/PONOS SRBIJE! Ova tri đaka su dobila priliku kakvu SANJAJU deca iz celog sveta

PONOS SRBIJE! Ova tri đaka su dobila priliku kakvu SANJAJU deca iz celog sveta

Čak troje đaka Matematičke gimnazije u Beogradu našlo se među pet najboljih učenika iz celog sveta koji su dobili stipendije na čuvenom engleskom Univerzitetu Oksford.

Katarina Petrović (18), Vuk Radović (19) i Milena Vuletić (19) još ne mogu da dođu k sebi od uzbuđenja koje su doživeli kada su saznali da su se baš oni našli među pet najboljih iz zemalja van Evropske unije iz oblasti fizike i matematike. Oni će se ove jeseni naći među samo pet odabranih studenata van Evropske unije na ovom prestižnom koledžu, a naredne četiri godine imaće sjajnu priliku da se usko specijalizuju za odabranu oblast, odnosno nauku kojom žele da se bave u budućnosti.

Katarina Petrović (18) kaže za “Blic” da je stipendija na Oksfordu najlepši poklon koji je mogla da dobije za rođendan. Ova devojka upisala je inženjerske nauke, a volela bi da se nakon završenog koledža bavi kvantnim računarstvom ili fotonikom.

Sreća na rođendan

– Aplicirala sam za Oksvord 15. oktobra prošle godine, tačno na dan kada mi je bio osamnaesti rođendan. Bila sam skeptična da ću baš ja dobiti stipendiju, jer oni daju samo od tri do pet stipendija za studente koji dolaze iz zemalja van Evropske unije. Međutim, kada sam prošla prijemni pa intervjue u prostorijama Oksforda, počela sam da verujem da možda ima šanse da me prime – priča Katarina.

"Bila sam skeptična da će baš mene izabrati, ali sam počela da verujem kada sam dobro uradila prijemni", priča Katarina Petrović*Foto: privatna arhiva

 
 
“Bila sam skeptična da će baš mene izabrati, ali sam počela da verujem kada sam dobro uradila prijemni”, priča Katarina Petrović
 
I onda, sredinom aprila, ostvaruju se njene najveće želje. Javljeno joj je da je primljena na Oksford i to kao stipendista.

– To je neverovatno. Presrećna sam što su me primili. Rođendan mu je doneo sreću, a baš na taj dan ću krenuti na koledž, jer će 15. oktobra biti ceremonija primanja novih studenata – kaže Katarina.

Vuk Radović (19) je tokom školovanja u Matematičkoj gimnaziji osvajio niz medalja na takmičenjima i olimpijadama iz fizike, astronomije i astrofizike. Zahvaljujući stečenom znanju i iskustvu on će se pridružiti Katarini i zajedno sa njom i Milenom već u oktobru otići put Engleske.

Serija medalja

– Upisao sam tri godine osnovnih, plus jednu godinu master studija iz fizike. Kada su mi javili, nisam mogao da verujem da su me primili. Samo nekoliko dana ranije obavestili su moju drugaricu da je dobila stipendiju, pa sam digao ruke znajući da oni dele maksimalno pet stipendija po godini. Međutim, ne samo da sam ja dobio stipendiju već je dobilo troje nas i to svi iz Matematičke gimnazije – presrećan je ovaj mladić.

"Ne samo da sam ja dobio stipendiju već nas troje iz Matematičke gimnazije", kaže oduševljeni Vuk Radović*Foto: privatna arhiva 

“Ne samo da sam ja dobio stipendiju već nas troje iz Matematičke gimnazije”, kaže oduševljeni Vuk Radović

Vuk u moru uspeha na takmičenjima izdvaja to što je u poslednje dve godine osvojio bronzanu medalju u Indoneziji iz astronomije i astrofizike, bronzanu medalju iz fizike u Cirihu i srebrnu iz astronomije i astrofizike u Indiji.

– Već 16. jula me čeka Olimpijada iz fizike u Indoneziji. Nadam se najboljim rezultatima – kaže Vuk.

“Verovala sam”

Još jedan vunderkind iz Matematičke je Milena Vuletić (19), takođe Oksfordov stipendista, koja se našla među 14 studenata koji će od oktobra pohađati nastavu na smeru matematika sa statistikom.

Milena Vuletić se pored Osksforda upisala na još četiri univerziteta u Engleskoj*Foto: privatna arhiva

Milena Vuletić se pored Osksforda upisala na još četiri univerziteta u Engleskoj

– Od početka sam verovala da ću upisati Oksford jer sam jako dobro uradila prijemni. Međutim, nisam bila sigurna da li će baš meni dati stipendiju. Kada su mi konačno javili, mojoj sreći nije bilo kraja – rekla je Milena za “Blic”.

Samo na Oksfordu stipendija

Ova devojka primljena je na još četiri Univerziteta u Engleskoj – u Londonsku školu ekonomskih i političkih nauka, na Univerzitet “Vorvik”, Imperijal koledž London i Univerzitet “Koledž London” – međutim samo je za Oksford dobila stipendiju.

– Na ostalim univerzitetima nisu delili stipendije, pa sam se plašila šta bi bilo ako ne dobijem na Oksfordu, jer tamo školovanje mnogo košta. Sve je ispalo odlično – kaže Milena.

Na Kembridžu i Oskofordu tridesetak učenika iz Matematičke

Direktor Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović kaže za “Blic” da ovo nije prvi put da učenici njegove gimnazije upisuju neki od prestižnih koledža.

– Na Kembridžu trenutno imamo oko 20 studenata, od brucoša do doktoranata, na Oksfordu nešto manje, oko desetak. Ima ih još pet, šest na američkim univerzitetima, popu MIT-a, Jejla – kaže ponosni direktor.

 

(Izvor: Blic.rs / Bojana Bogosav)