog zahvata sunčevog zračenja“, kaže akademik Veljko Milković.

Upravo se na reflektujućim površinama štedi novac. Kako biste maksimalno iskoristili sunčeve zrake i imali toplu kuću tokom cele zime, potrebno je povećati sunčevo zračenje koje ulazi kroz obične prozore. Prema patentu akademika Milkovića, to se postiže sjajnim premazima, lakovim bojama, zatim aluminijumskom folijom i limovima na čvrstoj foliji koji se postavljaju iznad i ispod svakog prozora. Na taj način imate najjeftiniji solarni uređaj koji vas greje, ali vam takođe i osvetljava objekat. O samoj uštedi najbolje je govoriti na konkretnom primeru kuće od 120 kvadrata.

„Prostom računicom dolazimo do toga da ukupna razlika utrošene energije u korist samogrejne ekološke kuće ide do 19.000 kWh godišnje. Ekvivalentna cena ovako ušteđene energije po sadašnjim vrednostima je oko 1.300 evra godišnje. To bi značilo da će u periodu od 40 godina, samogrejna eko-kuća sigurno uštedeti više od 52.000 evra, odnosno da će tada isplatiti samu sebe“, objašnjava pronalazač iz Novog Sada.

Osim priče o novčanoj uštedi, važno je istaći i koliko gradnjom ovakve kuće doprinosite zaštiti životne sredine. Koristeći alternativne izvore energije ne zagađujete okolinu, ne osiromašujete planetu Zemlju, jer ne koristite gorivo da biste je zagrejali. Takođe, objekat je dugog veka, ima i zeleni omotač koji ga štiti od buke, vibracija i elektro-magnetnih zračenja, pa samim tim kuća obezbeđuje zdrav i bezbedan život. A zbog svih svojih osobina gradnja samogrejne ekološke kuće je idealna za vikendice, jer njihovi vlasnici ne borave svakodnevno u njima.

„Vlasnici vikednica po konceptu samogrejnih eko-kuća mogu doći i zimi u obilazak svojih kuća, a da im bude prijatno zbog konstante minimalne temperature u objektu od 12 stepeni tokom čitave godine. Nema smrzavanja instalacija u objektu. Dobro je i to što je ova kuća manje upadljiva zbog provalnika, jer je sa svojim zemljanim omotačem i zelenim krovom praktično nevidljiva sa tri strane“, preporučuje akademik.

 

Do sada je u Srbiji izgrađeno desetak ovakvih kuća. Četiri u Novom Sadu, zatim u Ljigu, Zaječaru i Somboru. Samogrejna ekološka kuća svrstana je među najbolje tehnološke inovacije u Srbiji. Akademik Veljko Milković dobitnik je i Novembarske povelje, a patent je priznala i međunarodna fondacija “Energy Globe”.

Oaza Znanja