Nevjerojatna priča o Johnu Smithu, čovjeku koji je tvrdio da ima 137 godina

Godine 1922. umro je John Smith.

Bio je Indijanac plemena Chippewa koji je živio u sjevernim šumama Minnesote, provodeći većinu svog života uz jezero Cass.

Narod Chippewa nazivao ga je Ga-Be-Nah-Gewn-Wonce, što otprilike znači “naborano meso”. Nadimak je vjerojatno došao zbog njegova naboranog izgleda, poznatog kilometrima uokolo.

Uostalom, kada imate 137 godina, sigurno ćete imati nekoliko bora.

Je li poglavica John Smith doživio 137 godina?

Wikimedia Commons

Prema narodu Chippewa, iskazima očevidaca i samom Johnu Smithu, imao je 137 godina kada je umro, a godina njegovog rođenja je 1785.

Nema sumnje da su njegove godine vrlo sporne. Međutim, nitko nikada nije uspio otkriti kada je točno rođen John Smith.

Paul Buffalo, čovjek koji je živio s plemenom kao dijete, a Johna je čak nazvao “djedom”, tvrdi da je sam John više puta rekao da je imao između osam i deset godina kada su “zvijezde pale“.

Zvijezde koje su padale vjerojatno je bila kiša meteora Leonid iz 1833. Mnoga lokalna indijanska plemena koristila su prirodne katastrofe ili događaje kako bi obilježila važne datume jer su događaji bili nezaboravni i mogli su se pratiti kroz povijest.

Međutim, da je Smith doista imao osam ili deset godina tijekom kiše meteora, to bi značilo da je njegova godina rođenja bila 1823. ili 1825., a njegova dob u trenutku smrti nešto ispod 100 godina. Daleko od 137.

Daljnja istraživanja

Public Domain

Novine koje su izvijestile o njegovoj smrti “Minnesota’s Star Tribune”, pokušale su potvrditi njegovu dob. List je istaknuo da se Smith jasno sjeća posebnih bitaka koje su plemena Chippewa vodili sa svojim susjedima, Siouxima, za koje se govorilo da su se dogodile prije početka 19. stoljeća.

Star Tribune je također izjavio da se John sjećao rata 1812., kojim se često hvalio te iako je sudjelovao u ratu, nikada se nije borio protiv bijelca. Da je bio dovoljno star da se bori u ratu, recimo u dobi od 18 ili 19 godina, to bi godinu njegovog rođenja smjestilo oko 1794., bliže godini za koju je tvrdio da je rođen.

Iako starost Johna Smitha i njegova smrt još uvijek izazivaju raspravu, zapravo se ne zna mnogo o njegovom životu.

Iz pisanih izvještaja Paula Buffala, povjesničari znaju da je izabran za poglavicu naroda Chippewa, ali je odbio jer nije želio odgovornost. Također, ženio se osam puta, ali nije imao svoju djecu.

Posljednji dani “137-godišnjeg poglavice”

Public Domain

Njegov jedini nasljednik bio je posvojeni sin po imenu Tom Smith koji je tvrdio da je njegov otac doista imao 137 godina kada je umro. Također je tvrdio da je bio aktivan u godinama do svoje smrti, spominjući da ga je udario vlak dok je prelazio željezničku prugu 1920. i da su mu trebala samo tri tjedna da se oporavi.

Čak je bio aktivan u godini kada je umro, i dalje je primao posjetitelje i pričao priče dok je živio u domu svog sina. U veljači 1922. obolio je od upale pluća, koja je zbog njegove vrlo poodmakle dobi rezultirala smrću.

Pokopan na groblju katoličke crkve u Cass Lakeu u Minnesoti. Na njegovom nadgrobnom spomeniku navedena je godina rođenja 1784.

Izvor: zona-zanimljivosti.com